Jogurtowiec z owocami

Opublikowano: 03.05.2022 r., 12:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jogurtowiec z owocami podany na desce.
Jogurtowiec z owocami
Jogurtowiec z owocami to jedno z tych ciast, obok którego ciężko przejść obojętnie. To ze względu na jego wspaniały i ciekawy wygląd, a jeszcze lepszy smak.
Przygotowanie 20 min
Miksowanie i Czas chłodzenia 20 min
446 kcal
Kcal w porcji
301 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Jogurt naturalny (300 ml)
  • Truskawki (300 g)
  • Żelatyna (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Biszkopty (100 g)
  • Mleko 2% (125 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek

Przepis na jogurtowiec z owocami krok po kroku

W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim żelatynę i cukier.

Śmietanę 30% ubij na sztywno, dodaj do niej porcjami jogurt, a następnie wystudzone mleko z żelatyną i cukrem.

Na dnie tortownicy przykrytej papierem do pieczenia wyłóż biszkopty, a następnie pokryj je masą.

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w kostkę. Wyłóż je na wierzch ciasta i lekko zamieszaj łyżką.

Pozostaw do stężenia przez minimum 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na jogurtowiec z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat jogurtowca z owocami

Jogurtowiec z owocami to jedno z tych ciast, obok którego ciężko przejść obojętnie. To ze względu na jego wspaniały i ciekawy wygląd, a jeszcze lepszy smak.

Przepis na jogurtowiec z owocami jest niezwykle prosty, ze względu na brak obróbki termicznej. To ciasto, które zachwyca słodkim, delikatnym smakiem. To doskonały pomysł na pyszny deser dla wszystkich, którzy chcą zaskoczyć swoich najbliższych. To ciasto niezwykle słodkie to dlatego, że dodaje się do niego sporo cukru. Jest to szczególnie ważne, gdyż jego podstawę stanowią jogurty naturalne, które są dość kwaśne. Najlepiej sięgnąć po takie, które mają dość prosty skład. Im mniej składników, tym lepiej! Jogurt powinien być dość gęsty, gdyż zbyt płynny mógłby nie trzymać się odpowiednio. Kluczem do wspaniałej struktury w tym cieście jest też użycie żelatyny. Można też po prostu kupić bezbarwną galaretkę, której dodaje się do jogurtowej części ciasta. Dobrą alternatywą dla żelatyny jest agar, który produkowany jest z alg morskich. Agar jest często wybierany przez osoby na dietach wegańskich i wegetariańskich jako dodatek do ciast i deserów. Agar jest jednak nieco droższy i mniej dostępny w sklepach. Można go nabyć w sklepach internetowych ze zdrową żywnością.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jogurtowiec z owocami, który będzie prosty, smaczny i niezwykle ciekawy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To ciasto, które sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje. Zwłaszcza latem. Jego bazą są słodkie i kolorowe owoce. Najlepiej użyć świeżych, które świetnie podkreślą biel jogurtowego ciasta. Dobrze sprawdzą się również z mrożonymi owocami. To placek prosty, ale niezwykle efektowny. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami, czy jagodami. Jednak wspaniale sprawdzą się nie tylko owoce jagodowe, ale również brzoskwinie, czy bardziej egzotyczne mango. Choć zwykle robi się go na oleju, w tym przypadku jest nieco inaczej. Ciasto jest za to lżejsze i delikatne. Wspaniale sprawdza się do nich wyjątkowo gęsty i bardzo treściwy jogurt. Można używać zarówno pełnotłustej wersji, jak i tej lekkiej, bez tłuszczu. Ta druga opcja będzie zdecydowanie bardziej odpowiednia zwłaszcza na diecie.

Alergeny w jogurtowcu z owocami

Lista alergenów dla jogurtowca z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze jogurtowca z owocami

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(301g)
Energia (kcal)
148.34
446.50
Białko (g)
5.07
15.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(301g)
Węglowodany (g)
14.36
43.21
Węglowodany przyswajalne (g)
13.82
41.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
1.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(301g)
Tłuszcz (g)
8.01
24.12
Tłuszcze nasycone (g)
7.78
23.41
Tłuszcze nienasycone (g)
0.23
0.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.14
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.79
29.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(301g)
Witamina A (µg (mcg))
13.01
39.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.88
44.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
1.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.76
38.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.30
0.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.82
41.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.39
7.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(301g)
Sód (mg)
80.14
241.21
Potas (mg)
126.77
381.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
73.82
222.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
68.09
204.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.67
32.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.38
1.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.37
1.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jogurtowca z owocami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jogurtowca z owocami

Koszt składników
32.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny
300 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 ml
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Żelatyna
30 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Biszkopty
100 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Koszt składników
32.10