Jambalaya z kurczakiem i krewetkami
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
- Kiełbasa chorizo (300 g)
- Krewetki (120 g)
- Ryż biały - długoziarnisty (500 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Bulion drobiowy (1500 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 4 sztuki (20 g)
- Seler naciowy - 4 sztuki (180 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (480 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (10 g)
- Olej rzepakowy (1 ml)
Przepis na jambalaya z kurczakiem i krewetkami krok po kroku
Warzywa umyj i drobno posiekaj.
Kurczaka pokrój w kawałki 1,5 cm. Chorizo pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka. Przełóż do wolnowaru i podsmaż chwilę warzywa.
W wolnowarze umieść warzywa, kurczaka i chorizo. Wlej bulion i pomidory. Wsyp ryż.
Dodaj przyprawy: sól, pieprz, pokrojoną papryczkę chilli.
Gotuj na niskim poziomie wolnowaru przez 7 godzin. W ostatnich 15 minutach dodaj oczyszczone krewetki.
Więcej informacji na temat jambalaya z kurczakiem i krewetkami
Jambalaya z kurczakiem i krewetkami to proste, smaczne, jednogarnkowe danie na obiad. Jego zaletą jest to, że cokolwiek dodasz i tak będzie smaczna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić Jambalayę z kurczakiem i krewetkami to uspokajam, że jest to danie, które wykonasz naprawdę szybko. Resztę, czyli gotowanie możesz spokojnie powierzyć wolnowarowi i spokojnie udać się do pracy lub na zakupy.
Na początku przygotuj składniki. Kurczaka i chorizo pokrój i przez chwilę podsmaż mięso z kurczaka na patelni. Następnie na tej samej patelni podsmaż warzywa. Teraz umieść wszystkie składniki prócz krewetek w wolnowarze. Gotowanie całego dania trwa około 7 godzin, a w ostatnich 15 minutach dodaje się krewetki. To danie to świetny pomysł na pyszne danie na obiad. Ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.
Wolnowar to specjalne urządzenie zaliczane do drobnego AGD, w którym przygotujesz potrawy w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza. Kamionkowe naczynie, które stanowi podstawę całego naczynia, nagrzewa się do około 73-93 stopni. To powoduje, że gotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale nie wymaga tak dokładnego pilnowania. Dzięki temu, że nie zostaje przekroczona temperatura wrzenia, to zostaje zachowane dużo więcej wartości odżywczych. Dlatego przygotowanie dań w wolnowarze jest dobrym sposobem dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.
Jambalaya to danie z hiszpańskimi korzeniami. Wskazuje się, że mogła wywodzić się z wysp Karaibskich. Obecnie jest to danie obowiązkowe na stołach w amerykańskiej Luizjanie. Dlatego też w 1968 roku miasto Gonzales w Luizjanie ogłoszono Światową Stolicą Jambalayi. I co roku odbywa się tam Festiwal tego dania. Wówczas przez trzy dni organizuje się koncerty, rozstawiają się lunaparki, a całość zwieńcza konkurs na najsmaczniejszą Jambalayę. To danie zjednało swoich fanów prostotą wykonania i faktem, że nie istnieje jeden prawidłowy przepis. Składniki do jej przygotowania zależą od tego, co jest dostępne na targach, w gospodarstwie lub co zostało wyłowione.
Alergeny w jambalaya z kurczakiem i krewetkami
Lista alergenów dla jambalaya z kurczakiem i krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- Seler naciowy
Wartości odżywcze jambalaya z kurczakiem i krewetkami
Dania z ryżem to dobre źródło węglowodanów.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.