Kacamak

Opublikowano: 09.12.2021 r., 14:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kacamak podany w drewnianym talerzyku.
Kacamak
Kacamak to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej. Przygotowuje się je na bazie ziemniaków i kaszy kukurydzianej. Koniecznie wypróbuj przepis na to pyszne danie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
640 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Kasza kukurydziana (300 g)
  • Ziemniaki późne 5 średnich sztuk (500 g)
  • Ser sirene (300 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kacamak krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie.

Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, dodaj kaszę kukurydzianą i wlej wodę.

Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.

Odcedź ziemniaki i przeciśnij je przez praskę do ziemniaków.

Dodaj ziemniaki do kaszy i gotuj wszystko razem do połączenia składników.

Wyłóż kaszę na talerz i posyp wierzch pokruszonym serem i przyprawami.

Jak oceniasz przepis na kacamak
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat kacamak

Kacamak to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej. Przygotowywane w wielu bałkańskich krajach, w każdym na swój oryginalny sposób. Danie jest przyrządzane na bazie ziemniaków i kaszy kukurydzianej. Przepis na kacamak jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza kukurydziana, ziemniaki, masło klarowane, cebula, ser sirene, papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz.

Jak zrobić kacamak? Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, dodaj kaszę kukurydzianą i wlej wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Odcedź ziemniaki i przeciśnij je przez praskę do ziemniaków. Dodaj ziemniaki do kaszy i gotuj wszystko razem do połączenia składników. Wyłóż kaszę na talerz i posyp wierzch pokruszonym serem i przyprawami.

Kukurydza jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów pochodzących ze skrobi. Z ziaren kukurydzy wytwarza się kaszę kukurydzianą oraz mąkę kukurydzianą. Nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby z celiakią. Kukurydza będąca bazą do wykonania kaszy jest źródłem witaminy A, B oraz E. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Witamina A jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej wchłania się z jego dodatkiem. Najbardziej popularną formą podania kaszy kukurydzianej jest polenta, czyli gotowana na gęsto kasza kukurydziana z dodatkiem masła, będąca dodatkiem do wielu dań. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Zawierają małą ilość kalorii i mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Dzięki temu ziemniaki są doskonałym źródłem skrobi na dietach redukcyjnych. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia.

Podsumowując kacamak to doskonałe danie jarskie. Zawiera ono duża ilość błonnika pokarmowego. Ma także dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kacamak możemy być przystawką, daniem głównym lub dodatkiem do dania głównego.

Alergeny w kacamak

Lista alergenów dla kacamak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser sirene
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze kacamak

na 100g gotowej potrawy

Kacamak to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej. Przygotowuje się je na bazie ziemniaków i kaszy kukurydzianej. Jest doskonałym źródłem potasu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
220.90
640.60
Białko (g)
5.56
16.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
22.83
66.21
Węglowodany przyswajalne (g)
6.88
19.94
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
4.33
Brak danych dla: ser sirene.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
11.95
34.66
Tłuszcze nasycone (g)
9.66
28.00
Tłuszcze nienasycone (g)
2.29
6.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.51
Brak danych dla: ser sirene.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.41
Brak danych dla: ser sirene.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.27
Brak danych dla: ser sirene.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.28
3.71
Brak danych dla: ser sirene.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
292.97
849.60
Fosfor (mg)
50.52
146.50
Brak danych dla: ser sirene.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.16
3.38
Brak danych dla: ser sirene.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kacamak 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kacamak

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza kukurydziana
300 g
2.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 300 g
Ziemniaki późne
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Ser sirene
300 g
34.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.40
Za 300 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Cebula
250 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Koszt składników
52.00