Przepis na kacamak krok po kroku
- Kasza kukurydziana 300 g
- Ziemniaki późne 500 g 5 średnich sztuk
- Ser sirene 300 g
- Masło klarowane 100 g
- Cebula 250 g 2 duże sztuki
Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie.
Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, dodaj kaszę kukurydzianą i wlej wodę.
Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
Odcedź ziemniaki i przeciśnij je przez praskę do ziemniaków.
Dodaj ziemniaki do kaszy i gotuj wszystko razem do połączenia składników.
Wyłóż kaszę na talerz i posyp wierzch pokruszonym serem i przyprawami.

(liczba kalorii)
Kacamak - cechy przepisu
Więcej o kacamak
Kacamak to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej. Przygotowywane w wielu bałkańskich krajach, w każdym na swój oryginalny sposób. Danie jest przyrządzane na bazie ziemniaków i kaszy kukurydzianej. Przepis na kacamak jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza kukurydziana, ziemniaki, masło klarowane, cebula, ser sirene, papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz.
Jak zrobić kacamak? Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, dodaj kaszę kukurydzianą i wlej wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Odcedź ziemniaki i przeciśnij je przez praskę do ziemniaków. Dodaj ziemniaki do kaszy i gotuj wszystko razem do połączenia składników. Wyłóż kaszę na talerz i posyp wierzch pokruszonym serem i przyprawami.
Kukurydza jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów pochodzących ze skrobi. Z ziaren kukurydzy wytwarza się kaszę kukurydzianą oraz mąkę kukurydzianą. Nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby z celiakią. Kukurydza będąca bazą do wykonania kaszy jest źródłem witaminy A, B oraz E. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Witamina A jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej wchłania się z jego dodatkiem. Najbardziej popularną formą podania kaszy kukurydzianej jest polenta, czyli gotowana na gęsto kasza kukurydziana z dodatkiem masła, będąca dodatkiem do wielu dań. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Zawierają małą ilość kalorii i mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Dzięki temu ziemniaki są doskonałym źródłem skrobi na dietach redukcyjnych. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia.
Podsumowując kacamak to doskonałe danie jarskie. Zawiera ono duża ilość błonnika pokarmowego. Ma także dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kacamak możemy być przystawką, daniem głównym lub dodatkiem do dania głównego.
Wartości odżywcze kacamak
Energia i białka
(290g)
Węglowodany w kacamak
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy w przepisie na kacamak
(290g)
Składniki mineralne w przepisie na kacamak
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kacamak
Lista alergenów dla kacamak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
W przepisie na kacamak nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ser sirene