Jajecznica z tofu
- Jajko (4 szt.)
- Tofu wzbogacane wapniem (100 g)
- Cebula - 1/3 sztuki (30 g)
- Masło klarowane - 1 łyżka (10 g)
Przepis na jajecznicę z tofu krok po kroku
Cebulę pokrój w kostkę.
Tofu odsącz z zalewy i owiń w ręcznik papierowy by dodatkowo usunąć z niego wilgoć. Możesz też docisnąć czymś ciężkim i zostawić na 10 minut.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć cebulę i rozgniecione widelcem tofu. Wszystko razem podsmaż doprawiając solą i pieprzem.
Do miseczki wbij jajka i dodaj łyżkę szczypiorku.
Jajka wlej na patelnie i smaż mieszając, aż jajka się zetną.
Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym oraz sałatką ze świeżych warzyw.
Więcej informacji na temat jajecznicy z tofu
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje ono energię naszemu organizmowi na rozruch i trudy dnia codziennego. Ważne jest by śniadania dostarczały źródeł białka, tłuszczów i węglowodanów. Wynika to z tego, że w nocy nasz metabolizm zwalnia. Dlatego istotnym jest, by dać mu energię i składniki odżywcze, które go przyspieszą i odpowiednio odżywią. Liczne badania dowodzą, że spożywanie śniadań zwiększa koncentrację w ciągu dnia. Dodatkowo zwiększa zdolność uczenia się oraz wpływa pozytywnie na rozwój intelektualny. Spożywanie śniadań jest szczególnie istotne dla dzieci i młodzieży, gdyż ich organizm cały czas się rozwija i potrzebuje dużo energii w postaci pełnowartościowych posiłków. Statystycznie uczniowie niejedzący śniadań mają gorsze wyniki w nauce i są bardziej konfliktowi.
Jajecznica z tofu to dobra odmiana tradycyjnych śniadań. Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest tylko sposób spożywania jaj. Niestety w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku skutek negatywny przewyższa ten pozytywny. Dlatego nasz przepis na jajecznicę z tofu sugeruje roślinny dodatek, dzięki czemu ta potrawa będzie pyszna i wegetariańska.
Tofu to produkt powstający poprzez koagulację (krzepnięcie) mleka sojowego. Jest to też jedno z częściej wybieranych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na swoje bogactwo w białko. Jest produktem bogatym w wapń, fosfor i żelazo. Dlatego to świetne rozwiązanie dla osób, które chciałyby jeść posiłki bez mięsa. Też za to upodobały go sobie kraje azjatyckie, które używają mniej mleka krowiego w swojej kuchni.
Nasz pomysł na wykorzystanie tofu na pewno przypadnie Wam do gustu, a ta pyszna jajecznica zostanie w Waszej kuchni na dłużej.
Jeśli jeszcze zastanawiasz się jak zrobić jajecznicę z tofu to odsyłam do przepisu wyżej i życzę smacznego!
Alergeny w jajecznicy z tofu
Lista alergenów dla jajecznicy z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze jajecznicy z tofu
Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.