Jajka z awokado

Opublikowano: 27.03.2021 r., 17:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka z farszem awokado i tuńczykiem
Jajka z awokado
Jajka z awokado to przepis na przepyszną przekąskę na spotkania ze znajomymi lub na danie Wielkanocne. Warto wypróbować ten przepis, ponieważ zachwyci każdego.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
208 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (7 szt.)
  • Tuńczyk w sosie własnym (130 g)
  • Awokado (150 g)
  • Suszone pomidory (50 g)
  • Chrzan - tarty, w słoiczku (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na jajka z awokado krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół, wzdłuż dłuższej części.

Awokado wydrąż, włóż do miseczki i rozdrobnij widelcem.

Tuńczyka odsącz z zalewy i włóż do miseczki z awokado.

Pomidory suszone pokrój w kosteczkę i dodaj do miseczki.

Do miseczki dorzuć żółtka jaj oraz chrzan tarty. Wszystko wymieszaj.

Farsz przełóż łyżką na przekrojone jajka.

Gotowe jajka udekoruj gałązkami koperku.

Jak oceniasz przepis na jajka z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat jajek z awokado

Jajka z awokado, pomidorami suszonymi i tuńczykiem to doskonała propozycja na przystawkę lub stół wielkanocny. Przepis na te pyszne jajka na twardo z delikatnym farszem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Zamiast tuńczyka do nadzienia z awokado może zostać dodana dowolna, drobno pokrojona szynka.

Awokado jest owocem egzotycznym pełnym wielu substancji odżywczych, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Awokado zawiera duże ilości tłuszczu, jednak w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które przynoszą wiele korzystać dla naszego zdrowia. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, kwas pantotenowy, beta-karoten, antyoksydanty fitosterole i składniki mineralne takie jak: magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń. Awokado jest owocem kalorycznym, jednak jego spożywanie niesie wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety, nawet w momencie odchudzania się. Wszystkie wymienione składniki pokarmowe przyczyniają się do tego, że awokado wykazuje właściwości przeciwzapalne, zmniejsza stężenie cholesterolu LDL, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, zwiększa uczucie sytości po posiłku, pomaga w regulowaniu ciśnienia tętniczego krwi, wspiera układ immunologiczny, wspomaga układ wzrost, poprawia pracę mózgu, pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi oraz walczy z wolnymi rodnikami przyczyniając się do opóźnienia procesów starzenia organizmu. Te wszystkie pozytywne aspekty spożywania awokado powinny przeważyć jego wybór do diety, mimo iż jest to owoc bardzo kaloryczny.

Podsumowując jajka faszerowane awokado to doskonały pomysł na przystawkę. Nadzienie nie zawiera w swoim składnie produktów z glutenem, dlatego osoby ograniczające lub wykluczające jego spożycie bez problemu mogą wypróbować ten przepis. Pasta z awokado dostarczy do naszego organizmu wielu cennych składników mineralnych i odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie, dlatego warto wypróbować ten przepis.

Alergeny w jajkach z awokado

Lista alergenów dla jajek z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w sosie własnym

Wartości odżywcze jajek z awokado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
149.05
208.68
Białko (g)
12.15
17.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
6.22
8.71
Węglowodany przyswajalne (g)
3.92
5.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.29
3.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
8.73
12.22
Tłuszcze nasycone (g)
2.98
4.17
Tłuszcze nienasycone (g)
5.75
8.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.09
5.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.65
2.32
Cholesterol (mg)
202.29
283.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
89.29
125.01
Witamina B6 (mg)
0.21
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.67
0.94
Witamina C (mg)
5.39
7.54
Witamina D (µg (mcg))
1.40
1.96
Witamina E (mg)
0.55
0.77
Retinol (µg (mcg))
84.87
118.82
Tiamina (mg)
0.07
0.10
Ryboflawina (mg)
0.31
0.43
Niacyna (mg)
2.05
2.87
Foliany (µg (mcg))
47.68
66.75
Beta karoten (µg (mcg))
48.33
67.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
161.20
225.68
Potas (mg)
453.01
634.21
Wapń (mg)
43.27
60.57
Fosfor (mg)
177.77
248.88
Magnez (mg)
31.97
44.76
Żelazo (mg)
1.83
2.56
Cynk (mg)
1.05
1.47
Miedź (mg)
0.18
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek z awokado 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek z awokado

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Tuńczyk w sosie własnym
130 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
4.59
Za 130 g
Awokado
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Suszone pomidory
50 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 50 g
Chrzan
20 g
tarty, w słoiczku
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Koszt składników
35.50