Przepis na jalfrezi krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, kumin, kolendra świeża, papryka ostra, garam masala
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Kurczaka pokrój w paski.

Umieść kurczaka w misce.

Dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką ostrą oraz garam masalą.

Dodaj jogurt naturalny i posiekaną papryczką chilli.

Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na 4-5 godzin.

Paprykę posiekaj w słupki.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Zeszklij cebulę i dodaj czosnek.

Smaż przez 2-3 minuty.

Dodaj kurczaka wraz z marynatą.

Smaż przez 5 minut.

Dodaj warzywa i duś pod przykryciem przez 5-8 minut.

Podawaj posypane świeżą kolendrą.

Jalfrezi podane w ciemnym talerzu.
Jalfrezi
Koszt przygotowania dania
36.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
385 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
22

Jalfrezi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jalfrezi

Jalfrezi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne indyjskie danie świetnie sprawdzi się podane z dodatkiem ryżu jaśminowego. Smażone mięso z warzywami jest idealne także z chlebkami naan lub z makaronem. Przepis na jalfrezi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, czosnek, pomidor, papryka czerwona, papryczka chilli, jogurt naturalny, kumin, papryka ostra, garam masala, sól, pieprz, olej rzepakowy, kolendra liście.

Jak zrobić jalfrezi? Kurczaka pokrój w paski. Umieść kurczaka w misce. Dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką ostrą oraz garam masalą. Dodaj jogurt naturalny i posiekaną papryczką chilli. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na 4-5 godzin. Paprykę posiekaj w słupki. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj kurczaka wraz z marynatą. Smaż przez 5 minut. Dodaj warzywa i duś pod przykryciem przez 5-8 minut. Podawaj posypane świeżą kolendrą.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.

Podsumowując: kawałki mięsa zamarynowanego w przyprawach to świetny pomysł na szybki obiad. Danie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można je przygotować w wersji mniej pikantnej. Pyszne danie jest bardzo syte i nie zawiera dużej ilości kalorii. Jalfrezi jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wartości odżywcze jalfrezi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
85.70 kcal
385.65 kcal
Białko
10.49 g
47.21 g

Węglowodany w jalfrezi

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
3.71 g
16.69 g
Węglowodany przyswajalne
3.04 g
13.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.67 g
3.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
3.06 g
13.77 g
Tłuszcze nasycone
1.12 g
5.02 g
Tłuszcze nienasycone
1.95 g
8.75 g
Tłuszcze jednonasycone
1.32 g
5.94 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.63 g
2.82 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.02 g
Cholesterol
31.97 mg
143.86 mg

Witaminy w przepisie na jalfrezi

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina C
16.51 mg
74.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jalfrezi

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
40.36 mg
181.63 mg
Potas
219.84 mg
989.30 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
35.28 mg
158.78 mg
Żelazo
0.27 mg
1.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jalfrezi 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jalfrezi

Lista alergenów dla jalfrezi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania jalfrezi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Jogurt naturalny 2%
300 g
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
53.10
Jak oceniasz przepis na jalfrezi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób