Jalfrezi
- Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Pomidor - 2 średnie sztuki (300 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Jogurt naturalny 2% (300 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na jalfrezi krok po kroku
Kurczaka pokrój w paski.
Umieść kurczaka w misce.
Dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką ostrą oraz garam masalą.
Dodaj jogurt naturalny i posiekaną papryczką chilli.
Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na 4-5 godzin.
Paprykę posiekaj w słupki.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Zeszklij cebulę i dodaj czosnek.
Smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj kurczaka wraz z marynatą.
Smaż przez 5 minut.
Dodaj warzywa i duś pod przykryciem przez 5-8 minut.
Podawaj posypane świeżą kolendrą.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat jalfrezi
Jalfrezi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne indyjskie danie świetnie sprawdzi się podane z dodatkiem ryżu jaśminowego. Smażone mięso z warzywami jest idealne także z chlebkami naan lub z makaronem. Przepis na jalfrezi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, czosnek, pomidor, papryka czerwona, papryczka chilli, jogurt naturalny, kumin, papryka ostra, garam masala, sól, pieprz, olej rzepakowy, kolendra liście.
Jak zrobić jalfrezi? Kurczaka pokrój w paski. Umieść kurczaka w misce. Dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką ostrą oraz garam masalą. Dodaj jogurt naturalny i posiekaną papryczką chilli. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na 4-5 godzin. Paprykę posiekaj w słupki. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj kurczaka wraz z marynatą. Smaż przez 5 minut. Dodaj warzywa i duś pod przykryciem przez 5-8 minut. Podawaj posypane świeżą kolendrą.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.
Podsumowując: kawałki mięsa zamarynowanego w przyprawach to świetny pomysł na szybki obiad. Danie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można je przygotować w wersji mniej pikantnej. Pyszne danie jest bardzo syte i nie zawiera dużej ilości kalorii. Jalfrezi jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w jalfrezi
Lista alergenów dla jalfrezi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze jalfrezi
Jalfrezi to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Potrawa jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.