Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
- Jajko (4 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Chrzan (30 g)
- Pieczarki (10 g)
- Chleb tostowy (90 g)
- Szynka wieprzowa (80 g)
- Bulion drobiowy (100 g)
Przepis na jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym krok po kroku
Najpierw zrób sos: do rondelka wlej bulion. Podgrzej i dodaj zimną śmietankę rozrobioną ze skrobią oraz chrzan. Dopraw do smaku solą i gotuj aż sos zgęstnieje.
Chleb upiecz w piekarniku.
Szynkę usmaż na maśle klarowanym.
Do rondelka wlej wodę (500 ml) i dodaj ocet (100 ml) wraz z ¼ łyżeczki soli. Zamieszaj wodę w rondelku jak zacznie wrzeć tworząc wir. Wbij bardzo ostrożnie jajko i gotuj maksymalnie 4 minuty.
Na talerzu połóż pieczywo, dodaj zarumienioną szynkę, jajko i na końcu udekoruj sososem. Posyp wszystko świeżym szczypiorkiem i przypraw pieprzem
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajek po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
Różnica między wersją tradycyjną jajka benedyktyńskiego a tą, o której tutaj mowa to kwestia dotycząca sosu do jajek po benedyktyńsku oraz dodatku mięsnego. Tosty benedyktyńskie można podać z szynką wieprzową zamiast bekonu, a zamiast sosu holenderskiego idealnie komponuje się tutaj sos chrzanowy. Sos robi się ekspresowo i zdecydowanie prościej niż sos holenderski.
Alergeny w jajkach po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
Lista alergenów dla Jajek po benedyktyńsku z sosem chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze jajek po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.