Jajko sadzone na wodzie

Opublikowano: 13.07.2021 r., 12:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajko sadzone na wodzie podane na toście.
Jajko sadzone na wodzie
Jajko sadzone na wodzie to przepis idealny dla osób na diecie lekkostrawnej, które unikają smażenia. W takiej wersji całość jest bardziej delikatna i ma mniej kalorii.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
143 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała

Przepis na jajko sadzone na wodzie krok po kroku

Na dużą patelnię wlej 0,5 szklanki wody. Wodę podgrzej, jednak nie doprowadź do zagotowania.

Do ciepłej wody wbij 4 jajka. Gotuj do momentu ścięcia się żółtek.

Na końcu jajko dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na jajko sadzone na wodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat jajka sadzonego na wodzie

Jajko sadzone na wodzie to sposób na niezwykle zdrowe danie, które może być spożywane nawet na diecie lekkostrawnej. Choć zwykle jajko sadzone kojarzy się z dość dużą ilością tłuszczu, to w tej wersji nie używa się go do smażenia wcale. To opcja idealna dla osób dbających o dietę i odchudzających się. Choć jajko może być kompletnym danie, świetnie sprawdzi się również w roli dodatku. Wspaniale smakuje na tostach, pizzy czy z ziemniaczkami i mizerią, tworząc zdrowy i wiosenny obiad. To coś dla fanów jajek pysznych, ale lekkich.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajko sadzone na wodzie, które będzie smaczne, a przy tym niezwykle miękkie i o kremowym żółtku, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego jajko sadzone idealne. Całość jest łatwiejsza niż się wydaje. To świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek, które zwykle po smażeniu stają się tłuste i ciężkostrawne, co nie jest zbyt zdrowe. W tej dietetycznej wersji nie podrażniają żołądka i nie powodują uczucia ciężkości. Będą też lepszym wyborem dla wszystkich osób na diecie o obniżonej zawartości tłuszczu. W tej wersji jest zdrowsze dla układu krwionośnego.

Jajko sadzone bez tłuszczu choć nie jest smażone smakuje równie wspaniale. W tej opcji dużo łatwiej jest kontrolować konsystencję żółtka i przygotować je w ulubionej postaci. Jajka sadzone świetnie nadają się na pyszne i sycące śniadanie. Zawierają sporo pełnowartościowego białka, które pozytywnie wpływa na budowanie tkanki mięśniowej, sprawdzi się więc idealnie jako posiłek sportowców.

Jeżeli szukasz inspiracji na to jak ugotować jajko sadzone, bez użycia tłuszczu i w najbardziej fit sposób, to ten będzie strzałem w dziesiątkę. To sposób, który świetnie sprawdzi się również dla dzieci, ze względu na delikatny smak.

Z tego przepisu dowiesz się ile czasu musisz smażyć jajko na wodzie, by miało idealną konsystencję i było dobrze zrobione. Ten przepis na jajko sadzone na wodzie pozwoli ci je stworzyć w domu w bardzo łatwy sposób i cieszyć się ich wybornym smakiem.

Alergeny w jajku sadzonym na wodzie

Lista alergenów dla jajka sadzonego na wodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze jajka sadzonego na wodzie

na 100g gotowej potrawy

To świetny i zdrowy pomysł na przygotowanie jajek. W tej wersji sprawdzą się nawet na diecie lekkostrawnej. Jajka są świetnym źródłem białka i cennych witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
143.00
143.00
Białko (g)
12.56
12.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.72
0.72
Węglowodany przyswajalne (g)
0.72
0.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.51
9.51
Tłuszcze nasycone (g)
3.94
3.94
Tłuszcze nienasycone (g)
5.57
5.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.66
3.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.91
1.91
Cholesterol (mg)
372.00
372.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
160.00
160.00
Witamina B6 (mg)
0.17
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.89
0.89
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
2.00
2.00
Witamina E (mg)
1.05
1.05
Retinol (µg (mcg))
160.00
160.00
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.46
0.46
Niacyna (mg)
0.08
0.08
Foliany (µg (mcg))
47.00
47.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
142.00
142.00
Potas (mg)
138.00
138.00
Wapń (mg)
56.00
56.00
Fosfor (mg)
198.00
198.00
Magnez (mg)
12.00
12.00
Żelazo (mg)
1.75
1.75
Cynk (mg)
1.29
1.29
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny jajka sadzonego na wodzie 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajka sadzonego na wodzie

Koszt składników
6.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
6.00