Jogurtowiec na zimno
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (450 ml)
- Żelatyna (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Cukier puder (50 g)
- Biszkopty (120 g)
- Mleko 2% (125 ml)
- Truskawki (150 g)
- Borówka amerykańska (80 g)
Przepis na jogurtowiec na zimno krok po kroku
W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim żelatynę i cukier.
Śmietanę 30% ubij na sztywno, dodaj do niej porcjami jogurt, a następnie wystudzone mleko z żelatyną i cukrem.
Na dnie tortownicy przykrytej papierem do pieczenia wyłóż biszkopty, a następnie pokryj je masą.
Pozostaw do stężenia przez minimum 3 godziny.
Gotowe ciasto udekoruj truskawkami i borówkami.
- Placki jogurtowe
- Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
- Ciasto jogurtowe
- Babka jogurtowa
- Ciasto jogurtowe z truskawkami
- Ciasto jogurtowe z jabłkami
- Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
- Ciasto jogurtowe z jagodami
- Ciasto jogurtowe z malinami
- Ciasto jogurtowe z borówkami
- Ciasto jogurtowe z owocami
- Jogurtowiec z galaretkami
- Ciasto z mandarynkami
- Ciasto jogurtowe z kruszonką
- Ciasto jogurtowe kubeczkowe
- Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
- Sernik jogurtowy
- Dietetyczne ciasto jogurtowe
- Jogurtowiec
Więcej informacji na temat jogurtowca na zimno
Jogurtowiec na zimno to wspaniała opcja na pyszne i lekkie ciasto, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza latem. Ma mało kalorii, a jest bardzo słodkie.
Przepis na jogurtowiec na zimno to doskonały pomysł na deser bez pieczenia. To ciasto wspaniale sprawdza się zwłaszcza ze słodkimi owocami, które wspaniale łączą się z lekko kwaskowym smakiem ciasta. Co więcej, do jego przygotowania nie potrzeba wcale dużego doświadczenia, ani specjalnych sprzętów, przyda się tylko mikser. To ciasto, nie potrzebuje też pieczenia. Wystarczy, by dobrze się schłodziło. By mogło się to udać, należy do niego dodać żelatynę. Zamiast niej, w wersji bardziej wegańskiej można też sięgnąć po agar. Jest on doskonałą alternatywą. Jednak jego znalezienie może przysparzać nieco problemów, dlatego spokojnie można skorzystać z najbardziej tradycyjnej wersji — czyli żelatyny. Do ciasta wspaniale pasują kolorowe galaretki lub owoce, które wspaniale kontrastują z bielą ciasta. Można go również, podobnie jak w przepisie, przygotować z musem owocowym. Dzięki czemu jest nieco łatwiejszym odpowiednikiem Panna Cotta, włoskiego deseru.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jogurtowiec na zimno, by był smaczny, a przy okazji ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To ciasto jogurtowe doskonale smakuje latem. Można je podawać z truskawkami lub innymi owocami jagodowymi. To placek prosty, ale ciekawy. Podstawę stanowi jogurt grecki. Nie używa się w tym cieście jogurtu naturalnego, dzięki temu jego konsystencja jest nieco lepsza. Ciasto jest równie smaczne i puszyste, a ma mniej kalorii i zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczu, zwłaszcza gdy sięga się po jogurty 0%. To idealna opcja dla wszystkich, którzy są na diecie i poszukują dobrego zamiennika dla ulubionego ciasta. Jogurty charakteryzują się mniejszą zawartością tłuszczów nasyconych, które powinny być w diecie minimalizowane, ze względu na ich niekorzystny wpływ na układ krwionośny. Jogurty greckie można znaleźć w każdym sklepie, a w razie potrzeby można je również zastąpić jogurtem naturalnym. W tym wypadku należy jednak pamiętać, że powinien on być naprawdę gęsty. Nie należy również wybierać opcji, która jest zbyt kwaśna, to zepsuje smak ciasta. Jeżeli chce się go zrobić w bardziej odchudzonej formie, zamiast cukru można do niego dodać słodzika.
Alergeny w jogurtowcu na zimno
Lista alergenów dla jogurtowca na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Śmietanka kremowa 30%
- Mleko 2%
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze jogurtowca na zimno
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(131g)
Węglowodany
(131g)
Tłuszcze
(131g)
Witaminy
(131g)
Składniki mineralne
(131g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.