Kabaczek pieczony
- Kabaczek - 1 szt (600 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na kabaczek pieczony krok po kroku
Kabaczek dokładnie umyj i pokrój na cienkie plastry.
W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami.
Plastry kabaczka zapakuj do sakiewek zrobionych z folii, polej kabaczka oliwą i zamknij.
Przełóż na blachę piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Więcej informacji na temat kabaczka pieczonego
Kabaczek pieczony to świetna opcja na dodatek do każdego dania. Jest prosta, a przy tym naprawdę fantastyczna. Jej wykonanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość jest niskokaloryczna, więc sprawdzi się również na diecie redukcyjnej. Jest niezwykle aromatyczny ze względu na naprawdę spory dodatek ziół. Smakuje wspaniale zarówno na ciepło, prosto z piekarnika, jak i na zimno.
Przepis na pieczonego kabaczka jest nie tylko bardzo prosty, ale również pozwala na stworzenie wspaniałego dodatku do wszystkich dań. Sprawdzi się zarówno jako baza obiadu, ale również dodatek do pysznych makaronów, past warzywnych, czy sałatki. Jest tak dobra, że można ją jeść tylko z pieczywem. Ze względu na brak dodatków jest to danie bezglutenowe, a także bezpieczne dla osób z alergiami. Spokojnie może być częścią diety tradycyjnej, ale również wegańskiej, czy redukcyjnej. Całość ma niski indeks glikemiczny więc jest bezpieczna dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Kabaczek jest warzywem o naprawdę wspaniałym potencjale, dlatego warto włączyć go do swojej codziennej diety. Ma bardzo delikatny smak, który w tej opcji został nieco wzmocniony mieszanką fantastycznych ziół, które sprawiają, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Jest to warzywo bardzo miękkie, dlatego jego obróbka nie trwa długo. Dodatkowo, jest lekkostrawny, więc sprawdzi się nawet w diecie osób ze schorzeniami układu pokarmowego. Kabaczek dostarcza sporo witaminy A i C, bez których organizm nie pracuje prawidłowo. To również świetne źródło magnezu, pierwiastka, który reguluje działanie układu mięśniowego. To naprawdę fantastyczny pomysł na uniwersalny i zdrowy dodatek. To dobry wybór zarówno na obiad, jak i na kolację.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone kabaczki w piekarniku ten przepis sprawdzi się idealnie. Kabaczek, który z niego powstaje jest pyszny, a przy tym bardzo łatwy. Robi się go w folii, przez co nie potrzebuje zbyt dużo tłuszczu, to sprawia, że ma niewiele kalorii. Kabaczek zapiekany z ziołami na pewno skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują.
Alergeny w kabaczku pieczonym
Lista alergenów dla kabaczka pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kabaczek pieczony
Wartości odżywcze kabaczka pieczonego
To dobra opcja na co dzień, jest lekkostrawna i niskokaloryczna.
Energia i białka
(323g)
Węglowodany
(323g)
Tłuszcze
(323g)
Witaminy
(323g)
Składniki mineralne
(323g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Cukinię jak najbardziej można pokroić w plastry i upiec ale kabaczek nadawałby się tylko do kosza.