Jajka po wiedeńsku w szklance

Opublikowano: 19.09.2021 r., 15:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka po wiedeńsku w szklance stoją na blacie.
Jajka po wiedeńsku w szklance
Jajka po wiedeńsku w szklance to wspaniały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na jajka w szklance.
Przygotowanie 3 min
Gotowanie 7 min
204 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło (10 g)
  • Szczypiorek kilka sztuk (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, szklanka

Przepis na jajka po wiedeńsku w szklance krok po kroku

Szklankę posmaruj masłem w środku. Wbij jajko do szklanki, dopraw solą i pieprzem.

W garnku zagotuj wodę i wstaw szklankę. Gotuj aż białko się zetnie.

Gotowy jajko posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na jajka po wiedeńsku w szklance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat jajek po wiedeńsku w szklance

Jajka po wiedeńsku w szklance to doskonała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Możesz także przygotować jajka na śniadanie dla swoich gości, na pewno będą zaskoczeni takim sposobem przygotowania jajek na miękko. Przepis na jajka po wiedeńsku w szklance jest bardzo prosty do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do wykonania jajka w szklance potrzebujesz jedynie jajka, odrobiny masła, soli, pieprzu i szczypiorku.

Jak zrobić jajka po wiedeńsku w szklance? Przygotuj szklankę, która nie pęknie pod wpływem gorącej wody. Posmaruj ją masłem od środka i wbij jajko. Dopraw je solą i pieprzem. Do garnka wlej wodę tak aby szklanka była zakryta w 3/4 wysokości. Zagotuj wodę wstaw szklankę z jajkiem i gotuj aż białko się zetnie. Ile czasu gotować jajko? To zależy od tego jak miękkie jajko lubisz jeśli chcesz aby żółtko było nieco ścięte wówczas gotuj jajko 1-2 minuty dłużej.

Jajka będące głównym składnikiem tego przepisu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przez nowotworami. Znalazła także zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do przenoszenia tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Niedobory żelaza wiążą się z występowaniem anemii a co za tym idzie nasz organizm jest gorzej dotleniony i nie może pracować w pełni prawidłowo.

Podsumowując sprawdzony przepis na jajka w szklance zaskoczy twoich znajomych i domowników. Pyszne jajka możesz przygotować wedle uznania, jeśli wolisz bardziej ścięte jajka gotuj ja dłużej. Dobre jajka zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych dlatego warto uwzględniać je w swojej diecie.

Alergeny w jajkach po wiedeńsku w szklance

Lista alergenów dla jajek po wiedeńsku w szklance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze jajek po wiedeńsku w szklance

na 100g gotowej potrawy

Jajka po wiedeńsku to pomysł na śniadanie pełne witamin i składników mineralnych. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz tłuszczu zwierzęcego. Jajka są nisko kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
204.47
204.47
Białko (g)
9.76
9.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
1.12
1.12
Węglowodany przyswajalne (g)
0.78
0.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
17.88
17.88
Tłuszcze nasycone (g)
10.23
10.23
Tłuszcze nienasycone (g)
7.66
7.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.82
5.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.84
1.84
Cholesterol (mg)
301.47
301.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
237.60
237.60
Witamina B6 (mg)
0.14
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.68
0.68
Witamina C (mg)
7.75
7.75
Witamina D (µg (mcg))
1.47
1.47
Witamina E (mg)
1.08
1.08
Retinol (µg (mcg))
206.80
206.80
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.36
0.36
Niacyna (mg)
0.15
0.15
Foliany (µg (mcg))
48.87
48.87
Beta karoten (µg (mcg))
369.07
369.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
106.00
106.00
Potas (mg)
143.87
143.87
Wapń (mg)
56.53
56.53
Fosfor (mg)
156.13
156.13
Magnez (mg)
14.67
14.67
Żelazo (mg)
1.50
1.50
Cynk (mg)
1.03
1.03
Miedź (mg)
0.08
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek po wiedeńsku w szklance 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek po wiedeńsku w szklance

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Szczypiorek
10 g
kilka sztuk
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
13.00