Jajecznica z tuńczykiem
- Jajko - 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
- Tuńczyk w sosie własnym - 1/2 puszki (90 g)
- Masło klarowane - 1 łyżeczka (8 g)
- Pomidory koktajlowe - 4 sztuki (40 g)
Przepis na jajecznicę z tuńczykiem krok po kroku
Tuńczyka dobrze odsącz z zalewy, a potem rozdrobnij go za pomocą widelca.
Jajka wbij do miski i roztrzep je. Następnie jajka dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzej 1 łyżeczką masła klarowanego. Wlej masę jajeczną i wymieszaj ją za pomocą drewnianej łyżki. Wrzuć tuńczyka i całość dobrze wymieszaj. Smaż do momentu, aż jajka się zetną.
Gotową jajecznicę podawaj na wybranym pieczywie.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i udekoruj nimi jajecznicę.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajecznicy z tuńczykiem
Jajecznica to danie, które jest bardzo popularne, ponieważ jest proste, bardzo szybkie i nie wymaga wielu składników. Tak naprawdę jajecznicę można przygotować już z samych jajek z dodatkiem przypraw. Można też pokusić się składniki, które nadadzą jajecznicy nowego smaku.
Jak zrobić jajecznicę z tuńczykiem? Wybranego tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) trzeba dobrze odsączyć z zalewy, a potem rozdrobnić za pomocą widelca. Gdy tuńczyk będzie przyszykowany, należy zabrać się za jajka. Trzeba je roztrzepać w misce i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem według własnego uznania i preferencji smakowych.
Masę jajeczną należy wlać na rozgrzaną patelnie z masłem klarowanym (możesz zdecydować się też na inny tłuszcz). Po szybkim wymieszaniu należy dorzucić tuńczyka i ponownie wymieszać (jajka powinny być już delikatnie ścięte). Całość należy smażyć do momentu, aż jajka się zetną. Zazwyczaj jest to kwestia ok. 2 minut, ale wszystko zależy patelni i ustawionej mocy kuchenki. Gotową jajecznicę możesz umieścić na pieczywie lub na talerzu. Ta jajecznica będzie smaczna z pomidorami koktajlowymi. Możesz je dodać bezpośrednio na smażone jajka na patelni lub podać na talerzu obok jajecznicy.
Ten przepis na jajecznicę z tuńczykiem możesz dowolnie zmodyfikować. Odpowiednim dodatkiem będzie m.in. ser żółty. Trzeba go zetrzeć na tarce i dodać do jajek w tym samym czasie, co tuńczyka. Wybrane pieczywo możesz przypiec na patelni, w opiekaczu lub w tosterze. Dobra będzie także dietetyczna jajecznica. Do jajecznicy z tuńczykiem z puszki możesz dodać czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy i zioła. Jajecznicę można posypać koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Jajecznica z tuńczykiem to jedna z wersji tego dania. Do jajek możesz dodać różne rzeczy. Pasować będzie m.in. łosoś. Niektóre składniki należy przysmażyć wcześniej, jak np. boczek i cebulkę. W takim przypadku jajka wlewa się, gdy dodatki na patelni są już gotowe. Jajecznicę możesz posypać zarówno startym serem, jak i ziołami lub przyprawami.
Alergeny w jajecznicy z tuńczykiem
Lista alergenów dla jajecznicy z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze jajecznicy z tuńczykiem
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.