Przepis na jajecznicę z mikrofali krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska, kuchenka mikrofalowa

Do miseczki dodaj masło i rozpuść je w mikrofalówce.

Do masła wbij jajka, dodaj sól i pieprz do smaku.

Wszystko roztrzep widelcem dokładnie i wstaw do mikrofalówki.

Podgrzewaj 30 sekund, po tym czasie wyjmij i przemieszaj całość.

Powtarzaj podgrzewanie i mieszanie do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Jajecznica z mikrofali
Jajecznica z mikrofali
Koszt przygotowania dania
2.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
232 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Jajecznica z mikrofali - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajecznicy z mikrofali

Szybka i prosta, maślana jajecznica z mikrofali jest dobrym pomysłem na pyszne danie o zerowej ilości węglowodanów. Idealna na śniadanie czy kolację. Jeśli potrzebujesz inspiracji na niskowęglowodanowy posiłek, jajecznica z mikrofali będzie odpowiednia. To bardzo prosty przepis – sprawdź. Jajecznica z mikrofali jest bardzo smaczna przez dodatek masła. Przepis na jajecznicę z mikrofali możesz zrobić pod swój gust. Słabo czy mocno ścięta? Którą wybierasz? Zobacz, jak zrobić jajecznicę z mikrofalówki, by była najlepsza.

Jajecznica z mikrofali jest prostym przepisem, idealnym, gdy potrzebujesz czegoś pysznego do śniadania. Przepis na jajecznicę z mikrofali składa się z jajek, masła, soli i pieprzu. To jest najlepszy pomysł na wyśmienite, ale łatwe danie. Jest szybka i bardzo prosta do zrobienia. Jajecznica jest to pyszna potrawa, która może być serwowana z przeróżnymi dodatkami i na różne sposoby. Jest smaczna tylko na ciepło.

Jak zrobisz jajecznicę z mikrofali, będzie ona miała zerowy indeks glikemiczny. Nie zawiera ona bowiem nic, co ma węglowodany. To dobry posiłek na śniadanie w diecie ketogenicznej. Jeżeli chcesz ograniczyć ilość kwasów tłuszczowych nasyconych (z masła), zamień masło na olej rzepakowy. Taka propozycja będzie super dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą. Zaleca się do tego zestawu dodać pełnoziarniste pieczywo oraz świeże warzywa.

Panuje wszechobecny mit, że posiłki przyrządzane w mikrofali szkodzą zdrowiu. Jest to nieprawda. Na korzyść mikrofali przemawia fakt, że nie zachodzi w niej proces, który występuje przy tradycyjnym smażeniu na patelni – unika się przypalania potraw, przez co ogranicza się rakotwórcze związki.

Jajecznica z mikrofali smakuje z wieloma dodatkami. Najlepszy pomysł na dodatek do jajecznicy to świeże pieczywo. Jajecznica z mikrofali jest pyszna z tostem lub grzanką. Wyjątkowo smacznie smakuje posypana świeżym szczypiorkiem.

Jak zrobić jajecznicę z mikrofali? Bardzo szybko i prosto. Wystarczy najpierw roztopić masło w mikrofalówce i do tej samej miseczki wbić jajka, doprawić do smaku i roztrzepać. Podgrzewanie jajecznicy należy robić stopniowo. 30 sekund podgrzewaj, po tym czasie wyjmij miskę i wymieszaj. Całość trzeba powtarzać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jajka ścinają się w pierwszej kolejności od ścianek miseczki. Ten prosty przepis jest gotowy, gdy będzie dla Ciebie dobry (mocno ścięta, średnio ścięta, słabo ścięta).

Do przepisu na jajecznicę z mikrofali można dodać więcej jajek. Jeżeli będzie ich więcej, jajecznica będzie się robiła dłużej.

Wartości odżywcze jajecznicy z mikrofali

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(122g)
Energia (kalorie)
190.83 kcal
232.82 kcal
Białko
11.58 g
14.13 g

Węglowodany w jajecznicy z mikrofali

Na 100g
Na porcję
(122g)
Węglowodany
0.66 g
0.81 g
Węglowodany przyswajalne
0.66 g
0.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(122g)
Tłuszcz
15.48 g
18.88 g
Tłuszcze nasycone
8.17 g
9.97 g
Tłuszcze nienasycone
7.31 g
8.91 g
Tłuszcze jednonasycone
5.30 g
6.47 g
Tłuszcze wielonasycone
2.00 g
2.44 g
Cholesterol
358.92 mg
437.88 mg

Witaminy w przepisie na jajecznicę z mikrofali

Na 100g
Na porcję
(122g)
Witamina A
203.67 µg (mcg)
248.47 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.19 mg
Witamina B12
0.83 µg (mcg)
1.01 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
1.83 µg (mcg)
2.24 µg (mcg)
Witamina E
1.16 mg
1.41 mg
Retinol
202.58 µg (mcg)
247.15 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.42 mg
0.52 mg
Niacyna
0.08 mg
0.09 mg
Foliany
43.33 µg (mcg)
52.87 µg (mcg)
Beta karoten
13.17 µg (mcg)
16.06 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jajecznicę z mikrofali

Na 100g
Na porcję
(122g)
Sód
131.08 mg
159.92 mg
Potas
128.50 mg
156.77 mg
Wapń
53.33 mg
65.07 mg
Fosfor
183.50 mg
223.87 mg
Magnez
11.17 mg
13.62 mg
Żelazo
1.61 mg
1.96 mg
Cynk
1.19 mg
1.45 mg
Miedź
0.07 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z mikrofali 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajecznicy z mikrofali

Lista alergenów dla jajecznicy z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania jajecznicy z mikrofali

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
10 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
11.00
Jak oceniasz przepis na jajecznicę z mikrofali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób