Jajecznica z maślakami
- Jajko - 6 jajek rozmiar M (6 szt.)
- Cebula - 1 mała cebula (50 g)
- Świeże leśne grzyby - maślaki (250 g)
- Masło klarowane - 1 łyżeczka (8 g)
- Szczypiorek - 2 łyżki (10 g)
- Rukola - 2 garście (60 g)
Przepis na jajecznicę z maślakami krok po kroku
Maślaki dobrze oczyść i pokrój w kostkę.
Do garnka z wodą dodaj 1/2 łyżeczki soli i wrzuć maślaki. Gotuj je ok. 13-15 minut. Po tym czasie odcedź maślaki.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła klarowanego. Następnie dodaj cebulę i przesmażaj ją ok. 3 minuty. Dodaj maślaki oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Wymieszaj i całość smaż ok. 8-10 minut.
Jajka wbij do miski i roztrzep je. Gotową masę wlej do maślaków z cebulą. Całość szybko zamieszaj i smaż do ścięcia się jajek.
Gotową jajecznicę podziel na dwie porcję. Jajecznice podawaj posypaną szczypiorkiem i z garścią rukoli.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajecznicy z maślakami
Każdy słyszał o jajecznicy. Jest to bardzo popularne danie, ponieważ jest szybkie i proste do przygotowania, a do tego można je zrobić z niewielkiej liczby składników. Jest to dobry pomysł na śniadanie, gdy lodówka świeci pustkami. Jajecznica jest już smaczna z samych jajek i przypraw, a dodatki to już kwestia własnego gustu.
Jak zrobić jajecznicę z grzybami? Jajecznica z maślakami nie jest tak ekspresowa, jak np. jajecznica z tuńczykiem lub łososiem. Grzyby leśne trzeba wcześniej odpowiednio przygotować. Po oczyszczeniu ich z ziemi należy je gotować w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie można obrać cebule i pokroić ją w drobną kostkę. Tak przygotowaną cebulę należy przysmażyć na rozgrzanej patelni z masłem. Potem można do niej dodać wyciągnięte z wody maślaki oraz przyprawy (sól i pieprz) do smaku. Zazwyczaj grzyby należy smażyć do 10 minut, ale jeśli nie będą odpowiednio miękkie, trzeba ten czas wydłużyć.
Do usmażonych maślaków i cebulki można wlać roztrzepane jajka. Wszystko należy szybko wymieszać i smażyć, aż jajka się zetną. Zazwyczaj wystarczą ok. 2 minut, ale jest to kwestia zarówno patelni, jak i ustawionej mocy kuchenki. Gotową jajecznicę można podać ze szczypiorkiem i rukolą.
Ten przepis na jajecznicę z maślakami możesz zmodyfikować. Zamiast gotować grzyby, możesz zdecydować się na ich dłuższe smażenie. Jajecznica może być podana z pieczywem. Chleb lub przekrojoną bułkę można przypiec na patelni (np. grillowej), w tosterze albo w opiekaczu. Odpowiednim dodatkiem do tej jajecznicy będzie także ser żółty. Górę jajecznicy możesz posypać parmezanem startym na tarce na małych oczkach. Grzybki z cebulką możesz podsmażyć na patelni razem z boczkiem. Zamiast rukoli możesz zdecydować się na mix sałat lub całkiem zrezygnować z takiego dodatku.
Jajecznica może być smażona na maśle klarowanym lub na jakimś innym tłuszczu. Tak naprawdę do jajecznicy można wykorzystać resztki, które zalegają nam w lodówce, ale które szkoda nam wyrzucić, np. resztka szynki lub sera czy kawałek pomidora.
Alergeny w jajecznicy z maślakami
Lista alergenów dla jajecznicy z maślakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze jajecznicy z maślakami
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.