Jajka na twardo
Przepis na jajka na twardo krok po kroku
Jajka włóż do garnka i zalej je wodą, tak by były nią całkowicie przykryte.
Poczekaj do momentu, gdy woda zacznie się gotować.
Od zagotowania gotuj jajka 7 minut.
Po tym czasie wylej ciepłą wodę i ostudź jajka.
-
Pasta jajeczna
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Placuszki na maślance
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajek na twardo
Jajka na twardo to wspaniała opcja na pyszną przekąskę lub część posiłku. Choć ich przygotowanie jest łatwe, wiele osób obawia się, że nie ugotują się odpowiednio, ten przepis pozwala tego uniknąć. Zwykle najważniejszy pytaniem, które pojawia się przed ich przygotowaniem, jest: ile gotować jaja na twardo. Ta receptura jest idealną odpowiedzią.
Przepis na jajka na twardo,
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka na twardo, by było smaczne i miało odpowiednią konsystencję, to ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Jego przygotowanie jest proste, szybkie i bardzo intuicyjne. Jednak należy pamiętać, że do przygotowania potrzebny będzie minutnik. Tylko dzięki niemu uda się odpowiednio przygotować jajko. Z tego przepisu dowiesz się ile gotować jaja na twardo, by cieszyły smakiem.
Jeśli ciągle zastanawiałeś się jak ugotować jajka na twardo, a cały proces wydawał się zbyt skomplikowany, ten przepis wszystko rozjaśni. Całość jest banalnie prosta, a do przygotowania przyda Ci się tylko garnek. Nie musi być duży, czy głęboki, najważniejsze, by zmieściło się tam jajko. Jedno lub wiele, w zależności od Twoich potrzeb. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników jajecznych dań. Jajka na twardo można używać na wiele różnych sposobów. To świetna przekąska, będzie też dobrym wyborem na śniadanie. Jajko można też ozdabiać majonezem albo faszerować fantazyjnymi dodatkami. Jajko świetnie sprawdzi się też jako dodatek do pieczeni, czy mielonych kotletów.
Jeśli zastanawiasz się, ile czasu musisz zarezerwować, by przygotować jajko na miękko, to tak naprawdę niewiele. By było dobre i miało odpowiednią konsystencję. Całość prezentuje się niezwykle elegancko i apetycznie, dlatego jajko to ma wielu zwolenników. Można je podawać na kanapkach lub same. Idealnie sprawdzi się w wielu sałatkach, np. jarzynowej. Warto również pamiętać, by wybrać jajka ekologiczne, najlepiej z wolnego wybiegu. Dzięki temu będą nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Jajka są wspaniałym źródłem białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych.
Alergeny w jajkach na twardo
Lista alergenów dla jajek na twardo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze jajek na twardo
To opcja, która zawiera sporo białka, choliny i zdrowych kwasów tłuszczowych, może gościć w zdrowej diecie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.