Jajko poche

Opublikowano: 04.09.2022 r., 20:46 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowane jajko w koszulce
Jajko poche
Jajko poche polega na jego charakterystycznym ugotowaniu w wodzie z octem, jak to zrobić poprawnie? Przeczytaj mój prosty sposób.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
183 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Ocet jabłkowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Chleb żytni razowy - 2 kromki (60 g)
  • Masło - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na jajko poche krok po kroku

Do garnka wlej wodę - 0,5 l i zagotuj.

Wlej łyżkę octu i zrób wir za pomocą łyżki.

Jajka jedno po drugim wbijaj do szklanki.

Wlej po jednym jajku w środek wiru.

Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.

Jajka podawaj na pieczywie posmarowanym masłem.

Jak oceniasz przepis na jajko poche
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat jajka poche

Jajko poche, to nic innego jak gotowane jajka w wodzie z octem. Są one proste i łatwe w przygotowaniu, poradzi sobie z nimi każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilka jajek, ocet lub ocet jabłkowy. Dodatkowo pieczywo, z którego przygotujemy tosty i masło. Wybieraj pieczywo gruboziarnistej o niskim udziale mąki pszennej. Jeśli zwracasz uwagę na indeks glikemiczny posiłków postaw na specjalny chleb IG, w połączeniu z białkiem pochodzących z jajka Twój posiłek będzie miał niski ładunek glikemiczny. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Śniadanie w postaci jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na najlepsze jajka poche na śniadanie.

W pierwszej kolejności wlej wodę do garnka i zagotuj, dodaj ocet i zrób wir w wodzie.

Jajka pojedynczo wybij do szklanki i wlej w środek wiru. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 5-6 minut. Delikatnie wyciągnij jajka za pomocą łyżki cedzakowej.

Przełóż jajka na talerz i podawaj z pieczywem, chyba, że decydujesz się na wersję keto bez węglowodanów.

Skoro już wiesz, jak zrobić jajko poche postaw na mój sprawdzony przepis i przygotuj jajko w koszulce w swoim domu, przekonaj się, jakie są pyszne w smaku. Będzie to dobry pomysł na kolację i śniadanie. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w jajku poche

Lista alergenów dla jajka poche przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze jajka poche

na 100g gotowej potrawy

Zamiast octu jabłkowego możesz użyć spirytusowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
183.24
183.24
Białko (g)
10.16
10.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
11.91
11.91
Węglowodany przyswajalne (g)
10.54
10.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
1.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.11
10.11
Tłuszcze nasycone (g)
4.97
4.97
Tłuszcze nienasycone (g)
5.14
5.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.59
3.59
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.54
1.54
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
249.14
249.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
130.35
130.35
Witamina B6 (mg)
0.13
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
0.58
Witamina C (mg)
0.09
0.09
Witamina D (µg (mcg))
1.29
1.29
Witamina E (mg)
0.85
0.85
Retinol (µg (mcg))
129.84
129.84
Tiamina (mg)
0.13
0.13
Ryboflawina (mg)
0.38
0.38
Niacyna (mg)
0.95
0.95
Foliany (µg (mcg))
56.41
56.41
Beta karoten (µg (mcg))
7.14
7.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
234.59
234.59
Potas (mg)
135.02
135.02
Wapń (mg)
54.90
54.90
Fosfor (mg)
159.10
159.10
Magnez (mg)
17.65
17.65
Żelazo (mg)
1.81
1.81
Cynk (mg)
1.11
1.11
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny jajka poche 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajka poche

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ocet jabłkowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Chleb żytni razowy
60 g
2 kromki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
22.00