Jajko po turecku

Opublikowano: 18.12.2021 r., 21:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajko po turecku podane na miseczce z grzankami.
Jajko po turecku
Jajko po turecku jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań na bazie jaj. Zaskakuje wspaniałą formą, fantastycznym smakiem i sytością. Sprawdzi się na śniadanie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
454 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 3 łyżki (75 ml)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Koperek 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała, praska do czosnku, łyżka cedzakowa, rondelek

Przepis na jajko po turecku krok po kroku

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Jogurt wyłóż na miseczkę i zmieszaj z solą, pieprzem i czosnkiem.

Jajka wbij do małych filiżanek.

W garnku zagotuj wodę i wlej odrobinę octu.

Wlej jajko delikatnie do garnka i gotuj przez 3 minuty. Tak samo postępuj z kolejnym.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej słodką paprykę.

Gotowe jajka przełóż do miseczki i polej oliwą.

Całość udekoruj posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na jajko po turecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat jajka po turecku

Jajko po turecku to przepis idealny dla wszystkich, którzy kochają ciekawe i oryginalne dania, to właśnie takie jest. Będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych jajek, które zwykle serwuje się na śniadanie. Można serwować je także na kolację. Idealnie komponuje się z grzankami czosnkowymi. To dobre danie dla wszystkich, którzy cenią nieskomplikowane receptury.

Przepis na jajko po turecku to świetny sposób na przeniesienie do swojej kuchni odrobiny egzotyki. To jajko jest niezwykle popularne w tureckiej kuchni i wprost kochane przez wszystkich turystów. Nic w tym dziwnego, ma wspaniałą konsystencję, a smak podkreślony przez czosnek i paprykowy sos jest po prostu fantastyczny. To na pewno danie, które przypadnie do gustu tym, którzy kochają delikatne, lekko płynne potrawy. Podstawą w nim jest gęsty jogurt naturalny. Można wybrać grecki, tak jak w przepisie, który sprawdza się idealnie ze względu na swoją konsystencję. Dobrze sprawdzi się również skyr, jednak przed podaniem dobrze jest go rozmieszać. Warto wybierać jogurt niezbyt kwaśne, ale też te bez dodatku cukru. Słodzik nie tylko negatywnie wpłynie na smak całego dania, a jego nadmiar w diecie jest szkodliwy, dlatego nie warto wykorzystać naturalny jogurt bez cukru. Kolejnym ważnym elementem tej potrawy jest jajko. W tym wydaniu niezwykle lekkostrawne, ze względu na obróbkę termiczną. Warto wybierać jajka ekologiczne, które nie tylko są bardziej wartościowe, ale również lepsze dla planety. Niezwykle istotny jest również paprykowy sos, z którym podaje się to danie. Pierwotnie jest on robiony na bazie palonego masła, jednak, by był zdrowszy, w tej wersji wykorzystuje się oliwę z oliwek, która świetnie wpływa na układ krwionośny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajko po turecku we własnym domu, w sposób naprawdę łatwy, to ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jajka tak podane są pyszne, a przy okazji naprawdę łatwe. To idealny pomysł na posiłek dla każdego, kto ma już dość tradycyjnej jajecznicy czy jajka na miękko. To prosty patent na śniadanie, które jest po prostu najlepsze.

Alergeny w jajku po turecku

Lista alergenów dla jajka po turecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze jajka po turecku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
206.41
454.11
Białko (g)
9.40
20.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
2.49
5.47
Węglowodany przyswajalne (g)
2.29
5.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
17.73
39.01
Tłuszcze nasycone (g)
4.11
9.05
Tłuszcze nienasycone (g)
13.62
29.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.32
24.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.29
5.04
Cholesterol (mg)
179.87
395.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
93.30
205.27
Retinol (µg (mcg))
76.52
168.35
Beta karoten (µg (mcg))
0.11
0.24
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
83.26
183.17
Wapń (mg)
76.41
168.11
Żelazo (mg)
1.24
2.74
Szacunkowy indeks glikemiczny jajka po turecku 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajka po turecku

Koszt składników
33.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jogurt grecki 0% tłuszczu
75 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.92
Za 75 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koperek
10 g
1 łyżka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 10 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
33.20