Jajecznica z łososiem
- Jajko - 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
- Łosoś wędzony - 1 opakowanie (100 g)
- Ser żółty - W kostce (60 g)
- Masło klarowane - 1 łyżeczka (8 g)
- Bułka pszenna - 2 zwykłe bułki (160 g)
Przepis na jajecznicę z łososiem krok po kroku
Ser zetrzyj na tarce.
Wędzonego łososia podziel na małe kawałeczki.
Natkę pietruszki posiekaj.
Do miski wbij jajka i roztrzep je. Następnie dodaj do nich świeżo mielony pieprz do smaku.
Rozgrzej patelnię i umieść na niej przekrojoną bułkę (wnętrzem do dołu). Chwilę podpiecz bułkę i odłóż ją na talerz.
Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła klarowanego. Wlej masę jajeczną i od razu posyp ją startym serem oraz kawałkami łososia. Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę (do ścięcia jajek).
Gotową jajecznicę wyłóż na przypieczone bułki i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat jajecznicy z łososiem
Jajecznica jest to szybie danie, o którym słyszał każdy. Jest to prosty sposób na smaczne śniadanie lub kolację. Jajecznicę można zrobić na różne sposoby. Dobrze smakuje z samych już jajek z dodatkiem przypraw. Można jednak pokusić się na dodatki, które urozmaicą danie.
Jak zrobić jajecznicę z wędzonym łososiem? Nie jest to skomplikowane. Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania wszystkich składników. Ser należy zetrzeć na tarce, natkę pietruszki posiekać, a wędzonego łososia podzielić na mniejsze części (można go pokroić). Jajka należy roztrzepać w misce i dodać do nich pieprz. Sól zazwyczaj jest już zbędna, ponieważ wędzony łosoś jest już odpowiednio słony.
Jeśli zdecydujesz się na pieczywo, to warto zacząć od przypieczenia go na patelni. Możesz to zrobić na patelni grillowej lub na tej, na której zaraz zrobisz jajecznicę. Bułkę lub chleb możesz przypiec również w opiekaczu albo w tosterze.
Na rozgrzanej patelni należy roztopić masło klarowane lub jakiś inny, wybrany tłuszcz. Po wlaniu masy jajecznej należy ją posypać serem i kawałkami łososia, a potem wymieszać (jajka będą już delikatne ścięte). Jajecznica z łososiem jest szybka – wystarczy 2 minuty, a jajka powinny być już odpowiednio ścięte (wszystko zależy od tego, jaką moc kuchenki ustawiłeś oraz na jakiej patelni przygotowujesz jajecznicę). Gotową jajecznicę możesz wyłożyć na chwilę wcześniej przygotowane pieczywo lub bezpośrednio na talerz. Na koniec nasze danie należy posypać natką pietruszki.
Ten przepis na jajecznicę z łososiem możesz zmodyfikować. Zamiast natki pietruszki, jajecznicę możesz zrobić ze szczypiorkiem lub koperkiem – każda wersja będzie równie smaczna. Jeśli nie chcesz dodawać sera, możesz z niego zrezygnować. Jajecznica z wędzonym łososiem będzie też dobra z różnymi przyprawami i ziołami – możesz dodać te, które lubisz najbardziej.
Jajecznica jest dobrą opcją na śniadanie, kiedy nasza lodówka świeci pustkami przed zakupami. Do tego dania można dodać wszelkie resztki, których szkoda nam wyrzucać. Może to być zarówno szynka, jak i pomidor.
Alergeny w jajecznicy z łososiem
Lista alergenów dla jajecznicy z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
Wartości odżywcze jajecznicy z łososiem
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.