Przepis na jajka z łososiem krok po kroku
- Jajko 6 szt.
- Łosoś wędzony 100 g
- Majonez light 120 g 12 łyżeczek
- Koperek ogrodowy świeży 12 g 3 łyżeczki
Jajko ugotuj na twardo.
Ugotowane obierz ze skorupek i przekrój je na pół
Łososia potnij na mniejsze kawałki
Każdą połówkę jajka udekoruj majonezem i łososiem.
Całość posyp posiekanym koperkiem
Przed podaniem słodź w lodówce
Często zadawane pytania
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Ciasto dyniowe
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto francuskie na słono
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Ciasteczka orzeszki
-
Frytki z marchewki
-
Sernik dyniowy
-
Muffinki dyniowe
-
Muffinki z jabłkami
-
Paluchy wiedźmy
-
Muffinki z budyniem
-
Ciasteczka na halloween
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Racuchy z dyni
-
Brownie z truskawkami
-
Przekąski na Halloween

(liczba kalorii)
Jajka z łososiem - cechy przepisu
Więcej o jajkach z łososiem
Pyszne jajka z łososiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, przystawkę lub kolację. Jajka z majonezem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić jajka z łososiem? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy ugotować jajka na twardo, a następnie obrać je ze skorupek i przekroić na pół. Połówki układamy na półmisku żółtkiem do góry. Łososia siekamy na mniejsze kawałki. Każdą część jajka przyozdabiamy majonezem i łososiem. Całość posypujemy posiekanym koperkiem. Przed podaniem danie powinniśmy schłodzić w lodówce.
Przepis na jajka z łososiem na Wielkanoc nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z łososia, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Łosoś wędzony to przede wszystkim źródło łatwo przyswajanego białka, które z łatwością zastąpić mięso w diecie. Białko jest bardzo ważne, ponieważ wpływa na rozwój tkanki mięśniowej oraz ułatwia spalanie kalorii. Dodatkowo łosoś to kopalnia aminokwasów i istotnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3, które między innymi odpowiadają za obniżane poziomu stanu zapalanego, a także ma działanie przeciwutleniające. Ponadto ryba jest cenna w witaminy i minerały, czyli witaminy B, A, E i D, którą jest rzadkością w pożywieniu. Dodatkowo możemy w nim znaleźć potas, wapń, jod czy selen, który spowalnia starzenie się organizmu. Co więcej, łosoś idealnie sprawdzi się u pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, ponieważ zawiera bioaktywne peptydy, które pobudzają produkcję kolagenu.
Farsz do jajek z łososiem posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest szybkie w przygotowaniu oraz smaczne. Idealnie sprawdzi się również jako przystawka na święta. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Wartości odżywcze jajek z łososiem
Energia i białka
(50g)
Węglowodany w jajkach z łososiem
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy w przepisie na jajka z łososiem
(50g)
Składniki mineralne w przepisie na jajka z łososiem
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w jajkach z łososiem
Lista alergenów dla jajek z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light