Jogurtowiec fit

Opublikowano: 27.05.2022 r., 15:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowy deser jogurtowy na talerzu
Jogurtowiec fit
Jogurtowiec fit to świetna propozycja na niskokaloryczne ciasto dla całej rodziny. Ciasto z dodatkiem jogurtu jest lekko wilgotne i świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Czas ubijania 40 min
292 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka orkiszowa (350 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (250 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (200 g)
  • Jabłko - 2 duże sztuki (500 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na jogurtowiec fit krok po kroku

W misce umieść jajka, dodaj ksylitol.

Ubij do powstania białej piany.

Dodaj jogurt grecki i wymieszaj.

Przesiej mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia.

Wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką.

Obierz jabłka i pokrój w kostkę.

Dodaj kakao i jabłka oraz cynamon do masy.

Wymieszaj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Ciasto pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na jogurtowiec fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat jogurtowca fit

Jogurtowiec fit i bardzo dobry pomysł na pyszny placek do kawy. Dietetyczny jogurtowiec sprawdzi się idealnie dla gości na diecie redukcyjnej lub chorujących na cukrzycę. Ciasto z jabłkami jest syte i ma niski indeks glikemiczny. Przepis na fit jogurtowiec jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, ksylitol, jajka, jogurt grecki, jabłka, cynamon, proszek do pieczenia, kakao.

Jak zrobić fit jogurtowiec? W misce umieść jajka, dodaj ksylitol. Ubij do powstania białej piany. Dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Przesiej mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Dodaj kakao i jabłka oraz cynamon do masy. Wymieszaj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Ciasto pokrój na porcje.

Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do przenoszenia tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Niedobory żelaza wiążą się z występowaniem anemii, a co za tym idzie nasz organizm, jest gorzej dotleniony i nie może pracować w pełni prawidłowo. Kakao można zamienić na karob, czyli mączkę chleba świętojańskiego.

Podsumowując prosty przepis na jogurtowiec to idealne ciasto na deser. Ciasto można przygotować także z galaretkami najlepiej słodzonymi słodzikiem zamiast cukrem. Dietetyczny placek kakaowy z jabłkami jest idealny jako drugie śniadanie do pracy dla osób na diecie redukcyjnej. Ciasto można podać dzieciom. Placek jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Najlepiej na paterze lub pojemniku z przykrywką.

Alergeny w jogurtowcu fit

Lista alergenów dla jogurtowca fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze jogurtowca fit

na 100g gotowej potrawy

Jogurtowiec fit to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Podnoszą one bardzo powoli i jednostajnie poziom glukozy we krwi. Pozwalają zachować uczucie sytości na dłużej. Ciasto jest doskonałe dla chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
177.46
292.81
Białko (g)
7.46
12.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
37.76
62.31
Węglowodany przyswajalne (g)
33.02
54.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.75
7.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
3.06
5.04
Tłuszcze nasycone (g)
1.63
2.69
Tłuszcze nienasycone (g)
1.43
2.35
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
71.79
118.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
37.13
61.27
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.14
59.63
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.13
13.41
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
34.11
56.27
Wapń (mg)
86.17
142.18
Żelazo (mg)
1.64
2.70
Szacunkowy indeks glikemiczny jogurtowca fit 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jogurtowca fit

Koszt składników
50.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
350 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 350 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
250 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 250 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Jogurt grecki pełnotłusty
200 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Kakao 16% (proszek)
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Koszt składników
50.30