Jajka z pomidorami

Opublikowano: 20.11.2021 r., 11:05 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka z pomidorami na patelni posypane pietruszką
Jajka z pomidorami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka z pomidorami to jesteś w odpowiednim miejscu. To szybkie i tanie danie będzie idealne na śniadanie i na kolację.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
141 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Pomidor 6 sztuk (1000 g)
  • Cebula 1 sztuka (90 g)
  • Czosnek 1 ząbek (6 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Natka pietruszki (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, praska do czosnku, pokrywka do patelni

Przepis na jajka z pomidorami krok po kroku

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Oprósz szczyptą soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki. Wymieszaj. Smaż około 1 minutę, by papryka się nie spaliła.

Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i duś przez 10 minut, aż lekko odparują zrobią się gęstsze.

W sosie zrób cztery wgłębienia. Wbij do nich jajka.

Duś pod przykryciem około 5 minut, aż jajka z wierzchu się zetną. Oprósz jajka solą i pieprzem.

Przełóż na talerzy i posyp posiekaną pietruszką.

Jak oceniasz przepis na jajka z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat jajek z pomidorami

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka z pomidorami to jesteś w odpowiednim miejscu. To szybkie i tanie danie będzie idealne na śniadanie i na kolację. Jeśli chcesz przyrządzić coś, co będzie pyszne i łatwe w przygotowaniu to zapraszam do przeczytania artykułu.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie pomidorów. Sparz je wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój w kostkę. Rozdrobnij również cebulę i czosnek. Na rozgrzanej oliwię podsmaż cebulę z czosnkiem, dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Dodaj pomidory i duś przez kilka minut, aż odparuje nadmiar soku. W sosie zrób wgłębienia i wbij do nich jajka. Przykryj pokrywką i smaż, aż wierzch jajka się zetnie. Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.

Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań jak nasz przepis na jajka z pomidorami.

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Jedna porcja dostarcza już 250 g warzyw. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa.

Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na te witaminę.

Jajka z pomidorami to świetne rozwiązanie jeśli szukasz czegoś zdrowego do przygotowania dla dzieci.

Alergeny w jajkach z pomidorami

Lista alergenów dla jajek z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze jajek z pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
47.31
141.94
Białko (g)
2.85
8.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.85
11.54
Węglowodany przyswajalne (g)
2.81
8.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
3.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.49
7.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.85
2.55
Tłuszcze nienasycone (g)
1.64
4.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.18
3.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
1.37
Cholesterol (mg)
61.49
184.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
59.58
178.75
Witamina B6 (mg)
0.10
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.44
Witamina C (mg)
11.43
34.30
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.99
Witamina E (mg)
0.69
2.07
Retinol (µg (mcg))
26.45
79.34
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Ryboflawina (mg)
0.09
0.28
Niacyna (mg)
0.48
1.44
Foliany (µg (mcg))
20.91
62.72
Beta karoten (µg (mcg))
356.40
1069.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
27.80
83.40
Potas (mg)
214.64
643.92
Wapń (mg)
19.67
59.00
Fosfor (mg)
53.63
160.88
Magnez (mg)
11.22
33.67
Żelazo (mg)
0.54
1.62
Cynk (mg)
0.36
1.09
Miedź (mg)
0.06
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek z pomidorami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek z pomidorami

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pomidor
1000 g
6 sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Czosnek
6 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Natka pietruszki
5 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koszt składników
48.00