Jajecznica z papryką

Opublikowano: 25.07.2023 r., 14:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajecznica z papryką na patelni.
Jajecznica z papryką
Jajecznica z papryką to doskonała propozycja na pożywne śniadanie. Jajecznicę warto podać z dodatkiem świeżego pieczywa. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na danie z jajek.
Przygotowanie 15 min
358 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Papryka czerwona - 1 mała sztuka (150 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Masło (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia

Przepis na jajecznicę z papryką krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w cienkie paski.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę oraz paprykę do miękkości. Warzywa dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gdy warzywa będą już miękkie, na patelnię wybij jajka i mieszając zawartość patelni, smaż jajecznicę do momentu, aż będzie odpowiednio ścięta.

Gotową jajecznicę podawaj na ciepło z dodatkiem pieczywa.

Jak oceniasz przepis na jajecznicę z papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,0% osób

Więcej informacji na temat jajecznicy z papryką

Jajecznica z papryką to doskonała propozycja na śniadanie. Pyszna jajecznica doskonale smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa oraz soku pomarańczowego lub herbaty. Jajecznicę możesz przygotować z czerwoną lub kolorową papryką. Prosty przepis na jajecznicę z papryką nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania jajecznicy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, papryka czerwona, cebula, masło, sól oraz pieprz.

A jak zrobić jajecznicę z papryką? Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w cienkie paski. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę oraz paprykę do miękkości. Warzywa dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie, na patelnię wybij jajka i mieszając zawartość patelni, smaż jajecznicę do momentu, aż będzie odpowiednio ścięta. Gotową jajecznicę podawaj na ciepło z dodatkiem pieczywa.

Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.

Podsumowując smaczna jajecznica to doskonała propozycja na pożywne śniadanie dla całej rodziny. Warzywa wykorzystane do przygotowania jajecznicy stanowią dobre źródło witamin oraz składników mineralnych. Jajecznicę warto podać z dodatkiem pieczywa, świeżych pomidorów pokrojonych w plasterki i herbatą. Jajecznica jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w jajecznicy z papryką

Lista alergenów dla jajecznicy z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze jajecznicy z papryką

na 100g gotowej potrawy

Jajecznica z papryką to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Jajka stanowią doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
143.46
358.64
Białko (g)
7.69
19.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.83
7.07
Węglowodany przyswajalne (g)
2.13
5.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
1.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
11.28
28.21
Tłuszcze nasycone (g)
6.16
15.40
Tłuszcze nienasycone (g)
5.13
12.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.76
9.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.36
3.40
Cholesterol (mg)
230.46
576.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
181.95
454.87
Witamina B6 (mg)
0.19
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
1.32
Witamina C (mg)
34.25
85.64
Witamina D (µg (mcg))
1.16
2.89
Witamina E (mg)
1.19
2.97
Retinol (µg (mcg))
139.72
349.30
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.29
0.74
Niacyna (mg)
0.32
0.79
Foliany (µg (mcg))
41.19
102.98
Beta karoten (µg (mcg))
438.54
1096.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
84.39
210.96
Potas (mg)
149.91
374.78
Wapń (mg)
37.96
94.91
Fosfor (mg)
125.70
314.25
Magnez (mg)
11.12
27.81
Żelazo (mg)
1.15
2.87
Cynk (mg)
0.83
2.08
Miedź (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z papryką 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy z papryką

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
18.50