Jajecznica z mąką
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 2% (200 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
Przepis na jajecznicę z mąką krok po kroku
Do miseczki wbij jajka i wlej mleko. Całość dokładnie wymieszaj.
Do jajek dodawaj małymi porcjami mąkę, dokładnie mieszając przy pomocy miksera.
Na patelnie rozgrzej tłuszcz.
Wlej masę jajeczną i mieszaj od czasu do czasu.
Trzymaj na patelni aż do ścięcia jajek.
Pod koniec dodaj sól i pieprz.
-
Jajecznica
-
Pasta jajeczna
-
Jajka faszerowane
-
Jajka na twardo
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z jajkiem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Omlet cesarski
-
Jajecznica z awokado
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Pasta z awokado i jajek
-
Tortilla z jajkiem
-
Tosty z jajkiem
-
Ryż z jajkiem
-
Szybka kolacja z jajek
Więcej informacji na temat jajecznicy z mąką
Jajecznica z mąką to pomysł na niezwykle ciekawe śniadanie, które jest nieco bardziej odżywcze. Szukasz inspiracji jak ją zrobić? Koniecznie sprawdź ten przepis.
Przepis na jajecznicę z mąką to doskonała opcja na śniadanie. Jest prosta i szybka, a przy tym naprawdę sycąca, dzięki czemu bez problemu zaspokoi nawet największy głód. Można z niego wyczarować bardzo łatwą, choć naprawdę pyszną jajecznicę, która smakuje po prostu wspaniale. Przepis na jajecznicę jest niezwykle nieskomplikowany. Wystarczą tylko 3 składniki, by powstało pyszne danie, pełne smaku i aromatu. To danie powstaje w ekspresowym tempie, dlatego przypadnie do gustu szczególnie zapracowanym osobom. To idealna opcja na bardzo szybkie, lecz wciąż niezwykle pożywne śniadanie. W tym przepisie występuje w najprostszym wydaniu, które może stanowić również bazę do małych kulinarnych eksperymentów. Można wzbogacić ją o różne, pyszne dodatki, które sprawią, że całość zyska nawet lepszego smaku. Idealnie sprawdzi się w tej opcji na przykład papryka, pomidory, kiełbasa czy pieczarki. W każdej opcji jajecznica smakuje zupełnie inaczej, dlatego nigdy się nie nudzi.
Zastanawiasz się jak zrobić jajecznicę z mąką, by była łatwa i smaczna? Sięgnij po ten sprawdzony przepis. Wychodzi z niego najlepsza jajecznica. Jajecznica to pomysł na pyszne i pełnowartościowe śniadanie. Klasyczna wersja jest najbardziej uniwersalna, dlatego zwykle przypada do gustu większej ilości osób. Ta opcja jest jej prostą wariacją. Do tradycyjnej kremowej jajecznicy dodaje się tylko odrobinę mleka i mąki. Ma pyszny, choć delikatny smak. A jej wykonanie jest tak łatwe, że na pewno poradzi sobie z tym daniem nawet początkujący kucharz. To idealny pomysł na śniadanie na ciepło. Smakuje świetnie z dodatkiem pysznych i ciepłych grzanek. Jajecznica jest posiłkiem niezwykle prostym, który składa się tylko z kilku produktów, dlatego ważne jest, by wszystkie składniki były jak najlepszej jakości. Warto wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu, najlepiej karmione paszą z siemieniem lnianym. Dzięki temu jajka są dobrym źródłem kwasów Omega 3, które nie tylko wspierają zdrowie układu krążenia i nerwowego, ale także pozwalają zmniejszać stan zapalny w organizmie. Najlepiej do tego celu sprawdzą się jaja kurze, jednak można skorzystać również z przepiórczych, warto wtedy jednak użyć ich więcej.
Alergeny w jajecznicy z mąką
Lista alergenów dla jajecznicy z mąką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze jajecznicy z mąką
To opcja, która zawiera sporo białka. Nie sprawdzi się dla osób, które nie spożywają glutenu.
Energia i białka
(223g)
Węglowodany
(223g)
Tłuszcze
(223g)
Witaminy
(223g)
Składniki mineralne
(223g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.