Jajka po florencku
- Jajko (1 szt.)
- Ocet winny - 1 łyżeczka (5 ml)
- Chleb żytni razowy - 1 kromka (35 g)
- Szpinak - pół garści (15 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
Przepis na jajka po florencku krok po kroku
Przygotuj sos holenderski - żółtko ubijaj, aż powstanie puszysta masa z dodatkiem soli, pieprzu i roztopionego masła.
DO garnka wlej wodę, dodaj szczyptę soli i ocet. Zagotuj.
Zamieszaj łyżką tworząc wir wodny, wbij jajko i gotuj ok. 2-3 minut, aż białko będzie ścięte, ale żółtko wciąż płynne. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową.
Na patelni podsmaż szpinak z czosnkiem, aż lekko zwiędnie.
Pieczywo podpiecz w tosterze lub na suchej patelni.
Na kromce ułóż szpinak, jajko i całość polej sosem holenderskim.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajek po florencku
Jajka po florencku to bardzo popularne i dobre śniadanie lub danie brunchowe charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Ponieważ jeść dość czasochłonne świetnie sprawdzi się w szczególności na śniadania weekendowe, kiedy jest więcej czasu i nigdzie się nie śpieszymy. Jajka po florencku to nic innego jak jajko w koszulce na szpinaku i grzance podane z puszystym, aksamitnym sosem holenderskim. Są bardzo smaczne i jednocześnie zdrowe, zwłaszcza jeśli wykorzystasz pełnoziarniste, razowe pieczywo. Najbardziej kalorycznym elementem tego posiłku jej sos holenderski, którego głównymi składnikami są żółtka jaj oraz masło, natomiast w niewielkiej ilości i przy okazjonalnym spożyciu, nie powinien on stanowić problemu, zwłaszcza jeśli na co dzień odżywiasz się zdrowo. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka po florencku trafiłaś/trafiłeś w odpowiednie miejsce. Koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Kluczowe w tym przepisie jest odpowiednie zrobienie jajek w koszulce. Wymaga to wprawy, dlatego nie zrażaj się jeśli za pierwszym razem nie wyjdą idealne. W teorii jest to bardzo proste - jajko wystarczy wbić do gotującej się wody z odrobiną soli i octu po zrobieniu w niej wiru za pomocą łyżki. W praktyce niestety często jajko i żółtko się rozpadają, ale pamiętaj, że praktyka czyni mistrza. Uważaj też, aby nie gotować jajek zbyt długo, zazwyczaj wystarczą 3 minuty, tak aby białko było ścięte, ale żółto pozostało płynne. Reszta jest już bardzo prosta. Wystarczy, że podpieczesz pieczywo w tosterze lub na suchej patelni, szpinak podsmażysz z czosnkiem, aż lekko zwiędnie i przygotujesz sos holenderski ubijając żółtko jaj z roztopionym masłem, pieprzem i solą do uzyskania puszystej masy. To wszystko! Jak widzisz przepis na jajko po florencku nie jest tak trudny jak mogłoby się wydawać. Koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis na to danie i przygotuj je w swojej kuchni.
Alergeny w jajkach po florencku
Lista alergenów dla jajek po florencku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze jajek po florencku
W porównaniu do jajek smażonych, czy gotowanych na twardo, jajka gotowane w koszulkach są łatwiej strawne, dlatego dla wielu osób mogą być lepszym wyborem. Osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą powinny zwrócić uwagę aby ilość jajek w tygodniu nie przekraczała 5-7 sztuk.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
-
jajka,
chleb,
chleb razowy,
chleb żytni,
szpinak,
czosnek,
jajka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.