Japońskie pierogi
- Kapusta pekińska (350 g)
- Mięso mielone wieprzowe (250 g)
- Olej sezamowy (5 ml)
- Sos sojowy (5 ml)
- Czosnek (10 g)
- Cukier (5 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
Przepis na japońskie pierogi krok po kroku
Do miski wsyp mąkę. Cały czas ją mieszając, dolej 130 ml ciepłej wody. Mieszaj, aż mąka wchłonie całą wodę.
Zagniataj ciasto, aż zrobi się elastyczne. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie ponownie zagnieć i odstaw jeszcze na 60 minut.
Kapustę pekińską posiekaj na drobno. Posól dwoma łyżeczkami soli i odstaw na 10-15 minut, aby zmiękła. Następnie bardzo dobrze odciśnij z nadmiaru płynu.
W misce umieść mięso mielone, dodaj łyżeczkę sosu mirin, oleju sezamowego, sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu ostrygowego, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki mielonego czosnku, łyżeczkę imbiru i cukru. Dokładnie wyrabiaj.
Dodaj kapustę i ponownie wymieszaj dokładnie. Farsz odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj na grubość około 2-3 mm. Wytnij kółka o średnicy około 9 cm.
Na każde kółko wyłóż po łyżeczce farszu. Zlepiaj pierogi, tak by spód był płaski a górę stanowiła ładna falbanka.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Ułóż pierogi jeden obok drugiego i smaż, aż spód zrobi się złocisty. Następnie wlej wodę do 1/2 wysokości pierogi, przykryj pokrywką i gotuj, aż płyn zostanie wchłonięty.
W małej miseczce wymieszaj 1,5 łyżki octu ryżowego i sosu sojowego, łyżeczkę oleju sezamowego, posiekaną papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie wymieszaj składniki sosu.
Gotowe japońskie pierogi podawaj z sosem.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat japońskich pierogów
Japońskie pierogi to danie, które jest smaczne i proste w wykonaniu. Pyszny farsz z kapusty i mięsa mielonego, owinięty cienkim ciastem i podany ze smacznym sosem to świetny pomysł na obiad.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić japońskie pierogi i martwisz się, że ten przepis jest trudny w wykonaniu, to już uspokajam. Spokojnie przygotujesz samodzielnie ten prosty przepis i w krótkim czasie podasz te pyszne, domowe pierogi na obiad.
Do farszu potrzebne będą składniki takie jak: kapusta pekińska, mięso mielone i przyprawy. Prawdziwie azjatyckiego smaku nada sos mirin, olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy oraz imbir. Kapustę na początku posiekaj i posól by przez chwilę zmiękła. Później po prostu wymieszaj składniki farszu.
Ciasto na japońskie pierogi wykonasz tylko z mąki i ciepłej wody, podobnie jak polskie, tradycyjne pierogi. Ciasto należy bardzo cienko rozwałkować na grubość nie większą niż 2 mm. Różnicę stanowi również formowanie pieroga. Pierogi japońskie mają płaski spód, dzięki czemu podając je na talerzu, ustawia się je falbanką ku górze. Sami widzicie, że przepis na japońskie pierogi jest łatwy w wykonaniu.
Japońskie pierogi z tego przepisu możecie znać pod nazwą Gyoza. Najczęściej spotkać można w nich farsz z kapusty pekińskiej, wieprzowiny lub kaczki i przypraw. Popularne są również w wersji wegetariańskiej z owocami morza, natomiast nie istnieją japońskie pierożki w wersji na słodko. W naszym wydaniu przygotowujemy je podsmażone na parze, ale również można smażyć je na głębokim tłuszczu. Nasz sposób jest najbardziej popularny. Najpierw dobrze podsmaża się je na tłuszczu, a później zalewa wody. W Japonii takie pierożki podaje się jako przystawkę, ale są tak sycącym daniem, że można spokojnie podać je jako obiad. W Chinach takie pierożki można spotkać pod nazwą Jiaozi. Do Japonii trafiły one najprawdopodobniej podczas II wojny światowej razem z wracającymi z Chin japońskimi żołnierzami.
Alergeny w japońskich pierogach
Lista alergenów dla japońskich pierogów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- olej sezamowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- Mąka pszenna typ 500
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
W przepisie na japońskie pierogi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos mirin, sos ostrygowy
Wartości odżywcze japońskich pierogów
Wieprzowina to dobre źródło żelaza.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.