Jajecznica ze szczypiorkiem

Opublikowano: 20.07.2021 r., 12:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajecznica ze szczypiorkiem na grzankach.
Jajecznica ze szczypiorkiem
Jajecznica ze szczypiorkiem to świetny i tradycyjny pomysł na sycący posiłek. Jajka idealnie komponują się z zieleniną, dlatego warto skusić się na to połączenie.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
186 kcal
Kcal w porcji
128 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło - 1 łyżka (10 g)
  • Szczypiorek - pęczek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na jajecznicę ze szczypiorkiem krok po kroku

Na patelni rozgrzej masło.

Do miseczki wbij jajka i dodaj sól i pieprz.

Jajka wylej na patelnię i smaż, cały czas mieszając, dopóki jajka nie zetną się.

Gotową jajecznicę posyp obficie posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na jajecznicę ze szczypiorkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat jajecznicy ze szczypiorkiem

Jajecznica ze szczypiorkiem to klasyczna wersja niezwykle popularnej potrawy, która ma wielu miłośników. To najprostszy sposób na stworzenie naprawdę smacznej i pożywnej potrawy z kilku składników i w bardzo krótkim czasie. Jajecznica z tego przepisu jest idealnym wyborem dla wszystkich zabieganych osób, którym brakuje pomysłu na pyszne śniadanie czy kolację.

Przepis na jajecznicę ze szczypiorkiem jest bardzo łatwy, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Pozwala w kilka chwil stworzyć pełnowartościowe danie, które syci na długo. Choć całość jest niezwykle łatwa, wcale nie nudzi. To ze względu na idealne połączenie smakowe jajek i szczypiorki. Szczypior nadaje całości odpowiedniej ostrości, dlatego nie potrzeba żadnych dodatkowych przypraw czy składników.

Jajecznica wykonana z tego przepisu jest tak pyszna, że nie sposób jest przejść obok niej obojętnie. Ma wspaniałą konsystencję, a także przepyszny smak, który zadowoli wszystkich fanów potraw z jajek. To danie jest bardzo proste ale również niezwykle smakowite.

To dobra opcja dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne potrawy. W tej wersji świeżości nadaje całości dodatek szczypiorku. Warto dodać go naprawdę sporo, by danie przeszło jego smakiem. Szczypiorek choć ostry, nie powoduje zbyt dużej pikantności potrawy, dlatego nie trzeba się ograniczać w jego używaniu.

To bardzo szybkie danie, które można wykonać w kilka minut. Świetnie sprawdzi się również jako potrawa w awaryjnych sytuacjach, gdyż robi się ją z niewielu składników, które często goszczą w spiżarni domowej, a jest niezwykle sycąca. To opcja idealna na śniadanie dla całej rodziny. Choć ma dodatek szczypiorku, świetnie nadaje się również dla dzieci.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić jajecznicę ze szczypiorkiem, która będzie smaczna i pożywna, to ten przepis na pewno skradnie twoje serce. Powstaje z niego naprawdę pyszne danie, które świetnie syci. Jajka smażone na maśle idealnie komponują się z zieleniną, tworząc razem naprawdę fantastyczne danie, które nigdy się nie nudzi.

Alergeny w jajecznicy ze szczypiorkiem

Lista alergenów dla jajecznicy ze szczypiorkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze jajecznicy ze szczypiorkiem

na 100g gotowej potrawy

To pomysł na zdrowe śniadanie, jednak warto je wzbogacić o warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(128g)
Energia (kcal)
145.38
186.09
Białko (g)
10.61
13.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(128g)
Węglowodany (g)
1.29
1.65
Węglowodany przyswajalne (g)
0.88
1.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.41
0.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(128g)
Tłuszcz (g)
10.68
13.67
Tłuszcze nasycone (g)
5.20
6.66
Tłuszcze nienasycone (g)
5.48
7.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.80
4.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.68
2.15
Cholesterol (mg)
305.42
390.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(128g)
Witamina A (µg (mcg))
188.55
241.34
Witamina B6 (mg)
0.16
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.72
0.92
Witamina C (mg)
9.51
12.17
Witamina D (µg (mcg))
1.60
2.05
Witamina E (mg)
0.92
1.18
Retinol (µg (mcg))
152.40
195.07
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Ryboflawina (mg)
0.39
0.50
Niacyna (mg)
0.17
0.22
Foliany (µg (mcg))
54.89
70.26
Beta karoten (µg (mcg))
432.84
554.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(128g)
Sód (mg)
114.49
146.55
Potas (mg)
159.71
204.43
Wapń (mg)
60.73
77.73
Fosfor (mg)
168.76
216.02
Magnez (mg)
16.55
21.18
Żelazo (mg)
1.66
2.13
Cynk (mg)
1.13
1.44
Miedź (mg)
0.08
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy ze szczypiorkiem 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy ze szczypiorkiem

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Szczypiorek
45 g
pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
15.00