Jajka z pomidorami
- Jajko (4 szt.)
- Pomidor 6 sztuk (1000 g)
- Cebula 1 sztuka (90 g)
- Czosnek 1 ząbek (6 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
- Natka pietruszki (5 g)
Przepis na jajka z pomidorami krok po kroku
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Oprósz szczyptą soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki. Wymieszaj. Smaż około 1 minutę, by papryka się nie spaliła.
Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i duś przez 10 minut, aż lekko odparują zrobią się gęstsze.
W sosie zrób cztery wgłębienia. Wbij do nich jajka.
Duś pod przykryciem około 5 minut, aż jajka z wierzchu się zetną. Oprósz jajka solą i pieprzem.
Przełóż na talerzy i posyp posiekaną pietruszką.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Banan w cieście
-
Jajecznica z pomidorami
-
Placuszki na maślance
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajek z pomidorami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka z pomidorami to jesteś w odpowiednim miejscu. To szybkie i tanie danie będzie idealne na śniadanie i na kolację. Jeśli chcesz przyrządzić coś, co będzie pyszne i łatwe w przygotowaniu to zapraszam do przeczytania artykułu.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie pomidorów. Sparz je wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój w kostkę. Rozdrobnij również cebulę i czosnek. Na rozgrzanej oliwię podsmaż cebulę z czosnkiem, dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Dodaj pomidory i duś przez kilka minut, aż odparuje nadmiar soku. W sosie zrób wgłębienia i wbij do nich jajka. Przykryj pokrywką i smaż, aż wierzch jajka się zetnie. Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.
Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań jak nasz przepis na jajka z pomidorami.
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Jedna porcja dostarcza już 250 g warzyw. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa.
Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na te witaminę.
Jajka z pomidorami to świetne rozwiązanie jeśli szukasz czegoś zdrowego do przygotowania dla dzieci.
Alergeny w jajkach z pomidorami
Lista alergenów dla jajek z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze jajek z pomidorami
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.