Kacapoły
- Ziemniaki późne - 15 dużych sztuk (2000 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Ser twarogowy tłusty (700 g)
Przepis na kacapoły krok po kroku
Połowę ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
Resztę ugotuj w mundurkach.
Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę.
Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
Wymieszaj dwie masy ziemniaczane.
Dopraw je solą i dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
W misce umieść twaróg, cebulę, dodaj do niego jajka, dopraw solą, majerankiem i pieprzem.
Wymieszaj masę dokładnie.
Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości.
Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz twarogowy.
Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz.
Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej.
W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze.
Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać.
Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.
Więcej informacji na temat kacapołów
Kacapoły to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod tajemniczą nazwą kryją się kartacze z nadzieniem serowym. Kacapoły mają szary kolor i są nieco mniej kleiste niż pyzy z gotowanych ziemniaków. Pyzy z twarogiem to tradycyjne danie kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. Kacapoły to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Przepis na kacapoły jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarmego, aby je przygotować. Do zrobienia pyz potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka ziemniaczana, twaróg tłusty, jajko, cebula, sól, pieprz, majeranek, olej rzepakowy.
Jak zrobić kacapoły? Połowę ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę, aby pozbyć się z niej wody. Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane. Dopraw je solą i dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. W misce umieść twaróg, cebulę, dodaj do niego jajka, dopraw solą, majerankiem i pieprzem. Wymieszaj masę dokładnie. Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz twarogowy. Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze. Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.
Podsumowując domowe kluski z masy ziemniaczanej podane na obiad są bardzo smaczne. Najlepsze paryje przygotujesz z tłustym twarogiem. Pyzy ziemniaczane faszerowane twarogiem są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Domowe pyzy są idealne także podczas spotkań ze znajomymi. Pyzy można przygotować także z dodatkiem boczku lub mięsa mielonego.
Alergeny w kacapołach
Lista alergenów dla kacapołów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
Wartości odżywcze kacapołów
Kacapoły to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego oraz skrobi. Kacapoły zawierają sporą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Zawierają średnią ilość kalorii i w ograniczonych ilościach spożywać je mogą osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(530g)
Węglowodany
(530g)
Tłuszcze
(530g)
Witaminy
(530g)
Składniki mineralne
(530g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.