Jalfrezi

Opublikowano: 20.02.2023 r., 10:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jalfrezi podane w ciemnym talerzu.
Jalfrezi
Jalfrezi to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Szybkie danie sprawdzi się także podczas spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na potrawę indyjską.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
385 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Pomidor 2 średnie sztuki (300 g)
  • Papryka czerwona 1 średnia sztuka (200 g)
  • Jogurt naturalny 2% (300 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, kumin, kolendra świeża, papryka ostra, garam masala
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na jalfrezi krok po kroku

Kurczaka pokrój w paski.

Umieść kurczaka w misce.

Dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką ostrą oraz garam masalą.

Dodaj jogurt naturalny i posiekaną papryczką chilli.

Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na 4-5 godzin.

Paprykę posiekaj w słupki.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Zeszklij cebulę i dodaj czosnek.

Smaż przez 2-3 minuty.

Dodaj kurczaka wraz z marynatą.

Smaż przez 5 minut.

Dodaj warzywa i duś pod przykryciem przez 5-8 minut.

Podawaj posypane świeżą kolendrą.

Jak oceniasz przepis na jalfrezi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat jalfrezi

Jalfrezi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne indyjskie danie świetnie sprawdzi się podane z dodatkiem ryżu jaśminowego. Smażone mięso z warzywami jest idealne także z chlebkami naan lub z makaronem. Przepis na jalfrezi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, czosnek, pomidor, papryka czerwona, papryczka chilli, jogurt naturalny, kumin, papryka ostra, garam masala, sól, pieprz, olej rzepakowy, kolendra liście.

Jak zrobić jalfrezi? Kurczaka pokrój w paski. Umieść kurczaka w misce. Dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką ostrą oraz garam masalą. Dodaj jogurt naturalny i posiekaną papryczką chilli. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na 4-5 godzin. Paprykę posiekaj w słupki. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj kurczaka wraz z marynatą. Smaż przez 5 minut. Dodaj warzywa i duś pod przykryciem przez 5-8 minut. Podawaj posypane świeżą kolendrą.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.

Podsumowując: kawałki mięsa zamarynowanego w przyprawach to świetny pomysł na szybki obiad. Danie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można je przygotować w wersji mniej pikantnej. Pyszne danie jest bardzo syte i nie zawiera dużej ilości kalorii. Jalfrezi jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w jalfrezi

Lista alergenów dla jalfrezi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze jalfrezi

na 100g gotowej potrawy

Jalfrezi to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Potrawa jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
85.70
385.65
Białko (g)
10.49
47.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
3.71
16.69
Węglowodany przyswajalne (g)
3.04
13.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
3.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
3.06
13.77
Tłuszcze nasycone (g)
1.12
5.02
Tłuszcze nienasycone (g)
1.95
8.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.32
5.94
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
2.82
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.02
Cholesterol (mg)
31.97
143.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina C (mg)
16.51
74.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
40.36
181.63
Potas (mg)
219.84
989.30
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.28
158.78
Żelazo (mg)
0.27
1.23
Szacunkowy indeks glikemiczny jalfrezi 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jalfrezi

Koszt składników
53.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Jogurt naturalny 2%
300 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
53.10