Jajka z awokado
- Jajko (7 szt.)
- Tuńczyk w sosie własnym (130 g)
- Awokado (150 g)
- Suszone pomidory (50 g)
- Chrzan - tarty, w słoiczku (20 g)
Przepis na jajka z awokado krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół, wzdłuż dłuższej części.
Awokado wydrąż, włóż do miseczki i rozdrobnij widelcem.
Tuńczyka odsącz z zalewy i włóż do miseczki z awokado.
Pomidory suszone pokrój w kosteczkę i dodaj do miseczki.
Do miseczki dorzuć żółtka jaj oraz chrzan tarty. Wszystko wymieszaj.
Farsz przełóż łyżką na przekrojone jajka.
Gotowe jajka udekoruj gałązkami koperku.
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Makowiec
-
Krokiety
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety z pieczarkami
-
Seromakowiec
-
Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat jajek z awokado
Jajka z awokado, pomidorami suszonymi i tuńczykiem to doskonała propozycja na przystawkę lub stół wielkanocny. Przepis na te pyszne jajka na twardo z delikatnym farszem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Zamiast tuńczyka do nadzienia z awokado może zostać dodana dowolna, drobno pokrojona szynka.
Awokado jest owocem egzotycznym pełnym wielu substancji odżywczych, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Awokado zawiera duże ilości tłuszczu, jednak w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które przynoszą wiele korzystać dla naszego zdrowia. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, kwas pantotenowy, beta-karoten, antyoksydanty fitosterole i składniki mineralne takie jak: magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń. Awokado jest owocem kalorycznym, jednak jego spożywanie niesie wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety, nawet w momencie odchudzania się. Wszystkie wymienione składniki pokarmowe przyczyniają się do tego, że awokado wykazuje właściwości przeciwzapalne, zmniejsza stężenie cholesterolu LDL, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, zwiększa uczucie sytości po posiłku, pomaga w regulowaniu ciśnienia tętniczego krwi, wspiera układ immunologiczny, wspomaga układ wzrost, poprawia pracę mózgu, pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi oraz walczy z wolnymi rodnikami przyczyniając się do opóźnienia procesów starzenia organizmu. Te wszystkie pozytywne aspekty spożywania awokado powinny przeważyć jego wybór do diety, mimo iż jest to owoc bardzo kaloryczny.
Podsumowując jajka faszerowane awokado to doskonały pomysł na przystawkę. Nadzienie nie zawiera w swoim składnie produktów z glutenem, dlatego osoby ograniczające lub wykluczające jego spożycie bez problemu mogą wypróbować ten przepis. Pasta z awokado dostarczy do naszego organizmu wielu cennych składników mineralnych i odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie, dlatego warto wypróbować ten przepis.
Alergeny w jajkach z awokado
Lista alergenów dla jajek z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Tuńczyk w sosie własnym
Wartości odżywcze jajek z awokado
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.