Przepis na kabaczek smażony krok po kroku
- Kabaczek 1000 g 4 małe sztuki
- Jajko 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 150 g
- Śmietana 12% 300 g
- Natka pietruszki 20 g 1 pęczek
- Olej rzepakowy 50 ml
Umyj i obierz kabaczek, pokrój w grubsze plastry, dopraw solą.
W misce ubij jajko z sola i pieprzem.
Kawałki kabaczka maczaj w jajku i panieruj w mące.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż plastry kabaczka, aż będą złote.
Śmietanę kwaśną dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
Placki podawaj udekorowane śmietaną.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Kabaczek smażony - cechy przepisu
Więcej o kabaczku smażonym
Kabaczek smażony to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Smaczny kabaczek w panierce może być podany jako samodzielne danie obiadowe lub jako dodatek do mięsa lub ziemniaków. Przepis na smażonego kabaczka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kabaczek, jajka, mąka pszenna, kwaśna śmietana 12%, czosnek, pietruszka, sól i pieprz oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić smażonego kabaczka? Umyj i obierz warzywo, pokrój w grubsze plastry, dopraw solą. W misce ubij jajko z sola i pieprzem. Kawałki kabaczka maczaj w jajku i panieruj w mące. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż plastry kabaczka, aż będą złote. Przygotuj sos: śmietanę kwaśną dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Podawaj na płaskim talerzu udekorowane sosem i posypane natką pietruszki.
Kabaczek to nic innego jak popularna cukinia. Różnica między dwoma warzywami jest jednak taka iż cukinią nazywa się małe warzywo, a kabaczkiem warzywo duże z pestkami i twardą skórką. Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Kabaczek jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A,D czy K, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo – nerwowymi.
Podsumowując pomysł na kabaczka smażonego na patelni świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Szybki do przygotowania kabaczek jest dobry do spożycia na ciepło i na zimno jako dodatek do chleba. Nie powinno się go jednak przechowywać w lodówce i zjeść tego samego dnia.
Wartości odżywcze kabaczka smażonego
Energia i białka
(325g)
Węglowodany w kabaczku smażonym
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy w przepisie na kabaczek smażony
(325g)
Składniki mineralne w przepisie na kabaczek smażony
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kabaczku smażonym
Lista alergenów dla kabaczka smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%