Kabaczek nadziewany mięsem

Opublikowano: 16.11.2021 r., 11:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kabaczek nadziewany mięsem podany na eleganckim talerzu z pomidorkami koktajlowymi.
Kabaczek nadziewany mięsem
Kabaczek nadziewany mięsem to świetna opcja dla wszystkich miłośników warzywnych dań. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a smakuje i wygląda fenomenalnie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
324 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kabaczek 1 szt (600 g)
  • Mięso mielone z indyka (400 g)
  • Ser parmezan (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na kabaczek nadziewany mięsem krok po kroku

Kabaczka umyj dokładnie, przekrój na pół i wydrąż z pesteczek.

Mięso połącz w dużej misce z przyprawami.

Następnie przełóż je do wydrążonego kabaczka.

Kabaczek przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, posyp go na wierzchu serem i zapiekaj dodatkowe 15 minut.

Jak oceniasz przepis na kabaczek nadziewany mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kabaczka nadziewanego mięsem

Kabaczek nadziewany mięsem będzie idealną opcją na pyszny i szybki obiad. Całość jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczna. To danie o obniżonej ilości węglowodanów, więc będzie dobre nawet dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Danie charakteryzuje się wspaniałym aromatem i będzie idealne zwłaszcza w lecie, kiedy można kupić sezonowe kabaczki.

Przepis na kabaczka nadziewanego mięsem jest nie tylko bardzo prosty, ale również pozwala przygotować naprawdę zdrową opcję. Warto podawać ją również z dodatkiem surówki na bazie ulubionych warzyw, by całość była w pełni zbilansowana, sycąca i naprawdę wartościowa. W tym daniu króluje kabaczek, który jest warzywem niezwykle lekkim, a przy okazji bardzo wartościowym. To świetne źródło witaminy A, C, ale również licznych antyoksydantów, dzięki temu wpływa pozytywnie na zdrowie całego organizmu i chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Reguluje również procesy trawienia. Niektórzy zastanawiają się jaka jest różnica między kabaczkiem, a cukinią. To jedno i to samo warzywo, jednak w różnych stadiach dojrzewania. Określenie cukinia zwykle dotyczy świeżych warzyw, o bardzo delikatnej skorce i małych pesteczkach. Natomiast mianem kabaczka określa się warzywa dojrzałe, których pesteczki i skórka są nieco zgrubiałe, przez co należy je usuwać. Dlatego w tym przepisie można użyć zarówno młodych cukinii, jak i dojrzalszych kabaczków, w zależności od dostępności. W tym przepisie został on sparowany z mięsem mielonym. Najlepiej wybrać drób, który charakteryzuje się mniejszą zawartością tłuszczu nasyconego, za to dużo większą ilością białka. Dzięki temu jest lepszym wyborem na co dzień. Będzie też bezpieczniejszą opcją dla osób z problemami z układem krwionośnym. To świetny wybór zarówno na obiad, jak i na kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić nadziewanego kabaczka w sposób niezwykle prosty i szybki, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To świetny pomysł na danie lekkie, a przy okazji niskowęglowodanowe. Farsz jest dobrze doprawiony, więc na pewno przypadnie do gustu miłośnikom potraw z charakterem. Ten pyszny kabaczek to dobry sposób na sezonowe warzywo, a przy okazji jest też niezwykle szybki.

Alergeny w kabaczku nadziewanym mięsem

Lista alergenów dla kabaczka nadziewanego mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze kabaczka nadziewanego mięsem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, które może gościć w menu niezwykle często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
118.00
324.50
Białko (g)
13.78
37.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
1.99
5.47
Węglowodany przyswajalne (g)
1.44
3.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
6.20
17.04
Tłuszcze nasycone (g)
3.11
8.54
Tłuszcze nienasycone (g)
3.09
8.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.94
5.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
3.17
Cholesterol (mg)
39.64
109.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
33.00
90.75
Witamina B6 (mg)
0.32
0.89
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
1.63
Witamina C (mg)
9.76
26.85
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.33
Witamina E (mg)
0.13
0.34
Retinol (µg (mcg))
27.00
74.25
Tiamina (mg)
0.06
0.17
Ryboflawina (mg)
0.16
0.43
Niacyna (mg)
3.42
9.39
Foliany (µg (mcg))
16.27
44.75
Beta karoten (µg (mcg))
71.45
196.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
257.09
707.00
Potas (mg)
256.91
706.50
Wapń (mg)
126.18
347.00
Fosfor (mg)
175.45
482.50
Magnez (mg)
24.73
68.00
Żelazo (mg)
0.83
2.27
Cynk (mg)
1.54
4.25
Miedź (mg)
0.08
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny kabaczka nadziewanego mięsem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kabaczka nadziewanego mięsem

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
600 g
1 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
25.00