Japchae
- Grzyby shitake suszone (50 g)
- Grzyby mun suszone (50 g)
- Marchewka - 3 sztuku (240 g)
- Cebula - 1 sztuka (150 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (400 g)
- Szpinak - pół opakowania (225 g)
- Olej sezamowy - 2 łyżki (20 ml)
- Sezam nasiona - 2 łyżki (20 g)
- Sos sojowy - pół szklanki (100 ml)
- Cukier trzcinowy - 2 łyżki (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Imbir korzeń (20 g)
- Jajko - 4 sztuki (200 szt.)
- Makaron z batatów dangmyeon - 1 opakowanie (250 g)
Przepis na japchae krok po kroku
Grzyby zalej wrzątkiem i odcedź po ok. 30 minutach.
W kolejnym kroku osobno ugotuj grzyby w świeżej wodzie (grzyby mun około 10 minut, a shiitake 30 minut).
Makaron ugotuj (ok. 10 minut).
Obierz warzywa i pokrój w paski.
W woku rozgrzej olej sezamowy i usmaż najpierw warzywa (dodawaj w następującej kolejności: cebula, marchew, papryka, szpinak), a na końcu dodaj grzyby.
Warzywa z grzybami przełóż do osobnego naczynia.
Do woka, w którym smażyły się warzywa, wlej sos sojowy, dodaj cukier, czosnek, imbir i pieprz. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
Do przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron oraz warzywa. Wymieszaj.
Przygotuj 2 omlety: usmaż osobno żółtka i białka. Potnij w cienkie paski.
Całe danie posyp sezamem oraz omletem.
Więcej informacji na temat japchae
Tym razem przedstawiam Wam kolejny kuchenny eksperyment, jakim jest koreańskie danie — japchae z makaronem z batatów. Przepis na japchae najpierw wypróbowałam sama w kuchni, aby móc się podzielić nim z Wami. Teraz wiem, że danie na pewno się uda. Pomysł na tę potrawę zrodził się z mojej wielkiej miłości do azjatyckiej kuchni.
Potrawę przygotowuje się z krótko smażonych warzyw (stir fry), a sekret całego dania tkwi właśnie w makaronie dangmyeon. Jest to makaron ze słodkich ziemniaków. Po przygotowaniu makaron robi się przezroczysty i szybko chłonie smak sosu. Podstawą tego dania jest również marynata jomi ganjang przygotowana z sosu sojowego oraz cukru trzcinowego z dodatkiem odpowiednich przypraw. Prawdziwe japchae charakteryzuje się słodko — wytrawnym smakiem. Właśnie, dzięki tej marynacie danie jest tak pyszne. Oryginalne japchae powinno być udekorowane omletem z jajek.
Z tym daniem, jak z każdym innym można dowolnie eksperymentować. Zachęcam do wykorzystania swoich ulubionych warzyw. Ja przygotowałam wersję wegetariańską, ale z powodzeniem można dodać wołowinę lub wieprzowinę.
Danie jest zdrowe, smaczne i bardzo łatwe do zrobienia. Poniżej przedstawię mój autorski przepis na japchae.
Jak zrobić japchae?
Grzyby shittake oraz mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut i odcedzamy. Następnie grzyby gotujemy osobno (mun 10 minut, a shittake 30 minut). Po ugotowaniu grzyby kroimy w paseczki.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli nie udało się zdobyć makaronu z batatów, można go zastąpić makaronem sojowym lub ryżowym.
Warzywa obieramy i również kroimy w paski. W woku rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy warzywa łącznie z grzybami. Można usmażyć, najpierw same wzywa, a pod koniec dodać grzyby aby zachować chrupkość.
Grzyby z warzywami przekładamy do osobnego naczynia, a woku przygotowujemy marynatę. Wlewamy sos sojowy, dodajemy cukier trzcinowy, pieprz, imbir oraz czosnek. Gotujemy sos do zgęstnienia.
Makaron mieszamy z sosem, warzywami, posypujemy sezamem oraz specyficznym koreańskim omletem. Omlet przygotowujemy z oddzielnie usmażonego białka i żółtka, a następnie kroimy w cienkie paski. Smacznego!
Alergeny w japchae
Lista alergenów dla Japchae przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- Sezam nasiona
- olej sezamowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze japchae
Wegetariańska wersja z omletem.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.