Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sos sojowy, imbir świeży, olej sezamowy, czosnek, cukier
To będzie niezbędne
garnek, patelnia, wok

Przepis na japchae krok po kroku

Grzyby zalej wrzątkiem i odcedź po ok. 30 minutach.

W kolejnym kroku osobno ugotuj grzyby w świeżej wodzie (grzyby mun około 10 minut, a shiitake 30 minut).

Makaron ugotuj (ok. 10 minut).

Obierz warzywa i pokrój w paski.

W woku rozgrzej olej sezamowy i usmaż najpierw warzywa (dodawaj w następującej kolejności: cebula, marchew, papryka, szpinak), a na końcu dodaj grzyby.

Warzywa z grzybami przełóż do osobnego naczynia.

Do woka, w którym smażyły się warzywa, wlej sos sojowy, dodaj cukier, czosnek, imbir i pieprz. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

Do przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron oraz warzywa. Wymieszaj.

Przygotuj 2 omlety: usmaż osobno żółtka i białka. Potnij w cienkie paski.

Całe danie posyp sezamem oraz omletem.

japchae w czarnej misce
Często zadawane pytania
Japchae - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - japchae

W skrócie
Kalorii w porcji
708 kcal
Wielkość
jednej porcji
500 g
Indeks glikemiczny
35

Wartości odżywcze japchae

na 100g gotowej potrawy

Wegetariańska wersja z omletem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
141.78
708.90
Białko (g)
11.31
56.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
3.69
18.45
Węglowodany przyswajalne (g)
2.00
9.99
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
1.51
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
8.62
43.11
Tłuszcze nasycone (g)
3.51
17.56
Tłuszcze nienasycone (g)
5.11
25.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.30
16.48
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.78
8.92
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
325.15
1625.74
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
169.15
845.74
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.89
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.78
3.89
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.82
24.11
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.78
8.90
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.98
4.92
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
139.85
699.25
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.22
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.42
2.11
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.27
1.36
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.18
240.92
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
310.29
1551.47
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
170.93
854.66
Potas (mg)
163.01
815.05
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Wapń (mg)
54.24
271.21
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
180.62
903.12
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.95
74.75
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.65
8.27
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.23
6.17
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.57
Brak danych dla: makaron z batatów dangmyeon.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny japchae 35
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w japchae

Lista alergenów dla Japchae przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • Sezam nasiona
    • olej sezamowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat japchae

Tym razem przedstawiam Wam kolejny kuchenny eksperyment, jakim jest koreańskie danie — japchae z makaronem z batatów. Przepis na japchae najpierw wypróbowałam sama w kuchni, aby móc się podzielić nim z Wami. Teraz wiem, że danie na pewno się uda. Pomysł na tę potrawę zrodził się z mojej wielkiej miłości do azjatyckiej kuchni.

Potrawę przygotowuje się z krótko smażonych warzyw (stir fry), a sekret całego dania tkwi właśnie w makaronie dangmyeon. Jest to makaron ze słodkich ziemniaków. Po przygotowaniu makaron robi się przezroczysty i szybko chłonie smak sosu. Podstawą tego dania jest również marynata jomi ganjang przygotowana z sosu sojowego oraz cukru trzcinowego z dodatkiem odpowiednich przypraw. Prawdziwe japchae charakteryzuje się słodko — wytrawnym smakiem. Właśnie, dzięki tej marynacie danie jest tak pyszne. Oryginalne japchae powinno być udekorowane omletem z jajek.

Z tym daniem, jak z każdym innym można dowolnie eksperymentować. Zachęcam do wykorzystania swoich ulubionych warzyw. Ja przygotowałam wersję wegetariańską, ale z powodzeniem można dodać wołowinę lub wieprzowinę.

Danie jest zdrowe, smaczne i bardzo łatwe do zrobienia. Poniżej przedstawię mój autorski przepis na japchae.

Jak zrobić japchae?

Grzyby shittake oraz mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut i odcedzamy. Następnie grzyby gotujemy osobno (mun 10 minut, a shittake 30 minut). Po ugotowaniu grzyby kroimy w paseczki.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli nie udało się zdobyć makaronu z batatów, można go zastąpić makaronem sojowym lub ryżowym.

Warzywa obieramy i również kroimy w paski. W woku rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy warzywa łącznie z grzybami. Można usmażyć, najpierw same wzywa, a pod koniec dodać grzyby aby zachować chrupkość.

Grzyby z warzywami przekładamy do osobnego naczynia, a woku przygotowujemy marynatę. Wlewamy sos sojowy, dodajemy cukier trzcinowy, pieprz, imbir oraz czosnek. Gotujemy sos do zgęstnienia.

Makaron mieszamy z sosem, warzywami, posypujemy sezamem oraz specyficznym koreańskim omletem. Omlet przygotowujemy z oddzielnie usmażonego białka i żółtka, a następnie kroimy w cienkie paski. Smacznego!

Szacunkowy koszt przygotowania japchae

Koszt składników
314.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Grzyby shitake suszone
50 g
8.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 50 g
Grzyby mun suszone
50 g
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 50 g
Marchewka
240 g
3 sztuku
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Cebula
150 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Papryka czerwona
400 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Szpinak
225 g
pół opakowania
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 225 g
Olej sezamowy
20 ml
2 łyżki
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 ml
Sezam nasiona
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Sos sojowy
100 ml
pół szklanki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
4.67
Za 100 ml
Cukier trzcinowy
50 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Imbir korzeń
20 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Jajko
200 szt.
4 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 34
200.00
Za 200 szt.
Makaron z batatów dangmyeon
250 g
1 opakowanie
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Koszt składników
314.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na japchae
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób