Kacapoły

Opublikowano: 09.09.2022 r., 11:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kacapoły z bułką tartą
Kacapoły
Kacapoły to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod nazwą kryją się pyzy ziemniaczane z dodatkiem twarogu. Pyzy przygotowuje się z gotowanych i surowych ziemniaków. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
529 kcal
Kcal w porcji
530 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne - 15 dużych sztuk (2000 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Ser twarogowy tłusty (700 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, praska do ziemniaków

Przepis na kacapoły krok po kroku

Połowę ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.

Resztę ugotuj w mundurkach.

Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę.

Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

Wymieszaj dwie masy ziemniaczane.

Dopraw je solą i dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

W misce umieść twaróg, cebulę, dodaj do niego jajka, dopraw solą, majerankiem i pieprzem.

Wymieszaj masę dokładnie.

Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości.

Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz twarogowy.

Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz.

Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze.

Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać.

Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.

Jak oceniasz przepis na kacapoły
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat kacapołów

Kacapoły to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod tajemniczą nazwą kryją się kartacze z nadzieniem serowym. Kacapoły mają szary kolor i są nieco mniej kleiste niż pyzy z gotowanych ziemniaków. Pyzy z twarogiem to tradycyjne danie kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. Kacapoły to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Przepis na kacapoły jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarmego, aby je przygotować. Do zrobienia pyz potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka ziemniaczana, twaróg tłusty, jajko, cebula, sól, pieprz, majeranek, olej rzepakowy.

Jak zrobić kacapoły? Połowę ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę, aby pozbyć się z niej wody. Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane. Dopraw je solą i dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. W misce umieść twaróg, cebulę, dodaj do niego jajka, dopraw solą, majerankiem i pieprzem. Wymieszaj masę dokładnie. Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz twarogowy. Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze. Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.

Podsumowując domowe kluski z masy ziemniaczanej podane na obiad są bardzo smaczne. Najlepsze paryje przygotujesz z tłustym twarogiem. Pyzy ziemniaczane faszerowane twarogiem są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Domowe pyzy są idealne także podczas spotkań ze znajomymi. Pyzy można przygotować także z dodatkiem boczku lub mięsa mielonego.

Alergeny w kacapołach

Lista alergenów dla kacapołów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty

Wartości odżywcze kacapołów

na 100g gotowej potrawy

Kacapoły to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego oraz skrobi. Kacapoły zawierają sporą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Zawierają średnią ilość kalorii i w ograniczonych ilościach spożywać je mogą osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(530g)
Energia (kcal)
99.83
529.12
Białko (g)
4.95
26.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(530g)
Węglowodany (g)
14.98
79.37
Węglowodany przyswajalne (g)
13.39
70.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
8.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(530g)
Tłuszcz (g)
2.32
12.29
Tłuszcze nasycone (g)
1.33
7.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.98
5.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.66
3.48
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
1.73
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.15
154.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(530g)
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(530g)
Sód (mg)
93.93
497.84
Potas (mg)
339.03
1796.86
Wapń (mg)
36.24
192.08
Żelazo (mg)
0.67
3.57
Szacunkowy indeks glikemiczny kacapołów 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kacapołów

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
2000 g
15 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 2000 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ser twarogowy tłusty
700 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
9.80
Za 700 g
Koszt składników
39.50