Jajka faszerowane na wielkanoc

Opublikowano: 23.07.2022 r., 16:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wielkanocne jajka z nadzieniem
Jajka faszerowane na wielkanoc
Poznaj mój dzisiejszy przepis na jajka faszerowane, które idealnie sprawdzą się na Wielkanoc, ale i nie tylko.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
83 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (10 szt.)
  • Majonez - 5 łyżek (50 g)
  • Musztarda - 2 łyżki (20 g)
  • Por (100 g)
  • Szynka wiejska - 1 kawałek (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na jajka faszerowane na wielkanoc krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Szynkę i por pokrój w drobną kostkę.

Ugotowane jajka obierz ze skorupy i wydrąż żółtko.

Wymieszaj szynką i por z żółtkiem, majonezem i musztardą.

Tak przygotowanym farszem nadziej połówki jajek.

Jak oceniasz przepis na jajka faszerowane na wielkanoc
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat jajkom faszerowanym na wielkanoc

Jajka faszerowane na Wielkanoc to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się chyba u każdego. Nic dziwnego! Faszerowane jajka to szybki pomysł na zimną przekąskę z Twoimi ulubionymi dodatkami. Moja propozycja może Ci się niedługo przydać np. na święta, faszerowane jajka sprawdzą się idealnie na tę okazję.

Przepis na jajka faszerowane na Wielkanoc jest bardzo prosty i szybki. Przepis nie zajmie Ci więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowane jajka.

Wraz z szynką będą one głównymi składnikami naszej przekąski. Dodatkowo wybrałam por, który nadaje lekko ostrego posmaku. Jajka należy ugotować w lekko osolonej wodzie. Ważne aby były one ugotowane na twardo.

Wszystkie rzeczy do farszu, w moim przypadku będzie to szynka i por kroję w drobną kostkę.

Gdy jajka będą już ugotowane obierz je ze skorupy i przekrój na pół, poczekaj chwilę, aż ostygną i wydrąż żółtko. Dodaj je do farszu i dokładnie wymieszaj, dodając majonez i musztardę. Dopraw do smaku, najlepiej sprawdzi się tutaj po prostu sól i pieprz. Tak przygotowanym farszem napełnij białka jajek i farsz jest dobry do spożycia.

Do przygotowania farszu możesz użyć tak naprawdę dowolnych składników. Ja postawiłam na wędlinę, pamiętaj jednak aby wybierać tą o dobrym składzie lub wersję domową. Jak zrobić domową szynkę ze schabu w 10 minut dowiesz się z innych moich propozycji przepisów. Obojętnie na jaką wersję się zdecydujesz, jajka będą bardzo dobre, smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Domowy farsz do jajek na Wielkanoc to pyszny pomysł na przekąskę w ciągu świąt lub na Wielkanoc.

Wykonanie jej nie zajmie Ci wiele czasu, a na pewno uraczysz gości pyszną przekąską.

Taka forma przekąski da nam uczucie sytości, warto jeszcze pamiętać, że jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia.

Skoro już znasz mój prosty przepis i wiesz, jak zrobić jajka faszerowane na Wielkanoc, spróbuj sam.

Alergeny w jajkach faszerowanych na wielkanoc

Lista alergenów dla jajkom faszerowanym na wielkanoc przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze jajkom faszerowanym na wielkanoc

na 100g gotowej potrawy

Zamiast mięsnego farszu do jajek możesz postawić na dodatek pieczarek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
166.05
83.03
Białko (g)
11.43
5.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
2.90
1.45
Węglowodany przyswajalne (g)
2.33
1.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
0.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
11.77
5.89
Tłuszcze nasycone (g)
3.96
1.98
Tłuszcze nienasycone (g)
7.81
3.90
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.05
2.02
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.76
1.88
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
237.07
118.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
105.63
52.82
Witamina B6 (mg)
0.20
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.63
0.31
Witamina C (mg)
2.18
1.09
Witamina D (µg (mcg))
1.36
0.68
Witamina E (mg)
0.93
0.47
Retinol (µg (mcg))
96.47
48.23
Tiamina (mg)
0.17
0.09
Ryboflawina (mg)
0.32
0.16
Niacyna (mg)
0.73
0.37
Foliany (µg (mcg))
37.00
18.50
Beta karoten (µg (mcg))
109.70
54.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
322.45
161.22
Potas (mg)
168.80
84.40
Wapń (mg)
46.91
23.46
Fosfor (mg)
158.92
79.46
Magnez (mg)
16.10
8.05
Żelazo (mg)
1.54
0.77
Cynk (mg)
1.10
0.55
Miedź (mg)
0.08
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny jajkom faszerowanym na wielkanoc 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajkom faszerowanym na wielkanoc

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Majonez
50 g
5 łyżek
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Szynka wiejska
200 g
1 kawałek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Koszt składników
32.00