Jajko poche
- Jajko (3 szt.)
- Ocet jabłkowy - 2 łyżki (20 ml)
- Chleb żytni razowy - 2 kromki (60 g)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
Przepis na jajko poche krok po kroku
Do garnka wlej wodę - 0,5 l i zagotuj.
Wlej łyżkę octu i zrób wir za pomocą łyżki.
Jajka jedno po drugim wbijaj do szklanki.
Wlej po jednym jajku w środek wiru.
Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.
Jajka podawaj na pieczywie posmarowanym masłem.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajka poche
Jajko poche, to nic innego jak gotowane jajka w wodzie z octem. Są one proste i łatwe w przygotowaniu, poradzi sobie z nimi każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilka jajek, ocet lub ocet jabłkowy. Dodatkowo pieczywo, z którego przygotujemy tosty i masło. Wybieraj pieczywo gruboziarnistej o niskim udziale mąki pszennej. Jeśli zwracasz uwagę na indeks glikemiczny posiłków postaw na specjalny chleb IG, w połączeniu z białkiem pochodzących z jajka Twój posiłek będzie miał niski ładunek glikemiczny. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Śniadanie w postaci jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.
Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.
W takiej sytuacji postaw na najlepsze jajka poche na śniadanie.
W pierwszej kolejności wlej wodę do garnka i zagotuj, dodaj ocet i zrób wir w wodzie.
Jajka pojedynczo wybij do szklanki i wlej w środek wiru. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 5-6 minut. Delikatnie wyciągnij jajka za pomocą łyżki cedzakowej.
Przełóż jajka na talerz i podawaj z pieczywem, chyba, że decydujesz się na wersję keto bez węglowodanów.
Skoro już wiesz, jak zrobić jajko poche postaw na mój sprawdzony przepis i przygotuj jajko w koszulce w swoim domu, przekonaj się, jakie są pyszne w smaku. Będzie to dobry pomysł na kolację i śniadanie. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w jajku poche
Lista alergenów dla jajka poche przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze jajka poche
Zamiast octu jabłkowego możesz użyć spirytusowego.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.