Jogurtowiec na zimno

Opublikowano: 08.06.2022 r., 14:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jogurtowiec na zimno podany z owocami.
Jogurtowiec na zimno
Jogurtowiec na zimno to wspaniała opcja na pyszne i lekkie ciasto, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza latem. Ma mało kalorii, a jest bardzo słodkie.
Przygotowanie 45 min
192 kcal
Kcal w porcji
131 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (450 ml)
  • Żelatyna (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Biszkopty (120 g)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Truskawki (150 g)
  • Borówka amerykańska (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na jogurtowiec na zimno krok po kroku

W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim żelatynę i cukier.

Śmietanę 30% ubij na sztywno, dodaj do niej porcjami jogurt, a następnie wystudzone mleko z żelatyną i cukrem.

Na dnie tortownicy przykrytej papierem do pieczenia wyłóż biszkopty, a następnie pokryj je masą.

Pozostaw do stężenia przez minimum 3 godziny.

Gotowe ciasto udekoruj truskawkami i borówkami.

Jak oceniasz przepis na jogurtowiec na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,3% osób

Więcej informacji na temat jogurtowca na zimno

Jogurtowiec na zimno to wspaniała opcja na pyszne i lekkie ciasto, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza latem. Ma mało kalorii, a jest bardzo słodkie.

Przepis na jogurtowiec na zimno to doskonały pomysł na deser bez pieczenia. To ciasto wspaniale sprawdza się zwłaszcza ze słodkimi owocami, które wspaniale łączą się z lekko kwaskowym smakiem ciasta. Co więcej, do jego przygotowania nie potrzeba wcale dużego doświadczenia, ani specjalnych sprzętów, przyda się tylko mikser. To ciasto, nie potrzebuje też pieczenia. Wystarczy, by dobrze się schłodziło. By mogło się to udać, należy do niego dodać żelatynę. Zamiast niej, w wersji bardziej wegańskiej można też sięgnąć po agar. Jest on doskonałą alternatywą. Jednak jego znalezienie może przysparzać nieco problemów, dlatego spokojnie można skorzystać z najbardziej tradycyjnej wersji — czyli żelatyny. Do ciasta wspaniale pasują kolorowe galaretki lub owoce, które wspaniale kontrastują z bielą ciasta. Można go również, podobnie jak w przepisie, przygotować z musem owocowym. Dzięki czemu jest nieco łatwiejszym odpowiednikiem Panna Cotta, włoskiego deseru.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jogurtowiec na zimno, by był smaczny, a przy okazji ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To ciasto jogurtowe doskonale smakuje latem. Można je podawać z truskawkami lub innymi owocami jagodowymi. To placek prosty, ale ciekawy. Podstawę stanowi jogurt grecki. Nie używa się w tym cieście jogurtu naturalnego, dzięki temu jego konsystencja jest nieco lepsza. Ciasto jest równie smaczne i puszyste, a ma mniej kalorii i zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczu, zwłaszcza gdy sięga się po jogurty 0%. To idealna opcja dla wszystkich, którzy są na diecie i poszukują dobrego zamiennika dla ulubionego ciasta. Jogurty charakteryzują się mniejszą zawartością tłuszczów nasyconych, które powinny być w diecie minimalizowane, ze względu na ich niekorzystny wpływ na układ krwionośny. Jogurty greckie można znaleźć w każdym sklepie, a w razie potrzeby można je również zastąpić jogurtem naturalnym. W tym wypadku należy jednak pamiętać, że powinien on być naprawdę gęsty. Nie należy również wybierać opcji, która jest zbyt kwaśna, to zepsuje smak ciasta. Jeżeli chce się go zrobić w bardziej odchudzonej formie, zamiast cukru można do niego dodać słodzika.

Alergeny w jogurtowcu na zimno

Lista alergenów dla jogurtowca na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze jogurtowca na zimno

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(131g)
Energia (kcal)
146.98
192.54
Białko (g)
6.70
8.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(131g)
Węglowodany (g)
13.61
17.84
Węglowodany przyswajalne (g)
13.12
17.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(131g)
Tłuszcz (g)
7.47
9.78
Tłuszcze nasycone (g)
7.24
9.48
Tłuszcze nienasycone (g)
0.23
0.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.15
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.21
16.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(131g)
Witamina A (µg (mcg))
12.30
16.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.00
15.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.42
4.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(131g)
Sód (mg)
78.55
102.90
Wapń (mg)
60.64
79.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.35
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jogurtowca na zimno 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jogurtowca na zimno

Koszt składników
41.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki 0% tłuszczu
450 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 3
5.50
Za 450 ml
Żelatyna
30 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Biszkopty
120 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Truskawki
150 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Borówka amerykańska
80 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 80 g
Koszt składników
41.10