Przepis na japchae krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sos sojowy, imbir świeży, olej sezamowy, czosnek, cukier
To będzie niezbędne
garnek, patelnia, wok

Grzyby zalej wrzątkiem i odcedź po ok. 30 minutach.

W kolejnym kroku osobno ugotuj grzyby w świeżej wodzie (grzyby mun około 10 minut, a shiitake 30 minut).

Makaron ugotuj (ok. 10 minut).

Obierz warzywa i pokrój w paski.

W woku rozgrzej olej sezamowy i usmaż najpierw warzywa (dodawaj w następującej kolejności: cebula, marchew, papryka, szpinak), a na końcu dodaj grzyby.

Warzywa z grzybami przełóż do osobnego naczynia.

Do woka, w którym smażyły się warzywa, wlej sos sojowy, dodaj cukier, czosnek, imbir i pieprz. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

Do przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron oraz warzywa. Wymieszaj.

Przygotuj 2 omlety: usmaż osobno żółtka i białka. Potnij w cienkie paski.

Całe danie posyp sezamem oraz omletem.

japchae w czarnej misce
japchae
Koszt przygotowania dania
237.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
671 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
35

Japchae - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Japchae

Tym razem przedstawiam Wam kolejny kuchenny eksperyment, jakim jest koreańskie danie — japchae z makaronem z batatów. Przepis na japchae najpierw wypróbowałam sama w kuchni, aby móc się podzielić nim z Wami. Teraz wiem, że danie na pewno się uda. Pomysł na tę potrawę zrodził się z mojej wielkiej miłości do azjatyckiej kuchni.

Potrawę przygotowuje się z krótko smażonych warzyw (stir fry), a sekret całego dania tkwi właśnie w makaronie dangmyeon. Jest to makaron ze słodkich ziemniaków. Po przygotowaniu makaron robi się przezroczysty i szybko chłonie smak sosu. Podstawą tego dania jest również marynata jomi ganjang przygotowana z sosu sojowego oraz cukru trzcinowego z dodatkiem odpowiednich przypraw. Prawdziwe japchae charakteryzuje się słodko — wytrawnym smakiem. Właśnie, dzięki tej marynacie danie jest tak pyszne. Oryginalne japchae powinno być udekorowane omletem z jajek.

Z tym daniem, jak z każdym innym można dowolnie eksperymentować. Zachęcam do wykorzystania swoich ulubionych warzyw. Ja przygotowałam wersję wegetariańską, ale z powodzeniem można dodać wołowinę lub wieprzowinę.

Danie jest zdrowe, smaczne i bardzo łatwe do zrobienia. Poniżej przedstawię mój autorski przepis na japchae.

Jak zrobić japchae?

Grzyby shittake oraz mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut i odcedzamy. Następnie grzyby gotujemy osobno (mun 10 minut, a shittake 30 minut). Po ugotowaniu grzyby kroimy w paseczki.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli nie udało się zdobyć makaronu z batatów, można go zastąpić makaronem sojowym lub ryżowym.

Warzywa obieramy i również kroimy w paski. W woku rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy warzywa łącznie z grzybami. Można usmażyć, najpierw same wzywa, a pod koniec dodać grzyby aby zachować chrupkość.

Grzyby z warzywami przekładamy do osobnego naczynia, a woku przygotowujemy marynatę. Wlewamy sos sojowy, dodajemy cukier trzcinowy, pieprz, imbir oraz czosnek. Gotujemy sos do zgęstnienia.

Makaron mieszamy z sosem, warzywami, posypujemy sezamem oraz specyficznym koreańskim omletem. Omlet przygotowujemy z oddzielnie usmażonego białka i żółtka, a następnie kroimy w cienkie paski. Smacznego!

Wartości odżywcze Japchae

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
134.33 kcal
671.65 kcal
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Białko
11.27 g
56.34 g
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej

Węglowodany w japchae

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
2.30 g
11.50 g
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.00 g
9.99 g
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.30 g
1.51 g
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
8.59 g
42.96 g
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.51 g
17.56 g
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.08 g
25.40 g
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.30 g
16.48 g
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.78 g
8.92 g
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Cholesterol
325.15 mg
1625.74 mg
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na japchae

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
169.15 µg (mcg)
845.74 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.89 mg
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Witamina B12
0.78 µg (mcg)
3.89 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Witamina C
4.82 mg
24.11 mg
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Witamina D
1.78 µg (mcg)
8.90 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Witamina E
0.98 mg
4.92 mg
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Retinol
139.85 µg (mcg)
699.25 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.22 mg
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.42 mg
2.11 mg
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Niacyna
0.27 mg
1.36 mg
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Foliany
48.18 µg (mcg)
240.92 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Beta karoten
310.29 µg (mcg)
1551.47 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na japchae

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
170.93 mg
854.66 mg
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Potas
163.01 mg
815.05 mg
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Wapń
54.24 mg
271.21 mg
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Fosfor
180.62 mg
903.12 mg
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Magnez
14.95 mg
74.75 mg
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Żelazo
1.65 mg
8.27 mg
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Cynk
1.23 mg
6.17 mg
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.57 mg
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Japchae 35
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Japchae

Lista alergenów dla Japchae przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • Sezam nasiona
    • olej sezamowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na Japchae nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • makaron z batatów dangmyeon
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania Japchae

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Grzyby shitake suszone
50 g
8.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 50 g
Grzyby mun suszone
50 g
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 50 g
Marchewka
240 g
3 sztuku
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Cebula
150 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Papryka czerwona
400 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Szpinak
225 g
pół opakowania
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 225 g
Olej sezamowy
20 ml
2 łyżki
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 ml
Sezam nasiona
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Sos sojowy
100 ml
pół szklanki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
4.67
Za 100 ml
Cukier trzcinowy
50 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Imbir korzeń
20 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Jajko
200 szt.
4 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 34
200.00
Za 200 szt.
Makaron z batatów dangmyeon
250 g
1 opakowanie
Jak oceniasz przepis na japchae
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób