Przepis na jajecznicę ze szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska, praska do czosnku

Na patelni rozgrzej masło.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.

Gdy będzie zarumieniony dodaj szpinak i smaż przez chwilę.

Jajka wbij do miseczki, dodaj sól i pieprz.

Całość wylej na patelnię.

Jajecznicę smaż przez chwilę, by białka się ścięły.

Gotową jajecznicę posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jajecznica ze szpinakiem podana na patelni.
jajecznica ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
10.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
208 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Jajecznica ze szpinakiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajecznicy ze szpinakiem

Jajecznica ze szpinakiem to świetny pomysł na urozmaicenie klasycznej wersji smażonych jajek. W tym wydaniu są zdrowsze, a przy tym również smaczniejsze i bardziej kolorowe. Idealnie nadają się na zdrowe i sycące śniadanie dla całej rodziny ze względu na duży dodatek pysznego szpinaku. Świetnie smakuje podana z tostami, ale także bez dodatków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajecznicę ze szpinakiem, która będzie niezwykle pyszna, a przy tym bardzo apetyczna, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego jajecznica o idealnej konsystencji, a także pełna smaku. Największym jej plusem jest to, że można ją przygotować w dosłownie kilka chwil, dlatego sprawdzi się również jako posiłek dla zabieganych osób.

Przepis na jajecznicę ze szpinakiem jest niezwykle prosty. Robi się ją podobnie do klasycznej wersji, wystarczy tylko wcześniej odpowiednio przygotować szpinak. Choć jest on warzywem kojarzonym bardzo negatywnie i raczej mało lubianym, w takim wydaniu smakuje po prostu wspaniale. Odpowiednia ilość czosnku sprawia, że wcale nie jest mdły czy bez smaku. Do tego dania równie dobrze można wykorzystać szpinak świeży, który wystarczy lekko poddusić. W tym przepisie jajecznica robiona jest ze szpinakiem mrożonym, który jest tani i łatwo dostępny, dzięki temu można po niego sięgać w każdej chwili. Bardzo często znajduje się w domowej spiżarni. Choć może się wydawać, że w wersji mrożonej szpinak ma mniej wartości odżywczych, nie jest to do końca prawda. Mrożenie tylko nieznacznie wpływa na spadek ilości witamin i składników mineralnych, dlatego nie trzeba się wcale go obawiać i śmiało można sięgać po zamrożone warzywa. W tym wypadku szpinak dodaje całości całkiem sporo substancji prozdrowotnych. Jest świetnym źródłem kwasu foliowego i witaminy K, która wspiera zdrowie układu krwionośnego. Jest też bogaty w chlorofil, zielony barwnik, który dostarcza magnezu, a także jest wspaniałym przeciwutleniaczem, chroniącym komórki przed wpływem niekorzystnego działania czynników zewnętrznych.

Jajecznica ze szpinakiem jest niezwykle pyszna i aromatyczna. Doprawiona tylko czosnkiem, solą i pieprzem, tworzy wspaniałą kompozycję smakową. Najlepiej nadają się do niej jaja kurze, które świetnie współgrają ze szpinakiem.

Wartości odżywcze jajecznicy ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(173g)
Energia (kalorie)
120.38 kcal
208.26 kcal
Białko
8.85 g
15.30 g

Węglowodany w jajecznicy ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(173g)
Węglowodany
3.08 g
5.33 g
Węglowodany przyswajalne
2.23 g
3.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.85 g
1.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(173g)
Tłuszcz
8.14 g
14.09 g
Tłuszcze nasycone
3.97 g
6.87 g
Tłuszcze nienasycone
4.17 g
7.22 g
Tłuszcze jednonasycone
2.86 g
4.95 g
Tłuszcze wielonasycone
1.31 g
2.27 g
Cholesterol
230.11 mg
398.09 mg

Witaminy w przepisie na jajecznicę ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(173g)
Witamina A
238.42 µg (mcg)
412.47 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.37 mg
Witamina B12
0.54 µg (mcg)
0.94 µg (mcg)
Witamina C
14.22 mg
24.60 mg
Witamina D
1.21 µg (mcg)
2.09 µg (mcg)
Witamina E
0.70 mg
1.21 mg
Retinol
114.82 µg (mcg)
198.64 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.34 mg
0.58 mg
Niacyna
0.31 mg
0.53 mg
Foliany
81.34 µg (mcg)
140.72 µg (mcg)
Beta karoten
1483.16 µg (mcg)
2565.87 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jajecznicę ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(173g)
Sód
103.19 mg
178.52 mg
Potas
251.47 mg
435.04 mg
Wapń
73.53 mg
127.21 mg
Fosfor
143.51 mg
248.27 mg
Magnez
29.73 mg
51.43 mg
Żelazo
1.88 mg
3.25 mg
Cynk
1.01 mg
1.74 mg
Miedź
0.10 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy ze szpinakiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajecznicy ze szpinakiem

Lista alergenów dla jajecznicy ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania jajecznicy ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Szpinak
75 g
3 garści
5.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 75 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Szczypiorek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na jajecznicę ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.5% osób