Jajka po szkocku
- Mięso mielone wieprzowe (100 g)
- Jajko (5 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
- Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
Przepis na jajka po szkocku krok po kroku
W naczyniu blendera umieść mielone mięso, dodaj przyprawy i zmiksuj.
Ugotuj 5 jajek na twardo. Do głębokich talerzy wbij kolejno pozostałe jajka, mąkę i bułkę. Jajka roztrzep widelcem.
Zmielone mięso podziel na 5 części i ręcznie uformuj kulki. Spłaszcz, na środku ułóż jajko i owiń je mięsem.
Obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce.
Na patelni rozgrzej warstwę oleju i smaż jajka ok. 8-10 minut z każdej strony.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajek po szkocku
Jajka po szkocku, z angielskiego scotch eggs, to potrawa charakterystyczna dla kuchni brytyjskiej. Są to jajka ugotowane na twardo, półtwardo lub na miękko z płynnym żółtkiem (wedle preferencji), zawinięte w mielone, dobrze doprawione mięso wieprzowe smażone w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Najczęściej podaje się je jako pyszne przekąski w pubach i barach, sprawdzą się również na śniadanie, na kolację lub przystawkę na imprezę. Najprawdopodobniej przepis na jajka po szkocku został wymyślony w latach 30-tych XVII wieku i były one przygotowywane i podawane głównie jako przekąski na podróż. Mimo, że nazwa sugeruje ich szkockie pochodzenie, tak naprawdę nie ma w tej kwestii jasności - niektórzy uważają, że dobre jajka po szkocku inspirowane były daniem kuchni indyjskiej, jakim są kofty. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka po szkocku to zdecydowanie dobre miejsce. Nasz przepis będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Choć danie to nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu, ponieważ jest dość czasochłonne i wymaga dużej precyzji i dokładności w kuchni zdecydowanie warto chociaż raz je spróbować. Aby przygotować jajka po szkocku potrzebne Ci będą jajka, mięso wieprzowe mielone, mąka pszenna, bułka tarta, olej oraz przyprawy. Najczęściej wykorzystywane są gałązki rozmarynu, listki szałwi, gałka muszkatołowa, ostra papryka. Dzięki nim mięso jest dobrze doprawione, aromatyczne i ma wyrazisty smak nadający charakter całej potrawie. Jeśli lubisz eksperymenty i połączenia różnych smaków możesz wykorzystać również rybki anchois. Przygotowanie jajek po szkocku najlepiej zacząć od ugotowania jajek - na twardo, półtwardo lub miękko, obrania i ostudzenia. Kolejnym krokiem będzie doprawienie mięsa oraz przygotowanie składników panierki. Najtrudniejszym etapem jest owinięcie jajek w mięso - możesz zrobić to ręcznie, wspomóc się folią aluminiową. Spróbuj kilku sposobów, aby znaleźć najłatwiejszy dla siebie. Ostatnim etapem jest obtoczenie jajek w mące, jajkach i bułce i ich smażenie na głębokim tłuszczu. Jajka po szkocku to niecodzienny pomysł na przygotowanie oryginalnej przekąski i przystawki - wypróbuj koniecznie.
Alergeny w jajkach po szkocku
Lista alergenów dla jajek po szkocku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
Wartości odżywcze jajek po szkocku
Jajka po szkocku są posiłkiem cięzkostrawnym, dlatego u osób z problemami ze strony przewodu pokarmowego nie będą wskazane w dużych ilościach.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.