Jajka w majonezie
- Jajko (10 szt.)
- Majonez (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - Pęczek (30 g)
- Natka pietruszki - Pęczek (30 g)
- Szczypiorek (30 g)
Przepis na jajka w majonezie krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół.
Ugotowane jajka udekoruj majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
Pokrój zioła i posyp na wierzch.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajek w majonezie
Smaczne jajka w majonezie to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lubianą przez wszystkich podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na jajka w majonezie jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do przygotowania jajek będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: jajka, majonez, szczypior, koper, natka pietruszki, sól i pieprz.
Jak zrobić jajka w majonezie? Najpierw ugotuj jajka na twardo. Ostudź je i obierz ze skorupki. Przekrój je w połówki i ułóż na talerzu. Dekoruj jajka majonezem. Pokrój razem szczypior, natkę pietruszki oraz koper. Jajka dopraw solą i pieprzem i posyp posiekanymi ziołami.
Jajka będące głównym składnikiem tego przepisu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przez nowotworami. Znalazła także zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Niedobory fosforu mogą prowadzić do powstawania osteoporozy u dorosłych. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując pomysł na dobre i proste jajka jest podstawowym daniem na każdej rodzinnej imprezie. Łatwe i pyszne jajka z majonezem mogą posłużyć jako lunch do pracy. Najlepsze jajka świetnie sprawdzą się także na święta wielkanocne.
Alergeny w jajkach w majonezie
Lista alergenów dla jajek w majonezie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze jajek w majonezie
Jajka z majonezem są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz wielu cennych składników mineralnych. Są także bardzo kaloryczne, gdyż majonez służący do ich przygotowania zawiera bardzo dużo tłuszczu. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potrawy majonez zmieszaj ze śmietaną kwaśną.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.