Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
- Jajko (7 szt.)
- Wino białe wytrawne (150 ml)
- Masło (45 g)
- Chleb tostowy (90 g)
- Boczek wędzony bez kości (80 g)
Przepis na jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej krok po kroku
Najpierw zrób sos: do rondelka wlej wino. Tak długo gotuj aż się zagęści i uzyska konsystencję syropu klonowego. Rondelek ten włóż do drugiego garnka, w którym gotuje się woda. Dodaj 3 żółtka i ubijaj na parze wszystko aż powstanie puszysta masa. Na samym końcu dodaj masło. Trzeba je wymieszać aż całość będzie gładka. Dodaj pieprz i sól – według gustu.
Chleb podpiecz w tosterze, na suchej patelni, w piekarniku lub na patelni grillowej.
Boczek usmaż na patelni i zrób bekon.
W rondelku zagotuj wodę (600 ml) z octem (120 ml) i ½ łyżeczki soli. Ostrożnie wbij jajko do miseczki i z miseczki dodaj do gotującej się wody (uważaj, by nie zepsuć żółtka). Najlepiej robić po jednym, góra dwóch. Gotuj jajka 3 minuty – białko ma być ścięte, a żółtko płynne. Wyjmij z wody na łyżce cedzakowej.
Wyłóż na talerz tost, na to połóż bekon, ugotowane jajko i polej wszystko sosem. Dodaj ulubione przyprawy.
-
Sałatka gyros
-
Ciasto marchewkowe
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Ciasto drożdżowe
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Ciasto z jabłkami
-
Churros
-
Muffinki czekoladowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Pieczarki faszerowane
-
Muffiny bananowe
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Przekąski na sylwestra
Więcej informacji na temat jajek po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
Jajka po benedyktyńsku jest to słynna forma śniadaniowa podania jajek. Potrawa ta pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jest to danie wysokokaloryczne, ale nieziemsko pyszne. Poniżej przedstawię jak się robi jajka po benedyktyńsku, nie tylko w wersji klasycznej, ale również poznasz przepisy w wersjach nieco zmienionych m.in. z: sosem chrzanowym, z guacamole i łososiem wędzonym oraz z serem burrata i pesto czerwonym. Wszystkie propozycje na przepisy na jajko benedyktyńskie warto spróbować, bo połączenia smaków idealnie do siebie pasują.
Alergeny w jajkach po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
Lista alergenów dla Jajek po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
Wartości odżywcze jajek po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
Energia i białka
(390g)
Węglowodany
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy
(390g)
Składniki mineralne
(390g)
-
jajka,
masło,
chleb,
chleb tostowy,
boczek,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.