Jajka w mikrofali

Opublikowano: 05.07.2021 r., 13:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka w mikrofali podane na małym białym talerzyku i udekorowane szczypiorkiem.
Jajka w mikrofali
Jajka w mikrofali to świetny sposób dla osób, które bardzo sobie cenią szybkie i nieskomplikowane przepisy. Stanowią sprawdzony pomysł na pyszne i pożywne śniadanie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 3 min
71 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
pojemnik zamykany, kuchenka mikrofalowa

Przepis na jajka w mikrofali krok po kroku

Do pojemnika wlej sporo ciepłej wody.

Do środka wbij jajko i przykryj całość pokrywką lub talerzykiem.

Całość podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty na najmniejszych obrotach.

Jajko wyciągnij i poczekaj aż lekko ostygnie.

Jak oceniasz przepis na jajka w mikrofali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat jajek w mikrofali

Jajka w mikrofali, choć większości osób kojarzą się z niebezpiecznym działaniem, czy ryzykownym sposobem na żart, naprawdę mogą się udać i stanowić wspaniałą propozycję zdrowego śniadania. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie i wykonanie tej potrawy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka w mikrofalówce, które na pewno wyjdą i nie przyniosą żadnych szkód twojej kuchni, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest to niezwykle łatwy patent na przygotowanie jajka na miękko i w koszulce, które zachwyca wspaniale kremowym i płynnym żółtkiem.

Gotowanie jajek w mikrofalówce nie jest zwykle polecaną praktyką, gdyż może skończyć się źle. Tak jest zazwyczaj w przypadku jajek w skorupce, które pod wpływem zbyt wysokiego ciśnienia mogą po prostu wybuchnąć. Jednak tak nie dzieje się, gdy wlewa się jajko do pojemniczka.

Ten świetny pomysł na to jak ugotować jajka w mikrofali przyda się każdemu początkującemu kucharzowi, który chce bez problemu ugotować jajko na miękko, o idealnie płynnym żółtku. Gotując jajko w garnku można źle wyliczyć odpowiedni czas i ciężej jest ugotować jajko na miękko, które będzie po prostu idealne. Tak samo trudno jest również przygotować jajko w koszulce. Normalnie potrzebny jest do tego ocet, a także specjalna taktyka przy wprowadzaniu jajka do wody. W tym wypadku nie trzeba się o to wszystko martwić. Wystarczy kilka prostych kroków, by cieszyć się naprawdę pysznym jajkiem.

To danie można wykonać w szklance, miseczce lub zamykanym pojemniku. Najważniejsze by całość zmieściła się do mikrofali i mogła się swobodnie obracać.

W podobny sposób można również przygotować jajko na twardo z mikrofali. Wystarczy tylko odrobina cierpliwości, bo czas oczekiwania jest dłuższy niż w przypadku jajka na miękko. W każdej wersji jednak ważne będzie użycie jak najmniejszej mocy, by jajko odpowiednio się zrobiło i nie wybuchło w mikrofali. To naprawdę szybki patent na przygotowanie pysznego śniadania w kilka chwil. Jajka można podawać na toście, dodać do sałatki czy zjadać same. W każdej wersji smakują wybornie.

Alergeny w jajkach w mikrofali

Lista alergenów dla jajek w mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze jajek w mikrofali

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na lekkostrawne śniadanie. Jajko jest dobrym źródłem białka, a także wielu związków prozdrowotnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
143.00
71.50
Białko (g)
12.56
6.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
0.72
0.36
Węglowodany przyswajalne (g)
0.72
0.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
9.51
4.75
Tłuszcze nasycone (g)
3.94
1.97
Tłuszcze nienasycone (g)
5.57
2.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.66
1.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.91
0.95
Cholesterol (mg)
372.00
186.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
160.00
80.00
Witamina B6 (mg)
0.17
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.89
0.45
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
2.00
1.00
Witamina E (mg)
1.05
0.53
Retinol (µg (mcg))
160.00
80.00
Tiamina (mg)
0.04
0.02
Ryboflawina (mg)
0.46
0.23
Niacyna (mg)
0.08
0.04
Foliany (µg (mcg))
47.00
23.50
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
142.00
71.00
Potas (mg)
138.00
69.00
Wapń (mg)
56.00
28.00
Fosfor (mg)
198.00
99.00
Magnez (mg)
12.00
6.00
Żelazo (mg)
1.75
0.88
Cynk (mg)
1.29
0.65
Miedź (mg)
0.07
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek w mikrofali 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek w mikrofali

Koszt składników
6.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
6.00