Przepis na jajko po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto krok po kroku

Składniki
  • Jajko 4 szt.
  • Bułka pszenna 120 g 4 kromki
  • Masło 15 g
  • Olej lniany 0 ml 10
  • Pesto czerwone 80 g
  • Ser burrata 50 g
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, ocet spirytusowy
To będzie niezbędne
garnek, toster

Bułkę przekrój na pół, posmaruj masłem i upiecz w tosterze.

Na gorącą wodę (700 ml) z octem (150 ml) i ½ łyżeczki soli wbij ostrożnie jajko (dobrze jest najpierw jajko wbić do miseczki, a później z miseczki przelać do garnka). Jajko powinno mieć płynne żółtko i ścięte białko, gotuj około 4 minuty.

Pesto czerwonym posmaruj bułki.

Ser burrata pokrój i wyłóż na pesto. Na końcu dodaj ugotowane jajko. Polej całość olejem. Posyp solą i pieprzem oraz suszonym chilli.

Jajko po benedyktyńsku z serem burrata i pesto czerwonym
Jajko po benedyktyńsku z serem burrata i pesto czerwonym
Koszt przygotowania dania
11.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
698 kcal
Liczba alergenów w daniu
6
64

Jajko po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Jajku po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto

Kolejna propozycja przepisu na tosty benedyktyńskie jest bardzo aromatyczne, co zawdzięcza się przepysznemu pesto z suszonych pomidorów. Pesto czerwone bez problemu można kupić w sklepie, ale równie dobrze można zrobić swoje pesto. Ser burrata jest przepyszny, dlatego dodając go do dania nadajemy cudownie kremową konsystencję. Polanie całego posiłku olejem lnianym dopełnia całość nadając niesamowity lekko orzechowy posmak. By dodać troszkę ostrości posyp wszystko chilli w proszku. Koniecznie musisz spróbować tego smaku! Jeśli zaserwujesz taki przysmak ukochanej osobie, która lubi takie połączenia to gwarantuję, że zje ze smakiem, a i być może poprosi o dokładkę.

Wartości odżywcze Jajka po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (280g)
Energia (kalorie)
249.31 kcal
698.07 kcal
Białko
11.31 g
31.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (280g)
Tłuszcz
17.16 g
48.05 g
Tłuszcze nasycone
6.93 g
19.41 g
Tłuszcze nienasycone
10.23 g
28.64 g
Tłuszcze jednonasycone
6.81 g
19.06 g
Brak danych dla: ser burrata.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.31 g
6.48 g
Brak danych dla: ser burrata.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na jajko po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto

Na 100g
Na porcję (280g)
Witamina E
1.84 mg
5.14 mg
Brak danych dla: ser burrata.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jajko po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto

Na 100g
Na porcję (280g)
Sód
325.21 mg
910.58 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Wapń
175.42 mg
491.18 mg
Fosfor
161.32 mg
451.69 mg
Brak danych dla: ser burrata.
czytaj dalej
Cynk
1.03 mg
2.88 mg
Brak danych dla: ser burrata.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Jajka po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Jajku po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto

Lista alergenów dla Jajka po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, chilli, ocet spirytusowy.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Pesto czerwone
    • Ser burrata
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto czerwone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto czerwone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto czerwone

Cena przygotowania Jajka po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka pszenna
120 g
4 kromki
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.90
Za 120 g
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Olej lniany
0 ml
10
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 0
0.00
Za 0 ml
Pesto czerwone
80 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
2.53
Za 80 g
Ser burrata
50 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
26.20
Łączny koszt
11.00
Jak oceniasz przepis na jajko po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób