Jajecznica z pomidorem

Opublikowano: 16.01.2025 r.
Jajka, soczysty pomidor i cebula – to składniki, które nadadzą Twojej jajecznicy wyjątkowy smak. Połączenie ich z odrobiną mleka i roztopionym na patelni masłem klarowanym sprawi, że śniadanie będzie nie tylko pożywne, ale i pełne aromatu. Przekonaj się, jak proste składniki mogą stworzyć prawdziwą smakową ucztę.
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 10 szt.
- Cebula - 120 g (1 średnia sztuka)
- Mleko 3,2% - 120 ml (pół szklanki)
- Pomidor - 200 g (1 średnia sztuka)
- Masło klarowane - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pomidora przekrój na pół i wydrąż z niego gniazda nasienne.
- Posiekaj pomidora w drobną kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
- Dodaj pomidory i smaż przez 3-4 minuty, aż lekko odparują.
- Jajka wbij do miski i dodaj do nich mleko.
- Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- Wlej jajka na patelnię i cały czas mieszając, smaż przez 3-4 minuty.
- Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Jajecznica z pomidorem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka zawierają bardzo dużą ilość składników mineralnych i witamin. Jajecznica jest niskokaloryczna i sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny