Jogurtowiec z owocami
- Jogurt naturalny (300 ml)
- Truskawki (300 g)
- Żelatyna (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Cukier puder (50 g)
- Biszkopty (100 g)
- Mleko 2% (125 ml)
Przepis na jogurtowiec z owocami krok po kroku
W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim żelatynę i cukier.
Śmietanę 30% ubij na sztywno, dodaj do niej porcjami jogurt, a następnie wystudzone mleko z żelatyną i cukrem.
Na dnie tortownicy przykrytej papierem do pieczenia wyłóż biszkopty, a następnie pokryj je masą.
Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w kostkę. Wyłóż je na wierzch ciasta i lekko zamieszaj łyżką.
Pozostaw do stężenia przez minimum 3 godziny.
- Placki jogurtowe
- Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
- Ciasto jogurtowe
- Babka jogurtowa
- Ciasto jogurtowe z truskawkami
- Ciasto jogurtowe z jabłkami
- Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
- Ciasto jogurtowe z jagodami
- Ciasto jogurtowe z malinami
- Ciasto jogurtowe z borówkami
- Ciasto jogurtowe z owocami
- Jogurtowiec z galaretkami
- Ciasto z mandarynkami
- Ciasto jogurtowe z kruszonką
- Ciasto jogurtowe kubeczkowe
- Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
- Sernik jogurtowy
- Dietetyczne ciasto jogurtowe
- Jogurtowiec
Więcej informacji na temat jogurtowca z owocami
Jogurtowiec z owocami to jedno z tych ciast, obok którego ciężko przejść obojętnie. To ze względu na jego wspaniały i ciekawy wygląd, a jeszcze lepszy smak.
Przepis na jogurtowiec z owocami jest niezwykle prosty, ze względu na brak obróbki termicznej. To ciasto, które zachwyca słodkim, delikatnym smakiem. To doskonały pomysł na pyszny deser dla wszystkich, którzy chcą zaskoczyć swoich najbliższych. To ciasto niezwykle słodkie to dlatego, że dodaje się do niego sporo cukru. Jest to szczególnie ważne, gdyż jego podstawę stanowią jogurty naturalne, które są dość kwaśne. Najlepiej sięgnąć po takie, które mają dość prosty skład. Im mniej składników, tym lepiej! Jogurt powinien być dość gęsty, gdyż zbyt płynny mógłby nie trzymać się odpowiednio. Kluczem do wspaniałej struktury w tym cieście jest też użycie żelatyny. Można też po prostu kupić bezbarwną galaretkę, której dodaje się do jogurtowej części ciasta. Dobrą alternatywą dla żelatyny jest agar, który produkowany jest z alg morskich. Agar jest często wybierany przez osoby na dietach wegańskich i wegetariańskich jako dodatek do ciast i deserów. Agar jest jednak nieco droższy i mniej dostępny w sklepach. Można go nabyć w sklepach internetowych ze zdrową żywnością.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jogurtowiec z owocami, który będzie prosty, smaczny i niezwykle ciekawy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To ciasto, które sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje. Zwłaszcza latem. Jego bazą są słodkie i kolorowe owoce. Najlepiej użyć świeżych, które świetnie podkreślą biel jogurtowego ciasta. Dobrze sprawdzą się również z mrożonymi owocami. To placek prosty, ale niezwykle efektowny. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami, czy jagodami. Jednak wspaniale sprawdzą się nie tylko owoce jagodowe, ale również brzoskwinie, czy bardziej egzotyczne mango. Choć zwykle robi się go na oleju, w tym przypadku jest nieco inaczej. Ciasto jest za to lżejsze i delikatne. Wspaniale sprawdza się do nich wyjątkowo gęsty i bardzo treściwy jogurt. Można używać zarówno pełnotłustej wersji, jak i tej lekkiej, bez tłuszczu. Ta druga opcja będzie zdecydowanie bardziej odpowiednia zwłaszcza na diecie.
Alergeny w jogurtowcu z owocami
Lista alergenów dla jogurtowca z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Śmietanka kremowa 30%
- Mleko 2%
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze jogurtowca z owocami
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(301g)
Węglowodany
(301g)
Tłuszcze
(301g)
Witaminy
(301g)
Składniki mineralne
(301g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.