Przepis na kabaczek smażony krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Umyj i obierz kabaczek, pokrój w grubsze plastry, dopraw solą.

W misce ubij jajko z sola i pieprzem.

Kawałki kabaczka maczaj w jajku i panieruj w mące.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż plastry kabaczka, aż będą złote.

Śmietanę kwaśną dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.

Placki podawaj udekorowane śmietaną.

Kabaczek smażony podany na białym talerzu.
Kabaczek smażony
Koszt przygotowania dania
15.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
350 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
58

Kabaczek smażony - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kabaczku smażonym

Kabaczek smażony to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Smaczny kabaczek w panierce może być podany jako samodzielne danie obiadowe lub jako dodatek do mięsa lub ziemniaków. Przepis na smażonego kabaczka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kabaczek, jajka, mąka pszenna, kwaśna śmietana 12%, czosnek, pietruszka, sól i pieprz oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić smażonego kabaczka? Umyj i obierz warzywo, pokrój w grubsze plastry, dopraw solą. W misce ubij jajko z sola i pieprzem. Kawałki kabaczka maczaj w jajku i panieruj w mące. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż plastry kabaczka, aż będą złote. Przygotuj sos: śmietanę kwaśną dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Podawaj na płaskim talerzu udekorowane sosem i posypane natką pietruszki.

Kabaczek to nic innego jak popularna cukinia. Różnica między dwoma warzywami jest jednak taka iż cukinią nazywa się małe warzywo, a kabaczkiem warzywo duże z pestkami i twardą skórką. Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Kabaczek jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A,D czy K, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo – nerwowymi.

Podsumowując pomysł na kabaczka smażonego na patelni świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Szybki do przygotowania kabaczek jest dobry do spożycia na ciepło i na zimno jako dodatek do chleba. Nie powinno się go jednak przechowywać w lodówce i zjeść tego samego dnia.

Wartości odżywcze kabaczka smażonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kalorie)
107.75 kcal
350.20 kcal
Białko
3.88 g
12.61 g

Węglowodany w kabaczku smażonym

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany
9.74 g
31.64 g
Węglowodany przyswajalne
9.10 g
29.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.63 g
2.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz
6.13 g
19.93 g
Tłuszcze nasycone
2.14 g
6.95 g
Tłuszcze nienasycone
3.99 g
12.98 g
Tłuszcze jednonasycone
2.88 g
9.35 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.11 g
3.62 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
42.66 mg
138.64 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kabaczek smażony

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina B6
0.12 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.89 mg
2.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
35.52 µg (mcg)
115.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kabaczek smażony

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód
34.36 mg
111.68 mg
Potas
224.04 mg
728.12 mg
Wapń
43.41 mg
141.09 mg
Fosfor
66.31 mg
215.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.03 mg
61.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.97 mg
3.16 mg
Cynk
0.51 mg
1.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kabaczka smażonego 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kabaczku smażonym

Lista alergenów dla kabaczka smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania kabaczka smażonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
1000 g
4 małe sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 1000 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Śmietana 12%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
30.40
Jak oceniasz przepis na kabaczek smażony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób