Kabaczek marynowany

Opublikowano: 26.10.2021 r., 9:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowany kabaczek i bakłażan.
Kabaczek marynowany
Kabaczek marynowany to doskonała propozycja na zachowanie warzyw na zimę. Pasteryzowane kabaczki to świetny dodatek do obiadu lub do sałatki podczas rodzinnych obiadów.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Marynowanie 40 min
399 kcal
Kcal w porcji
800 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Kabaczek - 6 dużych sztuk (3000 g)
  • Ocet jabłkowy (2000 ml)
  • Cukier (500 g)
  • Sól (100 g)
  • Cebula - 6 dużych sztuk (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na kabaczek marynowany krok po kroku

Do garnka wlej 4 litry wody i ocet, dodaj sól i cukier, zagotuj zalewę.

Kabaczki pokrój w duże słupki.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.

Słoiki wyparz wrzątkiem

Umieść w słoikach cebulę, gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie.

Kabaczki umieść dość ciasno w słoiku i zalej gorącą zalewą.

Zakręć słoiki i umieść w garnku, zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj 30 minut.

Gotowe słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na kabaczek marynowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat kabaczka marynowanego

Kabaczek marynowany to doskonała propozycja na pyszne marynowane warzywa do obiadu. Kabaczki świetnie nadają się do słoików na zimę. Przepis na marynowane kabaczki jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia marynowanych kabaczków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kabaczek, cukier, sól, ocet jabłkowy, cebula, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie.

Zalewa do kabaczków to tradycyjna zalewa octowa. Przygotujesz ją w następujący sposób: do garnka wlej wodę i ocet, dodaj sól i cukier, zagotuj zalewę. Kabaczki pokrój w duże słupki. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Słoiki wyparz wrzątkiem i umieść w nich cebulę, gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. Kabaczki umieść dość ciasno w słoiku i zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki i umieść w garnku, zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj 30 minut.

Kabaczek to nic innego jak popularna cukinia. Różnica między dwoma warzywami jest jednak taka iż cukinią nazywa się małe warzywo, a kabaczkiem warzywo duże z pestkami i twardą skórką. Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Kabaczek jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Użycie octu jabłkowego jest lepsze dla naszego zdrowia. Ocet spirytusowy podrażnia błonę śluzową żołądka. Ocet jabłkowy jest delikatniejszy, oczywiście nie powinny go spożywać osoby z wrzodami żołądka. Ocet z jabłek jest bogaty w składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B a także pektyny i cenny prekursor witaminy A beta karoten.

Podsumowując pomysł na kabaczki w zalewie octowej to doskonała propozycja na obiad. Pyszne kabaczki idealnie nadają się na przetwory. Dobre i chrupiące kabaczki są niskokaloryczne i mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę.

Alergeny w kabaczku marynowanym

Lista alergenów dla kabaczka marynowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze kabaczka marynowanego

na 100g gotowej potrawy

Kabaczek marynowany to dobry dodatek do obiadu. Kabaczek zawiera dużo błonnika, który wspomaga pracę naszych jelit. Kabaczek jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(800g)
Energia (kcal)
49.92
399.35
Białko (g)
0.69
5.54
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.15
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(800g)
Węglowodany (g)
10.74
85.93
Węglowodany przyswajalne (g)
10.09
80.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
5.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(800g)
Tłuszcz (g)
0.19
1.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
1.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.41
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(800g)
Witamina A (µg (mcg))
4.84
38.71
Witamina B6 (mg)
0.09
0.71
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.38
75.02
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.06
0.48
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.23
Ryboflawina (mg)
0.05
0.38
Niacyna (mg)
0.23
1.83
Foliany (µg (mcg))
13.45
107.61
Beta karoten (µg (mcg))
58.16
465.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(800g)
Sód (mg)
631.76
5054.06
Potas (mg)
164.26
1314.06
Wapń (mg)
12.69
101.55
Fosfor (mg)
23.77
190.19
Magnez (mg)
11.31
90.45
Żelazo (mg)
0.27
2.19
Cynk (mg)
0.19
1.49
Miedź (mg)
0.03
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny kabaczka marynowanego 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kabaczka marynowanego

Koszt składników
82.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
3000 g
6 dużych sztuk
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 10
20.00
Za 3000 g
Ocet jabłkowy
2000 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 8
56.00
Za 2000 ml
Cukier
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Sól
100 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 100 g
Cebula
600 g
6 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Koszt składników
82.50