Jajecznica z mikrofali
- Masło (10 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na jajecznicę z mikrofali krok po kroku
Do miseczki dodaj masło i rozpuść je w mikrofalówce.
Do masła wbij jajka, dodaj sól i pieprz do smaku.
Wszystko roztrzep widelcem dokładnie i wstaw do mikrofalówki.
Podgrzewaj 30 sekund, po tym czasie wyjmij i przemieszaj całość.
Powtarzaj podgrzewanie i mieszanie do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajecznicy z mikrofali
Szybka i prosta, maślana jajecznica z mikrofali jest dobrym pomysłem na pyszne danie o zerowej ilości węglowodanów. Idealna na śniadanie czy kolację. Jeśli potrzebujesz inspiracji na niskowęglowodanowy posiłek, jajecznica z mikrofali będzie odpowiednia. To bardzo prosty przepis – sprawdź. Jajecznica z mikrofali jest bardzo smaczna przez dodatek masła. Przepis na jajecznicę z mikrofali możesz zrobić pod swój gust. Słabo czy mocno ścięta? Którą wybierasz? Zobacz, jak zrobić jajecznicę z mikrofalówki, by była najlepsza.
Jajecznica z mikrofali jest prostym przepisem, idealnym, gdy potrzebujesz czegoś pysznego do śniadania. Przepis na jajecznicę z mikrofali składa się z jajek, masła, soli i pieprzu. To jest najlepszy pomysł na wyśmienite, ale łatwe danie. Jest szybka i bardzo prosta do zrobienia. Jajecznica jest to pyszna potrawa, która może być serwowana z przeróżnymi dodatkami i na różne sposoby. Jest smaczna tylko na ciepło.
Jak zrobisz jajecznicę z mikrofali, będzie ona miała zerowy indeks glikemiczny. Nie zawiera ona bowiem nic, co ma węglowodany. To dobry posiłek na śniadanie w diecie ketogenicznej. Jeżeli chcesz ograniczyć ilość kwasów tłuszczowych nasyconych (z masła), zamień masło na olej rzepakowy. Taka propozycja będzie super dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą. Zaleca się do tego zestawu dodać pełnoziarniste pieczywo oraz świeże warzywa.
Panuje wszechobecny mit, że posiłki przyrządzane w mikrofali szkodzą zdrowiu. Jest to nieprawda. Na korzyść mikrofali przemawia fakt, że nie zachodzi w niej proces, który występuje przy tradycyjnym smażeniu na patelni – unika się przypalania potraw, przez co ogranicza się rakotwórcze związki.
Jajecznica z mikrofali smakuje z wieloma dodatkami. Najlepszy pomysł na dodatek do jajecznicy to świeże pieczywo. Jajecznica z mikrofali jest pyszna z tostem lub grzanką. Wyjątkowo smacznie smakuje posypana świeżym szczypiorkiem.
Jak zrobić jajecznicę z mikrofali? Bardzo szybko i prosto. Wystarczy najpierw roztopić masło w mikrofalówce i do tej samej miseczki wbić jajka, doprawić do smaku i roztrzepać. Podgrzewanie jajecznicy należy robić stopniowo. 30 sekund podgrzewaj, po tym czasie wyjmij miskę i wymieszaj. Całość trzeba powtarzać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jajka ścinają się w pierwszej kolejności od ścianek miseczki. Ten prosty przepis jest gotowy, gdy będzie dla Ciebie dobry (mocno ścięta, średnio ścięta, słabo ścięta).
Do przepisu na jajecznicę z mikrofali można dodać więcej jajek. Jeżeli będzie ich więcej, jajecznica będzie się robiła dłużej.
Alergeny w jajecznicy z mikrofali
Lista alergenów dla jajecznicy z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze jajecznicy z mikrofali
Przepis nie zawiera węglowodanów. Jest dobry na diecie ketogenicznej. Danie dostarczy jedynie białko i tłuszcz. Wbrew panującym mitom, potrawy z mikrofalówki nie są niezdrowe.
Energia i białka
(122g)
Węglowodany
(122g)
Tłuszcze
(122g)
Witaminy
(122g)
Składniki mineralne
(122g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.