Przepis na jajecznicę z mlekiem krok po kroku

Składniki
  • Jajko 2 szt.
  • Mleko 2% 50 ml
  • Masło 10 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, miska, rondelek, trzepaczka do jajek

W rondelku rozpuść masło.

W miseczce wymieszaj jajka z mlekiem i szczyptą soli i pieprzu.

Wlej masę jajeczną do rondelka z masłem i cały czas mieszaj trzepaczką, aż jajka będą odpowiednio ścięte.

Jajecznica z mlekiem, posypana szczypiorkiem, na białym talerzu. Obok talerza leży szczypiorek, pomidory, pieczywo i masło.
jajecznica z mlekiem
Koszt przygotowania dania
2.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
268 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Jajecznica z mlekiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajecznicy z mlekiem

Jajka kurze to dosyć kontrowersyjny składnik diety. Jajka, szczególnie żółtko, zawiera znaczną ilość cholesterolu. To może niekorzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy. Szczególnie uważać, na takie dania, powinny osoby z problemami z układem krążenia i chorobami, w których występuje stan zapalny. Jajka ze względu na ich wpływ na rozwój zmian miażdżycowych najlepiej ograniczyć do 1 dziennie, czyli 7 na tydzień. Najzdrowsza dieta świata, czyli dieta śródziemnomorska, zawiera w sobie 2-4 jajka na tydzień. Oczywiście znajdą się osoby, które codziennie jedzą 4 jajka i mają się dobrze, ale pewnie zdajesz sobie sprawę z tego, że każdy z nas jest inny i takie porównania są ciężkie. Tak samo w badaniach, jedne pokazują, że 10 jajek jest odpowiednią ilością, a inne już stwierdzą, że tylko 5 jest w porządku. Ludzki organizm w różny sposób reaguje, szczególnie że poza badaniem osoby mogły odżywiać się inaczej, prowadzić inny tryb życia, czyli jedne głównie siedziały, a inne może regularnie uprawiały sport, dlatego to wszystko wpływa potem na wyniki. Jajka w badaniach to kontrowersyjny temat, ale lepiej stosować średni poziom, czyli około 1 jajka dziennie. Dodatkowo jajka na maśle lub też z tłustym mięsem, które jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, będą nasilać niekorzystne działanie. Dlatego należy zachować umiar, a niestety jajecznica często jedzona jest i na śniadanie i na kolacje. Zdrowa i jednocześnie smaczna wersja podania jajek to na przykład szakszuka, w której mamy też sporo warzyw. Jajecznica z mlekiem pod względem zdrowia jest tak pośrodku — nie jest strasznie zła, ale mogłoby być lepiej. Przepis na jajecznice z mlekiem to szybki przepis, ale wymaga jednak więcej zaangażowania niż przy zwykłej jajecznicy. Mimo wszystko warto spróbować takiej jajecznicy na mleku, bo wychodzi naprawdę pyszna i możesz podać ją dla dzieci, które często wolą, tego typu jajecznice, bo jest delikatniejsza od klasycznej wersji i bardziej napowietrzona. Do jajecznicy można podać lekką sałatkę i pieczywo razowe.

Wartości odżywcze jajecznicy z mlekiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (180g)
Energia (kalorie)
149.41 kcal
268.94 kcal
Białko
9.16 g
16.49 g

Węglowodany w jajecznicy z mlekiem

Na 100g
Na porcję (180g)
Węglowodany
1.91 g
3.44 g
Węglowodany przyswajalne
1.91 g
3.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (180g)
Tłuszcz
11.48 g
20.67 g
Tłuszcze nasycone
6.19 g
11.14 g
Tłuszcze nienasycone
5.29 g
9.53 g
Tłuszcze jednonasycone
3.86 g
6.95 g
Tłuszcze wielonasycone
1.43 g
2.58 g
Cholesterol
255.71 mg
460.27 mg

Witaminy w przepisie na jajecznicę z mlekiem

Na 100g
Na porcję (180g)
Witamina A
168.18 µg (mcg)
302.72 µg (mcg)
Witamina B12
0.75 µg (mcg)
1.35 µg (mcg)
Witamina E
0.82 mg
1.48 mg
Retinol
167.41 µg (mcg)
301.34 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.34 mg
0.61 mg
Niacyna
0.09 mg
0.16 mg
Foliany
31.18 µg (mcg)
56.12 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jajecznicę z mlekiem

Na 100g
Na porcję (180g)
Sód
104.00 mg
187.20 mg
Potas
137.47 mg
247.45 mg
Wapń
74.71 mg
134.47 mg
Fosfor
159.82 mg
287.68 mg
Magnez
11.41 mg
20.54 mg
Cynk
0.97 mg
1.74 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z mlekiem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajecznicy z mlekiem

Lista alergenów dla jajecznicy z mlekiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania jajecznicy z mlekiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Liczba porcji:
Razem
13.50
Łączny koszt
2.38
Jak oceniasz przepis na jajecznicę z mlekiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób