Jajecznica z pomidorem

Opublikowano: 09.09.2022 r., 11:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajecznica z pomidorem podana na talerzu.
Jajecznica z pomidorem
Jajecznica z pomidorem to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Jajecznica jest bardzo aromatyczna i wilgotna. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne śniadanie.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
267 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (10 szt.)
  • Cebula 1 średnia sztuka (120 g)
  • Mleko 3,2% pół szklanki (120 ml)
  • Pomidor 1 średnia sztuka (200 g)
  • Masło klarowane (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na jajecznica z pomidorem krok po kroku

Pomidora przekrój na pół i wydrąż z niego gniazda nasienne.

Posiekaj pomidora w drobną kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj pomidory i smaż przez 3-4 minuty, aż lekko odparują.

Jajka wbij do miski i dodaj do nich mleko.

Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Wlej jajka na patelnię i cały czas mieszając, smaż przez 3-4 minuty.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na jajecznica z pomidorem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat jajecznicy z pomidorem

Jajecznica z pomidorem to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Domowa jajecznica z dodatkiem świeżych pomidorów jest bardzo aromatyczna. Smaczna jajecznica idealnie komponuje się z dodatkiem świeżego pieczywa. Przepis na jajecznicę z pomidorem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia jajecznicy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, cebula, mleko, pomidory, masło klarowane, sól, pieprz.

Jak zrobić jajecznicę z pomidorami? Pomidora przekrój na pół i wydrąż z niego gniazda nasienne. Posiekaj pomidora w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj pomidory i smaż przez 3-4 minuty, aż lekko odparują. Jajka wbij do miski i dodaj do nich mleko. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Wlej jajka na patelnię i cały czas mieszając smaż przez 3-4 minuty. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są

też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując najlepsza jajecznica na śniadanie może zostać podana także na szybką kolację. Jajecznica to danie popularne na całym świecie. Szybka i łatwa do zrobienia jajecznica idealnie sprawdzi się jako danie dla osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w kuchni. Jajecznica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się jej przechowywać dłużej niż 15 minut.

Alergeny w jajecznicy z pomidorem

Lista alergenów dla jajecznicy z pomidorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze jajecznicy z pomidorem

na 100g gotowej potrawy

Jajecznica z pomidorem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka zawierają bardzo dużą ilość składników mineralnych i witamin. Jajecznica jest niskokaloryczna i sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
118.87
267.46
Białko (g)
7.46
16.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
2.80
6.30
Węglowodany przyswajalne (g)
2.36
5.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
0.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
8.50
19.12
Tłuszcze nasycone (g)
4.40
9.91
Tłuszcze nienasycone (g)
4.09
9.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.91
6.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
2.65
Cholesterol (mg)
210.82
474.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
122.98
276.71
Witamina B6 (mg)
0.13
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
1.22
Witamina C (mg)
3.56
8.00
Witamina D (µg (mcg))
1.21
2.72
Witamina E (mg)
0.76
1.72
Retinol (µg (mcg))
114.16
256.85
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.27
0.61
Niacyna (mg)
0.19
0.42
Foliany (µg (mcg))
30.52
68.67
Beta karoten (µg (mcg))
94.66
212.98

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
82.55
185.74
Potas (mg)
155.85
350.67
Wapń (mg)
49.45
111.26
Fosfor (mg)
126.85
285.42
Magnez (mg)
11.22
25.24
Żelazo (mg)
1.02
2.30
Cynk (mg)
0.80
1.79
Miedź (mg)
0.05
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z pomidorem 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy z pomidorem

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Mleko 3,2%
120 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Pomidor
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
32.50