Jajko w koszulce
Przepis na jajko w koszulce krok po kroku
Do dużego garnka wlej 1l wody i doprowadź do wrzenia.
Jajko wbij na sitko i odcedź wodnistą część białka.
W wodzie zrób mały wir mieszając mocno łyżką i wlej do środka jajko.
Gotuj całość 3 minuty.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Placuszki na maślance
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajka w koszulce
Jajko w koszulce znane również jako poszetowe, jest sposobem na przygotowanie jajka w sposób bardzo lekkostrawny. Choć całość wydaje się bardzo skomplikowana, wcale tak nie jest. Wystarczy odrobina cierpliwości i odpowiednia metoda, by stworzyć wspaniałe jajko w koszulce, które zachwyca smakiem i wyglądem. Jego nazwa wzięła się od białka, które po ścięciu tworzy koszulkę dla płynnego żółtka. Całość prezentuje się niezwykle elegancko i apetycznie, dlatego jajko to ma wielu zwolenników. Można je podawać na tostach lub same. W połączeniu z sałatką lub szparagami. Idealnie komponuje się również z awokado zwłaszcza na ciepłym toście. Tak gotowane jajko w koszulce będzie odpowiednie również dla osób na diecie lekkostrawnej, gdyż podobnie jak jajko na miękko, w jego przypadku żółtko nie ścina się i łatwiej jest całość strawić.
Choć zwykle w przepisach podawany jest sposób z użyciem octu lub białego wina, to jednak ze względu na lekko wyczuwalny zapach nie każdy ma ochotę na taką właśnie wersję. Dodatek octu nie jest również mile widziany w dietach lekkostrawnych. Choć przyjęło się mówić, że bez zakwaszenia pH jajko poszetowe nie wyjdzie, nie jest to jednak prawda. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować jajko w koszulce bez octu, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Z jego pomocą przygotujesz ten pyszny dodatek bez użycia dodatkowo octu czy wina. Całość choć zrobiona inaczej, zawsze wychodzi. To zasługa odpowiedniej metody.
Przepis na jajko w koszulce jest niezwykle łatwy, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Do jego przygotowania wystarczy tylko mały garnek, łyżka i miseczka. Choć w sklepach można już kupić specjalne urządzenia, które ułatwiają przygotowanie tego jajka, ich obecność nie jest wcale konieczna. Jajko w koszulce można zrobić we własnej kuchni bez zbędnych dodatków. Z tego przepisu dowiesz się również jak długo gotować jajko, by nie ścięło się za bardzo, ani nie było zbyt twarde.
Jeżeli szukasz inspiracji na to jak zrobić idealne jajko w koszulce, pełne smaku i aromatu, a przy tym takie, które na pewno się udaje, to ten przepis na pewno będzie dobrym wyborem. Powstają z niego pyszne jajka w koszulce, które świetnie sprawdzą się na śniadanie czy kolację.
Alergeny w jajku w koszulce
Lista alergenów dla jajka w koszulce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze jajka w koszulce
To wspaniały pomysł na zdrowy posiłek, warto dodać do niego źródło błonnika i świeże warzywa.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.