Jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem
- Jajko (4 szt.)
- Chleb tostowy (90 g)
- Awokado - 1 sztuka (140 g)
- Łosoś wędzony (100 g)
Przepis na jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem krok po kroku
Chleb zgrilluj na patelni grillowej.
Zagotuj wodę (450 ml) z dodatkiem szczypty soli i octu (90 ml).Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika, wbij jajko i ugotuj aż białko będzie ścięte, ale żółtko płynne (około 3 minuty).
Awokado wyłóż do miski. Dodaj sok z cytryny, posiekane liście kolendry, sól, pieprz i wszystko wymieszaj widelcem na papkę.
Na chleb wyłóż guacamole. Nałóż na guacamole poszarpane kawałki łososia i na wierzch jajko. Posyp całość szczypiorkiem i pieprzem.
Więcej informacji na temat jajek po benedyktyńsku z guacamole i łososiem
Lżejsza wersja tosta benedyktyńskiego. Awokado i łosoś to źródło cennych kwasów omega-3. Taka wersja świetnie sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik dla boczku, w którym królują kwasy nasycone, zalecane w diecie w jak najmniejszej ilości. Awokado i łosoś razem w parze tworzą najpyszniejszą kompozycję smaku i aromatu, dodatkowo wywierając bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Łososia wędzonego można jak najbardziej zastąpić inną rybą wędzoną na przykład pstrągiem wędzonym.
Alergeny w jajkach po benedyktyńsku z guacamole i łososiem
Lista alergenów dla Jajek po benedyktyńsku z guacamole i łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
Wartości odżywcze jajek po benedyktyńsku z guacamole i łososiem
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.