Japońskie pancakes
- Żółtko jajka - 4 żółtka (4 szt.)
- Białko jajka - 7 białek (7 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 7 łyżek mąki (105 g)
- Cukier - 5 łyżek (60 g)
- Mleko 1,5% - 5 łyżek (75 ml)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (2 g)
- Masło klarowane - 1 łyżka (15 g)
Przepis na japońskie pancakes krok po kroku
Żółtka oddziel od białek i umieść w misce. Dodaj do nich mleko i olej. Całość dobrze wymieszaj.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do miski. Połącz wszystkie składniki.
Białka ubij za pomocą miksera. Gdy masa zrobi się już w miarę sztywna, stopniowo dodawaj po łyżeczce cukru. Ubijaj do momentu, aż białka zrobią się sztywne.
Przełóż nieco białek do miski i delikatnie wymieszaj. Gdy masa nieco się rozrzedzi, dodaj resztę białek i wymieszaj wszystko szpatułką. Uważaj, aby nie mieszać zbyt energicznie, ponieważ placuszki stracą swoją puszystość.
Patelnie posmaruj masłem i rozgrzej. Ułóż na niej foremki do pancakes i umieść w nich masę. Przykryj patelnie i smaż placuszki przez ok. 3-4 min (powinny być ładnie zarumienione) na małym ogniu. Po tym czasie odwróć je na drugą stronę i ponownie przykryj na te kilka minut.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat japońskich pancakes
Japońskie pancakes są to najlżejsze placuszki, jakie możesz zrobić. Do tego są niezwykle smaczne. Nie tylko dzieci się nimi zajadają. Bardzo często to właśnie dorośli po nie sięgają. Nadają się zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek oraz szybką przekąskę w ciągu dnia. Można je jeść z różnymi dodatkami.
Jak zrobić fluffy pancakes? Przepis nie należy do trudnych, ale jeżeli źle przygotujesz ciasto, naleśniki japońskie nie wyjdą tak puszyste. Należy ubić bardzo dobrą pianę. Pamiętaj o tym, aby delikatnie wymieszać ją z masą. Jeżeli zrobisz to zbyt energicznie lub będziesz to robić za długo, zniknie całe napowietrzenie, a placuszki nie wyrosną. Gdy nie masz pewność, czy cały cukier w białkach się rozpuścił, rozsmaruj nieco masy między palcami. Jeżeli nie wyczuwasz grudek, to cukier jest dobrze rozpuszczony. Najlepiej opcją jest drobny cukier do wypieków.
Te placuszki smaży się na małym ogniu. Patelnię trzeba koniecznie przykryć. Warto zaopatrzyć się w foremki do pancakes, ponieważ wtedy placuszki na pewno nie rozleją się na boki, a wręcz ładnie się uniosą. W ten sposób też uzyskasz jednolity kształt wszystkich pancakes.
Przypominające chmurkę naleśniki japońskie są niezwykle dobre. Możesz je jeść z bitą śmietaną, syropem klonowym czy orzechami w miodzie. Ciekawym dodatkiem będą sosy do lodów i lody. Warto je podawać ze świeżymi owocami (m.in. truskawkami, banana, borówkami amerykańskimi, malinami) lub ulubioną konfiturą. Dobrze smakują także z masłem orzechowym oraz Nutellą, ale mogą być jedynie oprószone cukrem pudrem.
Ten puszysty placuszek niekiedy określany jest też jako naleśnik sufletowy. Jednak najczęściej można spotkać się z nazwą fluffy pancakes lub pankejki japońskie. Możesz je przygotować dla niespodziewanych gości, ponieważ wszystkie składniki potrzebne na ich zrobieni zazwyczaj znajdują się w lodówce czy w spiżarni. W tym przepisie duże znaczenie ma dobre ubicie białek i delikatnie wymieszanie ich z resztą masy, więc warto zwrócić na to uwagę podczas ich przygotowywania.
Alergeny w japońskich pancakes
Lista alergenów dla japońskich pancakes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze japońskich pancakes
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.