Jajecznica z maślakami

Opublikowano: 21.08.2021 r., 13:01 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajecznica z maślakami i rukolą znajduje się na talerzu.
Jajecznica z maślakami
Jajecznica z maślakami usmażona na maśle to dobry pomysł na smaczne śniadanie. Odpowiednim dodatkiem będzie świeża rukola. Sprawdź, jak zrobić jajecznicę z grzybami!
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
314 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
13
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko 6 jajek rozmiar M (6 szt.)
  • Cebula 1 mała cebula (50 g)
  • Świeże leśne grzyby maślaki (250 g)
  • Masło klarowane 1 łyżeczka (8 g)
  • Szczypiorek 2 łyżki (10 g)
  • Rukola 2 garście (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, durszlak, miska, patelnia, drewniana łyżka, trzepaczka do jajek

Przepis na jajecznicę z maślakami krok po kroku

Maślaki dobrze oczyść i pokrój w kostkę.

Do garnka z wodą dodaj 1/2 łyżeczki soli i wrzuć maślaki. Gotuj je ok. 13-15 minut. Po tym czasie odcedź maślaki.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła klarowanego. Następnie dodaj cebulę i przesmażaj ją ok. 3 minuty. Dodaj maślaki oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Wymieszaj i całość smaż ok. 8-10 minut.

Jajka wbij do miski i roztrzep je. Gotową masę wlej do maślaków z cebulą. Całość szybko zamieszaj i smaż do ścięcia się jajek.

Gotową jajecznicę podziel na dwie porcję. Jajecznice podawaj posypaną szczypiorkiem i z garścią rukoli.

Jak oceniasz przepis na jajecznicę z maślakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat jajecznicy z maślakami

Każdy słyszał o jajecznicy. Jest to bardzo popularne danie, ponieważ jest szybkie i proste do przygotowania, a do tego można je zrobić z niewielkiej liczby składników. Jest to dobry pomysł na śniadanie, gdy lodówka świeci pustkami. Jajecznica jest już smaczna z samych jajek i przypraw, a dodatki to już kwestia własnego gustu.

Jak zrobić jajecznicę z grzybami? Jajecznica z maślakami nie jest tak ekspresowa, jak np. jajecznica z tuńczykiem lub łososiem. Grzyby leśne trzeba wcześniej odpowiednio przygotować. Po oczyszczeniu ich z ziemi należy je gotować w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie można obrać cebule i pokroić ją w drobną kostkę. Tak przygotowaną cebulę należy przysmażyć na rozgrzanej patelni z masłem. Potem można do niej dodać wyciągnięte z wody maślaki oraz przyprawy (sól i pieprz) do smaku. Zazwyczaj grzyby należy smażyć do 10 minut, ale jeśli nie będą odpowiednio miękkie, trzeba ten czas wydłużyć.

Do usmażonych maślaków i cebulki można wlać roztrzepane jajka. Wszystko należy szybko wymieszać i smażyć, aż jajka się zetną. Zazwyczaj wystarczą ok. 2 minut, ale jest to kwestia zarówno patelni, jak i ustawionej mocy kuchenki. Gotową jajecznicę można podać ze szczypiorkiem i rukolą.

Ten przepis na jajecznicę z maślakami możesz zmodyfikować. Zamiast gotować grzyby, możesz zdecydować się na ich dłuższe smażenie. Jajecznica może być podana z pieczywem. Chleb lub przekrojoną bułkę można przypiec na patelni (np. grillowej), w tosterze albo w opiekaczu. Odpowiednim dodatkiem do tej jajecznicy będzie także ser żółty. Górę jajecznicy możesz posypać parmezanem startym na tarce na małych oczkach. Grzybki z cebulką możesz podsmażyć na patelni razem z boczkiem. Zamiast rukoli możesz zdecydować się na mix sałat lub całkiem zrezygnować z takiego dodatku.

Jajecznica może być smażona na maśle klarowanym lub na jakimś innym tłuszczu. Tak naprawdę do jajecznicy można wykorzystać resztki, które zalegają nam w lodówce, ale które szkoda nam wyrzucić, np. resztka szynki lub sera czy kawałek pomidora.

Alergeny w jajecznicy z maślakami

Lista alergenów dla jajecznicy z maślakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze jajecznicy z maślakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
89.96
314.85
Białko (g)
7.29
25.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
2.52
8.81
Węglowodany przyswajalne (g)
1.87
6.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
2.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
5.76
20.15
Tłuszcze nasycone (g)
2.69
9.42
Tłuszcze nienasycone (g)
3.06
10.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.04
7.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
3.59
Cholesterol (mg)
176.78
618.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
97.23
340.31
Witamina B6 (mg)
0.13
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
1.50
Witamina C (mg)
3.36
11.75
Witamina D (µg (mcg))
1.00
3.51
Witamina E (mg)
0.56
1.97
Retinol (µg (mcg))
83.89
293.60
Tiamina (mg)
0.05
0.19
Ryboflawina (mg)
0.37
1.29
Niacyna (mg)
1.36
4.75
Foliany (µg (mcg))
38.95
136.34
Beta karoten (µg (mcg))
159.79
559.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
70.59
247.06
Potas (mg)
222.43
778.50
Wapń (mg)
43.69
152.91
Fosfor (mg)
129.96
454.87
Magnez (mg)
14.05
49.19
Żelazo (mg)
1.15
4.04
Cynk (mg)
0.84
2.96
Miedź (mg)
0.16
0.55
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z maślakami 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy z maślakami

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cebula
50 g
1 mała cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Świeże leśne grzyby
250 g
maślaki
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 g
Masło klarowane
8 g
1 łyżeczka
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 8 g
Szczypiorek
10 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Rukola
60 g
2 garście
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 60 g
Koszt składników
52.00