Jajka z łososiem

Opublikowano: 22.11.2021 r., 20:53 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś z jajkami i majonezem
Jajka z łososiem
Jajka z majonezem, łosiem i koperkiem to klasyka kuchni polskiej podczas Świąt Wielkanocnych. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Jajka w takim wydaniu zasmakują każdemu.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 30 min
78 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Łosoś wędzony (100 g)
  • Majonez light - 12 łyżeczek (120 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 3 łyżeczki (12 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na jajka z łososiem krok po kroku

Jajko ugotuj na twardo.

Ugotowane obierz ze skorupek i przekrój je na pół

Łososia potnij na mniejsze kawałki

Każdą połówkę jajka udekoruj majonezem i łososiem.

Całość posyp posiekanym koperkiem

Przed podaniem słodź w lodówce

Jak oceniasz przepis na jajka z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat jajek z łososiem

Pyszne jajka z łososiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, przystawkę lub kolację. Jajka z majonezem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić jajka z łososiem? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy ugotować jajka na twardo, a następnie obrać je ze skorupek i przekroić na pół. Połówki układamy na półmisku żółtkiem do góry. Łososia siekamy na mniejsze kawałki. Każdą część jajka przyozdabiamy majonezem i łososiem. Całość posypujemy posiekanym koperkiem. Przed podaniem danie powinniśmy schłodzić w lodówce.

Przepis na jajka z łososiem na Wielkanoc nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z łososia, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Łosoś wędzony to przede wszystkim źródło łatwo przyswajanego białka, które z łatwością zastąpić mięso w diecie. Białko jest bardzo ważne, ponieważ wpływa na rozwój tkanki mięśniowej oraz ułatwia spalanie kalorii. Dodatkowo łosoś to kopalnia aminokwasów i istotnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3, które między innymi odpowiadają za obniżane poziomu stanu zapalanego, a także ma działanie przeciwutleniające. Ponadto ryba jest cenna w witaminy i minerały, czyli witaminy B, A, E i D, którą jest rzadkością w pożywieniu. Dodatkowo możemy w nim znaleźć potas, wapń, jod czy selen, który spowalnia starzenie się organizmu. Co więcej, łosoś idealnie sprawdzi się u pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, ponieważ zawiera bioaktywne peptydy, które pobudzają produkcję kolagenu.

Farsz do jajek z łososiem posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest szybkie w przygotowaniu oraz smaczne. Idealnie sprawdzi się również jako przystawka na święta. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w jajkach z łososiem

Lista alergenów dla jajek z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze jajek z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Jajka w połączeniu z majonezem to pomimo wszystko spora dawka cholesterolu dla naszego organizmu dlatego danie warto spożywać okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
156.52
78.26
Białko (g)
10.78
5.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
2.54
1.27
Węglowodany przyswajalne (g)
2.50
1.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
11.12
5.56
Tłuszcze nasycone (g)
3.45
1.73
Tłuszcze nienasycone (g)
7.67
3.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.60
1.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.08
2.04
Cholesterol (mg)
225.94
112.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
108.53
54.26
Witamina B6 (mg)
0.15
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
1.10
0.55
Witamina C (mg)
1.81
0.91
Witamina D (µg (mcg))
4.22
2.11
Witamina E (mg)
0.62
0.31
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
99.64
49.82
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Ryboflawina (mg)
0.29
0.15
Niacyna (mg)
0.92
0.46
Foliany (µg (mcg))
32.01
16.01
Beta karoten (µg (mcg))
6.41
3.20
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
380.84
190.42
Potas (mg)
134.55
67.27
Wapń (mg)
40.56
20.28
Fosfor (mg)
150.06
75.03
Magnez (mg)
11.85
5.93
Żelazo (mg)
1.35
0.67
Cynk (mg)
0.85
0.42
Miedź (mg)
0.09
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek z łososiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek z łososiem

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Łosoś wędzony
100 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Majonez light
120 g
12 łyżeczek
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 120 g
Koperek ogrodowy świeży
12 g
3 łyżeczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 12 g
Koszt składników
25.50