Jajecznica z szynką i pomidorami
- Jajko (2 szt.)
- Oliwa z oliwek (5 ml)
- Szynka z piersi kurczaka (30 g)
- Cebula (50 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Pomidor (170 g)
- Chleb żytni razowy (70 g)
Przepis na jajecznicę z szynką i pomidorami krok po kroku
Usmaż pokrojoną szynkę, cebulkę i pomidora na rozgrzanej oliwie.
Przypraw według uznania.
Następnie dodaj jajka i smaż do momentu całkowitego ścięcia się jajecznicy.
Podawaj z pokrojoną papryką i pieczywem np. w formie grzanki.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajecznicy z szynki i pomidorów
Jajecznica należy do jednych z najpopularniejszych śniadań, które bardzo często są serwowane w polskiej kuchni. Posiłek jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a dodając ulubione dodatki, można cieszyć się niezwykle pysznym smakiem.
Jak przygotować zdrową i pożywną jajecznicę z szynką i pomidorami?
Usmaż pokrojoną drobno szynkę, cebulkę i pomidora na rozgrzanej oliwie z oliwek. Przypraw ulubionymi ziołami. W międzyczasie wbij jajka do miseczki, a następnie wlej na patelnię do reszty składników. Usmaż do momentu całkowitego ścięcia się jajecznicy. Następnie do jajecznicy podaj pieczywo np. w formie grzanki i pokrojoną paprykę. Jeśli wolisz, możesz dodać inne ulubione warzywo.
Jajka są świetnym źródłem pełnowartościowego białka. Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi syntetyzować, wówczas musimy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Jedno jajko (56 g) zawiera 78 kcal, 7 g białka, 5.4 g tłuszczy i 0,3 g węglowodanów. Warto pamiętać o tym, że jajka zawierają lecytynę, która korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Drugim ważnym składnikiem zawartym w jajkach jest luteina, która jest barwnikiem żółtka jajka. Jest odpowiedzialna za poprawę wzroku i wykazuje działanie przeciwutleniające.
Pomidory są jednym z najpopularniejszych warzyw spożywanych na świecie. Charakteryzują się tym, że są niskokaloryczne. Jeden średni pomidor (170 g) zawiera 32 kcal. Warto pamiętać o tym, że pomidory są bogactwem witamin i składników mineralnych m.in potasu, witaminy C i kwasu foliowego. Zawierają szereg związków o dobroczynnym działaniu np. likopen, który należy do karotenoidów. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Warto wspomnieć, że pomidory mają szereg pozytywnych korzyści m.in na piękną i zdrową skórę.
Jajecznica to świetne rozwiązanie na smaczne i pożywne śniadanie lub kolacje. Sprawdzi się doskonale o każdej porze roku. Koniecznie wypróbuj przepis!
Alergeny w jajecznicy z szynki i pomidorów
Lista alergenów dla Jajecznicy z szynki i pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
Wartości odżywcze jajecznicy z szynki i pomidorów
Pieczywo podsmaż na suchej patelni i podawaj np. w formie grzanki.
Energia i białka
(552g)
Węglowodany
(552g)
Tłuszcze
(552g)
Witaminy
(552g)
Składniki mineralne
(552g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.