Kabaczek marynowany
- Kabaczek - 6 dużych sztuk (3000 g)
- Ocet jabłkowy (2000 ml)
- Cukier (500 g)
- Sól (100 g)
- Cebula - 6 dużych sztuk (600 g)
Przepis na kabaczek marynowany krok po kroku
Do garnka wlej 4 litry wody i ocet, dodaj sól i cukier, zagotuj zalewę.
Kabaczki pokrój w duże słupki.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.
Słoiki wyparz wrzątkiem
Umieść w słoikach cebulę, gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie.
Kabaczki umieść dość ciasno w słoiku i zalej gorącą zalewą.
Zakręć słoiki i umieść w garnku, zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj 30 minut.
Gotowe słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Więcej informacji na temat kabaczka marynowanego
Kabaczek marynowany to doskonała propozycja na pyszne marynowane warzywa do obiadu. Kabaczki świetnie nadają się do słoików na zimę. Przepis na marynowane kabaczki jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia marynowanych kabaczków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kabaczek, cukier, sól, ocet jabłkowy, cebula, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie.
Zalewa do kabaczków to tradycyjna zalewa octowa. Przygotujesz ją w następujący sposób: do garnka wlej wodę i ocet, dodaj sól i cukier, zagotuj zalewę. Kabaczki pokrój w duże słupki. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Słoiki wyparz wrzątkiem i umieść w nich cebulę, gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. Kabaczki umieść dość ciasno w słoiku i zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki i umieść w garnku, zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj 30 minut.
Kabaczek to nic innego jak popularna cukinia. Różnica między dwoma warzywami jest jednak taka iż cukinią nazywa się małe warzywo, a kabaczkiem warzywo duże z pestkami i twardą skórką. Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Kabaczek jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Użycie octu jabłkowego jest lepsze dla naszego zdrowia. Ocet spirytusowy podrażnia błonę śluzową żołądka. Ocet jabłkowy jest delikatniejszy, oczywiście nie powinny go spożywać osoby z wrzodami żołądka. Ocet z jabłek jest bogaty w składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B a także pektyny i cenny prekursor witaminy A beta karoten.
Podsumowując pomysł na kabaczki w zalewie octowej to doskonała propozycja na obiad. Pyszne kabaczki idealnie nadają się na przetwory. Dobre i chrupiące kabaczki są niskokaloryczne i mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę.
Alergeny w kabaczku marynowanym
Lista alergenów dla kabaczka marynowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze kabaczka marynowanego
Kabaczek marynowany to dobry dodatek do obiadu. Kabaczek zawiera dużo błonnika, który wspomaga pracę naszych jelit. Kabaczek jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(800g)
Węglowodany
(800g)
Tłuszcze
(800g)
Witaminy
(800g)
Składniki mineralne
(800g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.