Jajecznica z tuńczykiem

Opublikowano: 21.08.2021 r., 13:00 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajecznica z tuńczykiem na chlebie
Jajecznica z tuńczykiem
Jajecznica z tuńczykiem składa się tylko z kilku składników. To danie jest proste do zrobienia. Sprawdź, jak wygląda przepis na jajecznicę z tuńczykiem!
Przygotowanie 10 min
284 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko - 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1/2 puszki (90 g)
  • Masło klarowane - 1 łyżeczka (8 g)
  • Pomidory koktajlowe - 4 sztuki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska, patelnia, drewniana łyżka, trzepaczka do jajek

Przepis na jajecznicę z tuńczykiem krok po kroku

Tuńczyka dobrze odsącz z zalewy, a potem rozdrobnij go za pomocą widelca.

Jajka wbij do miski i roztrzep je. Następnie jajka dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku.

Na patelni rozgrzej 1 łyżeczką masła klarowanego. Wlej masę jajeczną i wymieszaj ją za pomocą drewnianej łyżki. Wrzuć tuńczyka i całość dobrze wymieszaj. Smaż do momentu, aż jajka się zetną.

Gotową jajecznicę podawaj na wybranym pieczywie.

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i udekoruj nimi jajecznicę.

Jak oceniasz przepis na jajecznicę z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat jajecznicy z tuńczykiem

Jajecznica to danie, które jest bardzo popularne, ponieważ jest proste, bardzo szybkie i nie wymaga wielu składników. Tak naprawdę jajecznicę można przygotować już z samych jajek z dodatkiem przypraw. Można też pokusić się składniki, które nadadzą jajecznicy nowego smaku.

Jak zrobić jajecznicę z tuńczykiem? Wybranego tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) trzeba dobrze odsączyć z zalewy, a potem rozdrobnić za pomocą widelca. Gdy tuńczyk będzie przyszykowany, należy zabrać się za jajka. Trzeba je roztrzepać w misce i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem według własnego uznania i preferencji smakowych.

Masę jajeczną należy wlać na rozgrzaną patelnie z masłem klarowanym (możesz zdecydować się też na inny tłuszcz). Po szybkim wymieszaniu należy dorzucić tuńczyka i ponownie wymieszać (jajka powinny być już delikatnie ścięte). Całość należy smażyć do momentu, aż jajka się zetną. Zazwyczaj jest to kwestia ok. 2 minut, ale wszystko zależy patelni i ustawionej mocy kuchenki. Gotową jajecznicę możesz umieścić na pieczywie lub na talerzu. Ta jajecznica będzie smaczna z pomidorami koktajlowymi. Możesz je dodać bezpośrednio na smażone jajka na patelni lub podać na talerzu obok jajecznicy.

Ten przepis na jajecznicę z tuńczykiem możesz dowolnie zmodyfikować. Odpowiednim dodatkiem będzie m.in. ser żółty. Trzeba go zetrzeć na tarce i dodać do jajek w tym samym czasie, co tuńczyka. Wybrane pieczywo możesz przypiec na patelni, w opiekaczu lub w tosterze. Dobra będzie także dietetyczna jajecznica. Do jajecznicy z tuńczykiem z puszki możesz dodać czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy i zioła. Jajecznicę można posypać koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Jajecznica z tuńczykiem to jedna z wersji tego dania. Do jajek możesz dodać różne rzeczy. Pasować będzie m.in. łosoś. Niektóre składniki należy przysmażyć wcześniej, jak np. boczek i cebulkę. W takim przypadku jajka wlewa się, gdy dodatki na patelni są już gotowe. Jajecznicę możesz posypać zarówno startym serem, jak i ziołami lub przyprawami.

Alergeny w jajecznicy z tuńczykiem

Lista alergenów dla jajecznicy z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze jajecznicy z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
142.29
284.58
Białko (g)
13.59
27.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.86
1.71
Węglowodany przyswajalne (g)
0.74
1.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.12
0.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.94
17.87
Tłuszcze nasycone (g)
4.17
8.33
Tłuszcze nienasycone (g)
4.77
9.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.17
6.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.60
3.20
Cholesterol (mg)
262.66
525.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
128.18
256.37
Witamina B6 (mg)
0.17
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.85
1.70
Witamina C (mg)
1.33
2.65
Witamina D (µg (mcg))
1.77
3.54
Witamina E (mg)
0.75
1.51
Retinol (µg (mcg))
123.81
247.61
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.32
0.63
Niacyna (mg)
1.37
2.75
Foliany (µg (mcg))
33.18
66.37
Beta karoten (µg (mcg))
47.23
94.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
177.23
354.46
Potas (mg)
166.59
333.17
Wapń (mg)
41.38
82.77
Fosfor (mg)
181.51
363.02
Magnez (mg)
16.25
32.49
Żelazo (mg)
1.40
2.81
Cynk (mg)
0.98
1.96
Miedź (mg)
0.06
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z tuńczykiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy z tuńczykiem

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
5 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Tuńczyk w sosie własnym
90 g
1/2 puszki
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
3.18
Za 90 g
Masło klarowane
8 g
1 łyżeczka
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 8 g
Pomidory koktajlowe
40 g
4 sztuki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Koszt składników
28.00